2025.05.08 01:26 Creepy Woods Olvasottság: 2274x
7

A fiatal FBI-tanoncnő pokolra tekintésének története

Ha rövidebb verziót akarsz, akkor most ugorj innen a lentebb lévő, nagybetűkkel írt cselekményleíráshoz!

Félelmeidben én testesítem meg a bátorságodat Clarice. Összementél a világ ölelésében, de megosztom veled szárnyaimat, és felemelkedsz önnön valód lényegének ellentéte alatt. Szabadságodnál jobban vágyod ízemet, s nekem finom maradsz.

A fiatal FBI-tanoncnő pokolra tekintésének története

Sokszor láttam, és nem szoktam le róla. Thomas Harris regényének filmadaptációja, amelyet Jonathan Demme rendezett. Naná, hogy olvastam a könyvet, és megvan! A zeneszerző Howard Shore.

Felkapott, hogy Sir Anthony Hopkins filmtörténeti rekordot állított fel Hannibal Lecter megformálásáért, ugyanis összesen 20 percet látni a képernyőn, mégis Oscart kapott érte, és halhatatlan ikonikussá vált a karaktere.

A bárány? Nagyon passzol a filmhez. Végeztem egy kis kutatást, amit szívesen összefoglalok de simán ugord át ha nem akarsz ennyire belemenni, engem gazdagabbá tett:

* Legáltalánosabban elfogadott jelentése a tisztaság, ártatlanság és sebezhetőség. Puha gyapja, szelíd természete és fiatal, védtelen megjelenése miatt ideális megtestesítője ezeknek a tulajdonságoknak.

* Ez az ártatlanság gyakran társul áldozati szereppel is. Központi eleme az áldozat és a megváltás. A Jézus Krisztust jelképező "Isten Báránya" a bűnökért való önfeláldozásra utal. Gyakran a megbékélés, az engesztelés és a feláldozás jelképe.

* Az alázat, türelem és engedelmesség szimbóluma. Gondozásra szorul és követi a pásztorát. A béke, nyugalom és harmónia érzetét kelti.

Clarice Starling (Jodie Foster) FBI-tanonc el akarja kapni a morbid sorozatgyilkost, James Gumbot, gúnynevén Buffalo Billt (Ted Levine).

Az egész filmet borzongás és sötét hangulat járja át, de élvezetesen. Buffalo Bill által garantáltak a bizarr jelenetek. S nem véresen, de sejteti a brutalitást, és a sorozatgyilkos obszcén vágyainak szemléltetése kizökkenti a nézőt a maradék nyugalmából is. Improvizációjával Ted Levine rengeteget hozzátett karakteréhez.

Buffalo Bill a megtestesült gonosz, torz lelkű. Folyton változik, s ez izgalmassá és igazán veszedelmessé teszi. Ambivalens, a saját testétől és elméjétől is idegen. Karaktere kidolgozott, és több amerikai sorozatgyilkosból gyúrta össze Thomas Harris:

* Ted Bundy magát sérültnek tettetve cserkészte be áldozatait.

* Ed Gein hullák, majd két megölt nő bőréből ruhát és maszkot varrt.

* Gary M. Heidnik 6 nőt elrabolt, megerőszakolt, megkínzott, és egy gödörben tartotta őket.

* Jerry Brudos agyonvert nők ruháit hordta, anyja lányként nevelte.

Bill zavart elméjének a zseniális Dr. Hannibal Lecter (Sir Anthony Hopkins), pszichopata sorozatgyilkos volt a pszichiátere, tehát alaposan kielemezte, megfelelően értelmezni tudta eltorzult páciense személyiségét.

CSELEKMÉNYLEÍRÁS:

Az FBI bicskája jócskán beletörik a gyötrelmes nyomozásba, a végső megoldás, az utolsó remény a szigorúan fenntartott elmegyógyintézet üvegfala mögé száműzött Dr. Hannibal Lecter (Sir Anthony Hopkins).

Hannibal ugyan speciális cellában van (üvegfal mögött), de még így is érezni a veszély zamatát. A tapasztalt és intelligens férfi ijesztő, kifinomult és érdekes. Továbbá művészien rajzol, és kedveli a komolyzenét. Nagyon jól főz, de... khm, ezt inkább ne részletezzük! :)

A fiatal FBI-tanonc Clarice Starling-al (Jodie Foster) asszertív kommunikációt folytat mindvégig. A nő többféleképpen próbál célravezető kommunikációt elérni Hannibállal, de sorra kudarcot vall, hiába igyekszik. Aztán még hecceli is a férfit, amivel szintén befuccsol.

Hannibal meglátja mindenki gyenge pontját, és azt provokatív, gúnyos incselkedéssel állítja szembe az emberrel. Clarice-szel is így tesz. (Ahogy Chilton doktorral és az elnökasszonnyal is, amikor annak mellbimbójának keménységét firtatja.)

Csupán ekkor modortalan, amikor túlzott nyíltsággal egyenes és szemtelenül őszinte. A csupasz, csontig hatoló igazság fontosabb számára, és kizökkenti a másikat, kivéve Clarice-t.

Hannibal felismer valamit Clarice-ben. Elbűvöli, hogy szende, de törtető, és kecsegteti tapasztalatlansága. Továbbá felismeri, hogy művelt és gyors észjárású. S amúgy megjelenése visszafogott, mégis látszik, hogy vonzó nő.

Hannibal a segítségéért cserébe csupán egyvalamit kér: betekintést Clarice elméjébe és lelkébe, legfőképpen múltja érdekli és a félelmei. (Később áthelyezését is kéri.)

Végül "valamit-valamiért" párbeszédet folytatnak, íratlan szabály alakul ki közöttük: Clarice esetlenül, de mindig őszintén és nyíltan mesél mindenről, ami érdekli Hannibált. Kialakul a mester-tanítvány/orvos-páciens játék, amely többször tetőfokra hág. Kölcsönös bizalom és tisztelet szövődik köztük.

Akaratlan fogja el az embert az érzés, miszerint beszélgetéseik alkalmával idővel halvány, törékeny, finom intimitás alakul ki. Hannibált izgatja Clarice személye, s idővel elkezd vonzódni hozzá.

Miközben Clarice Hannibal segítségével a sorozatgyilkos Buffalo Bill (Ted Levine) nyomára akad, és megpróbálja elfogni, addig Hannibal agyafúrt és brutális módon megszökik a szigorúan őrzött elmegyógyintézetből, és megnézhetjük a Hannibal című filmet, mint folytatást. :)

dráma | krimi | thriller

Clarice Starling (Jodie Foster) FBI-os karriejébe egy nagy kihívás érkezik, Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) közelébe kell férkőznie, hogy rávegye segítsen megoldani egy... több»

7