2019.02.22 22:54 Filmdoki Olvasottság: 290x
0

Eszmék háborúja

Tony Scott a szórakoztató popcornmozik egyik igazi nagyágyúja volt. Jó érzékkel nyúlt az alapanyagokhoz, és tény, hogy néha kissé bugyutának hathatnak filmjei, illetve pár gyengébb darab is becsúszott munkásságába, mégis egy emlékezetes életművet tudhat magáénak. A rendező a '80-as '90-es években volt a csúcson. Sorra rakta le kirobbanó erejű mozijait, olyanokat mint a Top Gun, Beverly Hills-i zsaru 2, Az utolsó cserkész vagy épp jelen filmünk Az utolsó esély.

A film hiába 1995-ös, lazán visszarepít minket a hidegháborús időkbe, ugyanis újfent az oroszok rosszalkodnak. Na jó, igazából ez csak a történet legkisebb eleme, ugyanis sokkal nagyobb dolgok mozgatják a cselekményt. Az esetleges orosz támadás esetére kiküldött atomtengeralattjáró, az Alabama kapitánya, Ramsey és elsőtisztje, Hunter ugyanis magánháborúba kezdenek ebben a válsághelyzetben.

Eszmék háborúja

A történet számos sablonnal dolgozik, néha az amerikai pátosz is jobban érződik a kelleténél, és maga az amerikai haditengerészet is előszeretettel kritizálta, hogy nem épp helytálló darab, mégis, egyszerűen nem lehet nem szeretni ezt a filmet. Egyrészt ott vannak az olyan apróságok, mint az emlékezetes mellékalakok, a kiváló zene tolmácsolásában, a stílusos vágások és beállítások, valamint a precízen megkomponált akciók. A mozi legnagyobb erénye mégis a két főszereplő között folyó eszmék csatája. A forgatókönyv bravúrosan építi fel a tapasztalt Ramsey és az új idők katonáját, Huntert. A cselekmény nem fél elidőzni bemutatásukon, ehhez pedig kiválóan megírt dialógusok tömkelegét használja fel. Már az első beszélgetésük megalapozza a film további menetét a lipicai lóról, mely aztán végigkíséri a játékidőt. Fokozatosan ismerjük meg e két férfi gondolkodásmódját, így mire eljutunk a vészhelyzetig, mindkettejük érveit meg tudjuk érteni. Szerencsére a finálét is sikerült rendkívül ízlésesen megoldani, így a néző egyáltalán nem kel fel keserű szájízzel. Természetesen ahhoz, hogy ennek a két férfiúnak a harca működjön, két kiemelkedő színész is kellett. Nos, Scott nem is választhatott volna jobban, hiszen két Oscar díjas úriembert is meg tudott nyerni. Hackman lubickol a veterán kapitány szerepében, míg Washington tökéletes a visszafogott, de tettrekész ifjú titánként. Kettejük között szinte szikrázik a levegő, nem mellesleg a kiváló magyar szinkron is rengeteget hozzáad karaktereikhez.

Ez a tengeralattjárós akció-thriller véleményem szerint a rendező egyik legjobbja. Nem elég, hogy Scott magabiztosan viszi végig a sztorit, a színészei remekelnek és az egész film egy adrenalinbomba, egy blockbusterhez képest rendkívül intelligens és elgondolkodtató forgatókönyvvel rendelkezik, így egy igazi többször nézhető darabbá válik.

akció | dráma | háborús | thriller

Orosz militánsok elfoglalnak egy nukleáris támaszpontot, és támadásra készülnek. A USS Alabamának, egy orosz vizeken tartózkodó amerikai tengeralattjárónak lehetősége van... több»

0