Közösség

Vélemény:

 

86 Világok arca: Baraka

(1992)

Világok arca: Baraka

 
TribeBubu   2017.03.03 20:13
0

Szép és érdekes, ugyanakkor dühítő és sokkoló film. Bemutatja bolygónk gyönyörű tájait, életformáit, (sokszor ijesztő dolgokat, mégis elképesztően szép felvételekkel,) az emberiség természet közelében élő kis töredékét és azokat, akik még gyakorolják felmenőik ősi vallását. Láthatunk zarándokhelyeket, fura művészeteket, híres és kevésbé híres műemlékeket és romokat.

Közben kap a néző nem kevés kontrasztot is a szép képsorok mellé: bemutatásra kerül az emberi gyarlóság, a társadalom alja és a nyugati kultúrában élők számára akár borzasztónak is mondható szertartások.

Ezt mindenkinek látnia kellene, hogy kicsit elgondolkodjunk azon, hogy hová romboljuk még szülőbolygónkat, ha a már negyed évszázada készült felvételek is ilyen sokkolóak, pedig azóta csak romlott a helyzet. Sőt egyesek talán eleinte a primitív kultúrákat nevetségesnek találhatják, de a film későbbi felvételeit látva rá kell ébredjenek, hogy azok az emberek életrevalóbbak, akiknél látszólag megállt az idő.
Szakmai szemszögből pedig tökéletes: olyan felvételek, hogy David Attenborough a mai napig irigykedhet rájuk, a zenék az ember lelkéig hatolnak, maga a koncepció, hogy szöveg nélkül, csak zenei aláfestéssel mutatnak képsorokat, bámulatos. És a legnagyobb zsenije a Barakának a vágás. Ennyire ötletesen sorba tenni a felvételeket csak a legprofibb vágók képesek.