Közösség

Vélemény:

 

69 Saul fia

(2015)

Saul

 
Yosihiro   2018.12.27 01:41
1

Azt hiszem erről a filmről csak jót lehet mondani és írni is. Már a film címe is elgondolkodtató. Az első kameravágás és a film kezdete sem mindennapi. Homállyal kezdődik és kiélesedik. Ez önmagában is jól jellemzi a filmet. Kicsit sötétben tapogatózunk és végül értelmet nyer. Nagyon nehéz ezt a szituációt történést filmre vinni. Egy ilyen karakter megformálása sem egyszerű és hogy a képi vágások is rendben legyenek ezt nevezik művészetnek. Művészi film és drámai alkotás egyben. A szereplők kiválóak. A történet önmagáért beszél. Bár nagyon nehéz elképzelni hogy ezekben a táborokban ilyen "élet" folyt de hátborzongató is egyben ahogyan ezt bemutatták. A cselekmény is elgondolkodtató hiszen egy apa a fiát akarja eltemetni tisztességgel méltósággal. Ez "némi" akadályba ütközik de hősünk igen jól helytáll. A befejezés azt hiszem nem lehetett volna drámaibb. Az érdekességek között felfedezhető hogy zenei aláfestés ha van is minimális. A hangok igazi karaktert és drámai hatást adnak a filmnek. Összességében egy igazi remekmű csak ajánlani tudom mert ezt látni kell! Üdv, Yosi

 
Eszter 79 2023.04.21 21:45
0

Belenéztem a filmbe, de nem fogott meg. Nem értettem, hogy miről is volt szó, mivel januárba, februárban sokat voltam beteg a rossz fűtés miatt. A YouTube-ot böngészve rátaláltam egy érdekes történelmi visszaemlékezésre. Nyiszli Miklós: Joseph Mengele boncolóorvosa voltam. Na, ott nagyon brutális őszinteséggel mesél az auschwitzi haláltáborban megtapasztalt kegyetlenkedésekről. Egy zsidó származású fiatal orvos, a Sonderkommando tagja volt. Hallgasd meg! Kíváncsi lennék a véleményedre. Hosszú, több neki futásra sikerült meghallgatni. Egy színész olvassa fel ezt a naplót.

 
Yosihiro 2023.04.25 15:22
0

Szia!
Próbálok röviden válaszolni, bár ezután a 9 óra után. :) Szóval nagy részleteiben ismertem ezt a történetet, és igen, voltak plusz információk is. Ez a Mengele, akit főleg a törpék és ikrek érdekelték, ez már magában egy elég bizarr saját kísérletnek érzetem. Dr. Nyiszli Miklóst nem ismertem, nem hallotta róla. Az ő megvilágításában is elég borzalmasnak tűnik mindez, de valahol azt érzetem egyes pontokon, hogy ő valahol a szaktudását adta, és nehezen tudta a helyzetet kettéválasztani, a háborúval, az élettel. Azt, hogy ezt élve sikerült megúszni, az kész csoda. Ez a sokfajta halál a szívbe adott krolofoll vagy pl. a hajak hasznosítása és a fogak vagy aranyfogak, na meg a sok ruha, szóval na, ez elég komoly, és a véradás, amit frontra szántak, hát ez nem épp az ők elvárásainak megfelelően alakulhatott, főleg, ha azt tudjuk, hogy fiatal cigány nőktől vettek vért elsősorban. Mengele hobbija az epekő gyűjtése is volt, ami megint nagyon érdekes, és az ebből fakadó ballada a Wallenn Stein Ballada. Még az is szerencse, hogy ki tudtak egy üzenetet juttatni a rekamiémban azzal a 200 aláírással. Ahogy elhangzott, a határhoz közeli lengyeleknek már volt fogalmuk róla 1942-ben, mi folyik ott. Miért nem történt semmi? Ez számomra is érthetetlen. A lényeg Nyiszlinek, hogy a családot ki tudta juttatni ebből a halálból. Végül eljön az 1945 május 5-e, amikor a németek leteszik a fegyvert. A két epilógusban egyszer a táborról kapunk újabb infókat, és stratégiai szempontból használhatóságukat figyelembe véve a 3. birodalom egy komoly intézménye lett volna. Mengele élete a másik epilógusban egy kalandos életet mutat be, de valahol az élet igazságot szolgáltat, és a halál eljön mindenki számára. Persze ez a sok emberi életet, amit kioltott, az a hozzátartozóit nem érdekli, de ezt megváltoztatni már nem tudjuk sajnos.
Szerény katonai pályafutásom kapcsán pedig csak az iraki háborút tudom felmutatni, ahol szintén láttam egyet s mást, de erről inkább nem mesélek. Üdv, Yosi

 
Eszter 79 2023.04.25 15:46
0

Kedves Zoltán! Remélem, nem volt baj, hogy ajánlottam ezt a videót. Én sem hallottam Nyiszli Miklósról addig a pillanatig. Itthon voltam táppénzen az év első hónapjaiban, unatkozva nézelődtem a neten, így bukkantam rá a YouTube-on. Nagyon rossz abba a tudatban élni, hogy mikor halsz meg. Addig azt sem tudtam, mi az, hogy Sonderkommando. Szívszorító, ami ott elhangzott. Köszi, ha végigolvasod!

 
Yosihiro 2023.04.25 16:25
0

Kedves Eszter! Végigolvastam és válaszoltam is neked. :) Vigyázz magadra! Legyen szép napod! Szeretettel, Zoli