2023.08.30 12:46 JRD Olvasottság: <100x
0

Báthory grófnő mítosza évszázadok múltán is remek téma...

Julie Delpy színésznő nemcsak a főszerepet játszotta el a filmben, hanem ő maga írta, rendezte, de még a zenéjét is kottázta.

Maga a film egy lehetséges történeti szálat vázol fel a nézőnek, és valljuk be, ez a szál igencsak hihető. Vagy mégsem? A lassan kibontakozó elmebaj sarkallja főhősnőnket a szüzek vérének kiontására, és abban való fürdésére.

Báthory grófnő mítosza évszázadok múltán is remek téma...

Valamint a nagyon-nagyon gazdag Báthory Erzsébetnek vagyona okán igencsak sok irigye lett, miután Mátyás király kihirdette az örököst. A mérhetetlen vagyon sok kapzsi szívet és még furfangosabb agyakat megmozgatott, hogy a gazdag asszony vagyonát ki hogyan is tudná megszerezni. És akkoriban elég gyorsan váltak boszorkányüldözések áldozativá tehetős emberek, asszonyok.

Ám, hogy mi is az igazság, ha valaki tudta is... nos az mára már a történelem éveinek homályába veszett.

Történeti háttere: 1560 körül járunk, amikor már „a havasalföldi rém” (Vlad Tepes 1431–1476) körüli legendák lassan szájról szájra terjedtek, és megszületett Dracula, a véres vámpír mítosza, melyet aztán Stoker tett a világban valóban ismertté

A Báthory körülötti legenda véres, akárcsak Tepes legendája. Mégis ez a film egy nagyon is jó és hihető szemszögből mutatja be Báthory Erzsébet életének egy viszonylag ismeretlen részét. (A bakikat most ne nézzük.)

Hogy miért vált az asszony egy élő szörnyeteggé?

Talán azért, mert kisgyermek korától a keménységre és a ridegségre nevelték? Vagy azért, mert egészen fiatal lányként teherbe esett paraszti származású szeretőjétől, és a szerencsétlen ifjút a szeme láttára kínozták meg, majd végezték ki brutálisan? Vagy mert a tiltott „nászból” született gyermeket elvették tőle, és soha többé nem láthatta a saját gyermekét?

Mindenesetre, miután Erzsébet fiatalon hozzáment gróf Nádasdy Ferenchez, és több gyermekük is született, a férfi meghalt. Aztán a hatalmas vagyont örökölt grófnő Mátyás királyhoz fordult örökösi státuszának elismeréséért, amit Hunyadi Mátyás vonakodva, de teljesített. Ezen döntésében valószínűleg az uralkodó nem kevés adóssága is szerepet játszott.

Egy időre úgy tűnt, hogy A grófnő élete a normalitások medrébe terelődött, egészen addig, míg meg nem ismerte a 21 éves Thurzó Istvánt. Azonban a fiú apja nem nézte jó szemmel a kibontakozó szerelmet, és fiát nősülésre kényszerítette, mellyel elszakította Erzsébettől. Erzsébet úgy gondolta (és ez a gondolat egyre inkább megmérgezte amúgy is „torz” lelkét), hogy az igazi ok a kettejük közti korkülönbség volt, hiszen ekkor Erzsébet már a 39. évét taposta.

Lassan, de biztos lesz Erzsébet a megrögzött a fiatalság szerét illetően. Sajnos ennek a tévhitnek a megerősítésében nagyban segítettek neki szolgái is, aki folyamatosan dicsérték A grófnő bőrének puhaságát. Ugyanis történt egyszer, hogy egy szolgálóleányról vér fröccsent A grófnőre, és ez az eset indította el őt a Vérgrófnővé válás véres és szadista útján. Ám egészen addig a hatóság nem foglalkozott az eltűnésekkel, a véres, megcsonkított holtestekkel, míg Báthory nemes hölgyeket nem kezdett el elraboltatni.

Az esetek kivizsgálására volt fiatal szertőjét, Istvánt kérik fel, aki szinte az elejétől gyanakszik a nőre. Mikor talál ellene bizonyítékot, letartóztatják, és befalazott börtönbe zárják, ahol Báthory Erzsébet elkeseredésében öngyilkos lett. A történelem érdekessége, hogy a bebörtönzött vagyonos asszony mindenét volt szeretője és elfogatója kapta, kivéve Čachticét, melyet gyermekei kaptak meg. A grófnő halála után egy nemesasszonyhoz méltatlan temetéssel, temetési szertartás nélkül temették el.

Érdemes megnézni a filmet. Érdekes, talán néha kissé lassúnak tűnik.

Szóval, filmre fel, és jó szórakozást!

67 A grófnő  (2009)

dráma | életrajzi | horror | thriller | történelmi

A Julie Delpy rendezte film Báthory grófnő kétségbeesett küzdelmét állítja középpontba, amellyel megpróbálja visszaszerezni fiatal szerelmét Thurzó Istvánt, és felvenni a... több»

0