2023.02.15 20:00 Frekvency Ferenc Olvasottság: <100x
0

Korszakváltó technikai bravúrok és erős szimbólumok a 2001: Űrodüsszeiában

Az a baj, hogy emberek úgy ülnek neki egy mozinak, hogy nincsenek tisztában a saját beállítottságukkal. Úgy vannak, hogy „na, megnéztem én a Csillagok háborúját meg az Avatart is, nagy sci-fi-rajongó vagyok, azok bejöttek, meglesem ezt a 2001-et is!” Aztán, amikor 20 percig nem történik semmi, csak az őskori táj felmutatása, feszengeni kezdenek, mert már a kukorica felét felzabálták, de még nem volt semmi izgi a filmben. Nos, attól, hogy a Csillagok háborúja című űrfantasyt végigörömködted, nem leszel legbelül a tudományos fantasztikus művészet tisztelője, mert arra ugye születni kell, nem elhatározás kérdése. Akit nem tud lekötni a film kezdete, aki nem érzi át, hogy te jó ég, ez most a korai Föld, aki nem tudja elengedni a fantáziáját, és beleképzelni magát abba a világba, akit nem jár át a borzongás, hogy az emberiség hajnalát látja, az egye meg gyorsan a nasiját, aztán nézzen valami más film után. Tudniillik ez a műfaj erről szól, hogy hozzáadod a saját mérhetetlen fantáziádat, és így együtt alkotjátok meg a csodát.

A film technikai bravúrjai korszakváltóak, születtek persze utána is gagyik bőven, de pont azért tudtuk őket a gagyi kategóriába sorolni, mert előttük megszületett a 2001: Űrodüsszeia. Én, mint műszaki ember, ilyen szemmel is szoktam nézni a sci-fi filmeket, fontos számomra a hitelesség technikai szempontból is, itt kevés dologba tudtam belekötni, ez is egy érdem a film számára.

Korszakváltó technikai bravúrok és erős szimbólumok a 2001: Űrodüsszeiában

A filmről. Egy kulturális eredettörténet, ami a hajdani morálfilozófusok etnológiai evolucionizmusát hirdeti, akik szerint az emberiség fejlődése nem lineáris, hanem a stagnáló időszakokat progresszív impulzusok váltják fel, amik a kollektív tudatra hatva adják meg a tovább fejlődés alapjait. A film erős szimbólumokkal dolgozik, maga a monolit, ez a többször felbukkanó titokzatos fekete hasáb is ezt a korszakváltó impulzust jelképezi végig a film során. Ha szigorúan vesszük, akkor két különálló történetet kapunk, amik önmagukban is megállnák a helyüket, egyik maga a főtéma, az emberiség fejlődéstörténete, a titokzatos múlttól a megélt jelenen át egészen az elképesztően szürreális, emberi elme által fel nem fogható és értelmezhető jövőig, és a másik, az emészthetőbb vonal az űrhajó központi számítógépe és a személyzet különös viszonya, amely kitölt bizonyos űrt a történetben, de nélküle is nézhető volna. A rajongóknak, tegyük hozzá. :)

kaland | sci-fi

Az emberiség hajnalán az ősemberek egy fekete kőoszlopot találnak a pusztában. Ez a találkozás vezeti rá őket az eszközhasználat felfedezésére. Évezredekkel később, 2001-ben... több»

0