Közösség

Vélemény:

 

60 Fahrenheit 451

(2018)

Fahrenheit 451

 
ionlywearblack   2018.06.25 22:55
2

Az a baj ez a film tűz akart lenni, de egy gyufa lángjánál nem pislákol jobban. Fahrenheit 451 című világhírű könyvből készítették a filmet. A történet egy olyan világba kalauzol, minket, ahol minden nyomtatott könyv olvasása vagy pusztán birtoklása bűn. A disztopikus Amerikában fekete állig felfegyverzett (fellángszórózott) tűzőrök járják az utcákat, feldúlják a békés otthonokat, ölnek, bebörtönöznek, ha egyáltalán egy papírlap is van a lakosságnál. Három könyv kivételével a világ összes könyve tiltott, mivel a különböző műalkotások összezavarják az elmét és teljesen értelmetlen az ismeretük.
A történet Guy Montag (Michael B. Jordan) öntudatra ébredését mutatja be, az engedelmes katona szépen lépdel fel a rangsorban, amikor megrendül a hite ebben az új rendben. Tetszett a karakter, azonban átalakulása túl gyorsan történt meg. Jane Moffat (Sam Shepard) alakítása inkább idegesített mint jó lett volna. Ő képviselte az agymosott sötét oldalt a tökéletes társadalomba bújtatott őrületet, a könyvmentes steril világot. Ahol egy magánkönyvtár, annyit jelent mint a világ legnagyobb drogfogása napjainkban. Küzdelmük a film végéig kitartott, azonban maga a cselekmény annyira kidolgozatlan volt számomra, hogy az egész súlytalanná vált.
A filmnek pozitívum még a zenéje, a hanghatásai amik kiemelik a nyomasztó atmoszférát. Maga a könyv iszonyatos erejű és mondanivalójú, azonban számomra a film túl keveset tudott adni. A mai társadalmunkban a tévét, már régen letaszította trónjáról a közösségi média, azonban a könyv által felvázolt világ közelebb van, mint gondolnánk. A papír alapú könyvek elavultak, egyre kevesebben olvasnak. Minden lassan a digitális világba "költözik" és mi is.