2021.03.13 10:27 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
1

Uram, osszon már, legyen szíves!

Manapság, amikor minden a reneszánszát éli, illő megemlékezni a 90-es évek végi zseniális moziról. Miért is? Elsősorban a szereplők miatt, akik aztán beleadtak apait-anyait a munkába, aminek meg is lett az eredménye. Másodsorban pedig a póker betört, igaz, elég brutálisan az életünkbe, és már ezt is sportnak nevezik. Milliók játsszák, nem is kis tétekben. Nézzük, kiket is szerettünk meg ebben a mozifilmben!

Először is itt van a kifejezetten okos, de pókerfüggő Mike McDermott (Matt Damon), a börtönviselt és simlis csaló, Féreg (Edward Norton), Mike szerelme, a szöszi eminens (Gretchen Mol) és a nagy ellenfél, az alvilági figura, Teddy KGB (John Malkovich). Ők a központi figurák, rajtuk és az életükön keresztül folyik maga a film. Zseniálisan játszanak mindannyian.

Uram, osszon már, legyen szíves!

Aztán jön a baromi erős második vonal, akik bár kisebb szerepben vannak, nagyon fontosak minden szempontból, és nem is kis nevek a filmiparban. Joey Knish, a kibic, Mike barátja, aki kicsit mintha az apja is lenne (John Turturro). Abe Petrovsky, az egyetem professzora (Martin Landau), aki kölcsön ad a megszorult Mike-nak, és még úgy is mellette áll, hogy az nem folytatja tovább a tanulmányait. Egy gyönyörű nő, aki személyes kedvencem is, a pultos, aki egy kicsit szerelmes hősünkbe (Famke Janssen). Grama, az uzsorás (Michael Rispoli), aki felvásárolja Féreg tartozását, ezzel Mike-ot belekényszeríti a póker folytatásába.

A sztori egyszerű, mint a bot, ahogy szokták mondani. Mike a póker megszállotja már egész fiatalon, és speciális stratégiája van. De egyszer csak úgy dönt, beiratkozik a jogi egyetemre, hogy biztos lábakon álljon az életben. De mint az várható, hiába az iskola, csodaszép barátnője van, elkezdenek hiányozni a titkos kis füstös szobák és maga a póker.

A film fordulópontja, mikor gyermekkori barátja szabadul a sittről. Egy kis piálás után ráveszi Mike-ot egy kis ártalmatlan pókerra, aki rövid szabadkozás után belemegy. Ezzel elindulnak lefelé a lejtőn, ami nem vezethet máshová, csakis oda, hogy Féreg miatt óriási bajba kerülnek, lassan már az életük a tét. Mike úgy érzi, minden összeomlott. Megverve, megalázva, és a barátnőjét is elvesztve, persze egy árva dollár nélkül kell a nagy hatalmú és fantasztikus kártyás Teddy KGB-t legyőznie. Nincs mese, megalázkodva, érzelmileg teljesen meztelenül elmegy az egyetemi professzorához, és kér tőle egy nagyobb összeget.

A film drámai csúcspontja az esti beszélgetésük és a pénz átvétele. Ezután jön a leglátványosabb, maga a játék Mike és Teddy KGB között. Itt Mike-nak már nincs veszíteni valója. Padlón van mindenféle szempontból, és pont ezek miatt óriási nyugalom szállja meg. A parti közepe felé észreveszi, hogy Teddy ideges és feszült. Mike összpontosít, blöfföl, bedob. Majd az adott pillanatban lecsap és nyer. Szinte, de csak szinte mindent. A professzornak kifizeti a tartozást, Féregnek is rendezi, így ő is szabad. Viszont az egyetemnek vége, hiszen rájön, hogy az nem az ő útja, és Joval is végleges a szakításuk. Mike-ot várja Las Vegas és a több millió dolláros pókerbajnokság.

John Dahl nagyon jó filmet rakott össze, végig érezhető, tapintható volt a feszültség. Bár nem volt csavar a végén, sejthető volt, hogy így zárul, ez semmit nem von le az értékéből. Jean-Yves Escobbier egyik kifejezetten jó munkája. Egyszóval érdemes megnézni, több ok miatt is. A szereplők és maga a tanulsága miatt. De végül is mindegy. Üljünk le és nézzük meg! Popcornnal vagy anélkül. Ízleni fog.

86 Pókerarcok  (1998)

dráma | krimi

Mike McDermott (Matt Damon) egy igazi profi zsugás. Évekig a lapokból élt meg, a stratégiája egyszerű: nem szabad kapzsinak lenni, várni kell a biztos lapra, és tudni kell bedobni a... több»

1