Közösség

Vélemény:

71 A kedvenc

(2018)

A kedvenc

szokedavid   2019.06.05 22:43
0

Yorgos Lanthimos jól illusztrálja a barokkot. Az egész azonban nem több puszta illusztrációnál. Felépítésében és dialógusaiban a film meglehetősen buta. Ennek kirívó példái az erőltetett fejezetcímek, amik közhelyes módon mindig valamely szereplő szájából hangoznak vissza. Ezbaz erőltetettség tükröződik a karakterek jelenethez nem illő, funkciótlan megmozdulásaiban, amelyeket a rendező talán helyzetkomikumként szánt, én mégis értetlenül és kényelmetlenül fészkelődtem a székemben. Ez az inkoherencia jellemzi a szereplők, főleg Colman játékát. A karaktere túl van játszva, egyszerűen egy felhízlalt gnóm, akivel - személyes tragédia vagy nem -, egyszerűen képtelen voltam együtt érezni. Sokszor volt olyan érzésem, hogy ez a nő annyira förtelmes, hogy szívesen löktem volna egyet rajta, amikor egy jelenetben le kívánt ugrani az ablakból. E filmet unos-untalan Mankiewicz Mindent Éváról című mesterművével vetik össze. Sok hasonlóság lehet, azonban egy különbség mégis van: míg Mankiewicz a maga szókimondásával is képes volt stílusos és elegáns maradni, ez a film erre teljességgel képtelen.