2021.03.26 11:39 jakedave Olvasottság: 302x
3

Vajon milyen színű a félelem?

1953-ban Franciaországban olyan filmet készítettek Georges Arnaud 3 évvel korábban megjelent, azonos című regényéből, hogy arra az egész világ felkapta a fejét. Mind a mai napig kötelező darab az igényes közönség számára.

A film cselekménye egy közép-amerikai, poros kisvárosban, Las Piedras-ban kezdődik. Itt tengeti mindennapjait történetük főhőse, Mario és még számos férfi, akiknek szó szerint semmi dolguk nincsen. Elmenni innen nem tudnak, mivel ahhoz pénzre lenne szükségük, viszont mivel semmi munka nem adódik számukra, pénzhez se jutnak. Így hát kapva-kapnak az alkalmon, mikor egy olajtársaság állást kínál fel négy vakmerő embernek.

Vajon milyen színű a félelem?

Egy több száz mérföldre fekvő olajbányában tűz ütött ki, és a lángokat a cég csak egy irányított robbanással tudná megszüntetni. Ehhez azonban szükségük van legalább egy kamionnyi nitroglicerinre, amit pont ebből a poros kisvárosból kellene odaszállítani. A bökkenő csak annyi, hogy a nitroglicerin a legkisebb ütődésre vagy hőhatásra felrobban, és ekkora mennyiségnél ez garantáltan végzetes lenne a kamionsofőr számára. A munka díja 2000 dollár, amiből a sofőrök vígan elhagyhatják ezt az ingerszegény környezetet.

A biztonság kedvéért két teherautót indítanak el, hogy az egyik biztosan célba érjen. Erre az "álommunkára" jelentkezik egy egész csapat dologtalan férfi, akik közül egy multikulturális négyest, köztük Mariót választják ki a feladatra. Az út során megtapasztalják, milyen érzés rettegni a legapróbb rázkódástól, ütődéstől, és folyamatos frusztrált koncentrációban létezni...

A félelem bére egy széleskörűen ismert, és nagyon sok formában, illetve médiumban ajánlott filmalkotás. Az összes valamire való, nagyobb volumenű filmes listán megtalálható. Talán a mai napig nem készült olyan film, ami ennyire realista módon mutatja be a feszültséget. Mire képes az ember kilátástalanságában? Pontosan hány dollár az emberélet ára, és milyen motivációk bújnak meg az öngyilkos feladatok elvállalása mögött? Egy biztos: nyomasztó képet kapunk az emberi elkeseredettség motívumairól.

A mű elkészülésének hátterében is érdemes kutakodni, mivel több érdekes ténnyel is találkozhatunk. Például a film hírhedten mostoha körülmények között készült el: több mint két évig tartott a balesetekkel, betegségekkel és pénzhiánnyal tarkított forgatás. Eredetileg Spanyolországban tervezték felvenni az anyagokat, de a főszereplő, Yves Montand nem volt hajlandó a Franco fasiszta rezsimével sújtott országban bármit is csinálni, így végül a mű Dél-Franciaországban készült el. Nyíltan Amerikaellenes mondatait (amelyek főként az olajhoz kötődtek) az Egyesült Államokban bemutatott filmből kivágták.

A félelem bére annak ellenére, hogy lassan 70 éves, a mai napig élvezetes és szórakoztató játékfilm a vakmerőségről és az elkeseredettségről. Nagyon jól adagolja a feszültségét, a legváratlanabb dolgok történnek a legváratlanabb pillanatokban, semmit se lehet előre sejteni. Annyit elárulok, hogy van robbanás a filmben, de hogy mennyi és merre, az csak a megtekintés után derül ki.

"Vajon milyen színű a félelem? Semmi esetre sem kék, ennyi bizonyos. Talán fehér? Esetleg szürke? Lehet, hogy rózsaszínű, zölddel tarkázva?" – Georges Arnaud: A félelem bére

dráma | kaland | road movie | thriller

És most a bátraknak felcsillan a remény: kigyulladt az olaj. Az olajkút oltása csak speciális eljárással lehetséges: nitroglicerinnel kell berobbantani az égő olajat és... több»

3