2025.03.13 10:19 Piczil Zsolt Olvasottság: 258x
0

A moralizáló western

Egyébként egy csomó western ilyen, de az, hogy a film utolsó tíz percéig kell várni az első pisztolylövésre, az egy kicsit túlzás. Persze, persze, tudom. Itt pont a főtéma a tehetetlenség drámája és a közelgő leszámolás nyomasztó fenyegetése. Nem a konkrét akció, pisztolyrántás, lövöldözés, ugrálás a tetőkről mindenféle szénakazlakba.

Gary Cooper nemcsak fizikai magasságával tűnik ki a tömegből, hanem a testbeszéde is nagyon megkapó. Legalábbis nekem tökéletesnek tűnik, ahogy a színész némán is át tudja adni egy erős, egészséges, magabiztos férfi lelki megroppanását, mert mindenki cserbenhagyja, elfordul tőle. És mindezt esetleg egy totálplán beállításnál, amikor nem az arca látszódik, hanem a teljes alakja, háttérrel együtt. Ahogy leheletnyit előre esik a válla, tétova lépést tesz oldalra. Pompás színészi játék.

A moralizáló western

Persze a kamera is rásegít, csomószor van olyan vágókép, ahogy magányosan bandukol a széles, egyébként hangsúlyozottan kihalt, üres utcákon, tereken. Abban a jelenetben is, amikor (természetesen) egyedül áll a főutcán, megpillantja a szekéren közelgő ex-szeretőjét, mellette a friss feleségét, aki éppen az ex cím elnyeréséért robog ki a városból.

Vannak jó arc közeli képek, mégis a jelenet vége számomra a megkapó, amikor magányos hősünk újra magára marad. Áll ez a fess, magas ember egyenesen, aztán egy árnyalatnyit összemegy. Szerintem tökéletes a játéka. Grace Kelly mint feleség meg annyira tündöklően szép, megértem, hogy monacói hercegnővé vált. Egyébként ő mérsékelten tud a csinos biodíszlet szerepéből kikerülni, még úgy is, hogy a végső jelenetben van egy hangsúlyosabb akciója, ami sorsfordító.

Nála sokkal többet szerepel Katy Jurado alakja, aki olyan jól játssza el a mexikói üzletasszony, volt szerető szerepét, hogy le a kalappal. Amúgy is, ha nem veszed le, lerepül a kalapod, mert a temperamentumos menyecske leveri. Igazi makrancos Kata. És olyan megnyugtató, hogy még a woke felemelkedése előtt egy csomó film bemutatta, ami ellen ágálnak, az már rég nyílt téma volt. Itt is, Katy szabadon elmondja véleményét, megjegyzi, hogy mexikóiként másként tekintenek rá, de mindvégig megőrzi (dühös) méltóságát, egyenrangú félként tekint mindenkire, nem hagyja kizsákmányolni magát. A rendezés egyértelművé teszi, a városban talán az ő alakja a legegyenesebb.

77 Délidő  (1952)

akció | dráma | thriller | western

Will Kane seriff Amyvel kötendõ házassága után le akar mondani hivataláról. Ám éppen házassága napján érkezik a városba Frank Miller, egy gengszter, akit annak idején Kane... több»

0