"Itt van, megjött Bagaméri, aki a fagylaltját maga méri." Te jó ég, hányszor hallottam már ezt a klasszikus mondatot? Rengetegszer. Imádom, és a mai napig rajongója vagyok ennek a csodálatos ifjúsági sorozatnak. "A kankalin sötétben virágzik." Hát igen, egy letűnt kor zseniális mozija, ami már egyre kevesebb ember szívét dobogtatja meg.
A zseniális Alfonzó, Haumann, Tímár Jóska (a majomtolvaj), Szilágyi István, Bánhidi László, Páger, Kovács Krisztián és a kis Berkes. Csukás István fantasztikus regényéből Bácskai Lauró András teremtett egy mesterművet. Erősen, és mindenkinek ajánlott, ennyi év távlatából is. Persze vannak hibái és néhány gyermekbetegsége, de ez betudható a hetvenes éveknek és a nem túl bő keretnek. De éppen ezért szép, hiszen nem rondítja el semmi mű, semmi digitális vacak, csak a színészek és a szituációk.
Felélesztik bennem a gyermekkorom, és sikerül is minden esetben, ha nézem, vissza is jutnom egy-egy epizódjához. Hiszen ezt a filmet azok értik (jobban), akik akkoriban nőttek fel. Alfonzó tündököl ebben a filmben, és felejthetetlen párbeszédeket rak elénk Bánhidi Laci bácsival. Így, felnőtt fejjel már a gyerekeken látszik, hogy nem profik, de ez egy különleges bájt ad a mozinak. Aranyosak és esetlenek, pont, ahogy kell.
Filmtörténeti klasszikus, és a miénk, magyaroké. Az operatőri munkáról sem szabad megfeledkeznünk, amit Ráday Mihály oldott meg zseniálisan. Hiányoznak ezek a fagylaltosok, de óriási szerencsém, hogy én még láthattam őket élőben, ha nem is Bagamérit. Pedig tőle is vettem volna egy óriási adagot.

85 Keménykalap és krumpliorr (1978)
Van, aki nem ismeri Bagaméri vagy Lópici Gáspár figuráit? Csukás István emlékezetes alakjai Bácskai Lauró István rendezésében elevenednek meg. Alfonzó és Szilágyi István... több»
Szereplők: Haumann Péter, Bánhidi László, Páger Antal, Pásztor Erzsi, Szilágyi István