2017.11.26 22:25 Berto49 Olvasottság: 159x
2

Velem lenne a gond, amiért nem értek egyet a kritikákkal?

Úgy látom, hogy nagyon egyedül vagyok az átolvasott kritikák, hozzászólások, vélemények alapján, ugyanis én nem tartom szörnyű véteknek, hogy Enyedi Ildikó „csak” 17-18 év elteltével kapott lehetőséget újabb játékfilm készítésére. Szerintem inkább szerencse, még a berlini Arany Medve díj ellenére is. Rengeteg negatív érzés kavargott bennem amíg sikerült végignéznem ezt a számomra nagyon keveset jelentő darabot. Kezdjük azzal, hogy mi szükség volt a vágóhídi naturális hentesmunka hosszú és véres bemutatására? A cselekmény nem adott elég módot és lehetőséget a vérengzésre? Az öngyilkossági jelenetben kibuggyanó vér látványa nem volt talán eléggé trendi?! Már az elején fel kellett turbózni a szerencsétlen leölt állatok látványával az egyébként igen lassú folyású, vontatott filmet? A szarvas pár gyakori látványa annyira „lila”, erőltetetten művészieskedő, a szimbolikája pedig még a banálisnál is triviálisabb volt.

Valamit magára adó rendező nem is próbálkozott volna ilyen elcsépelt, közhelyes jelképpel. Aztán a szereplők: „Az angyali szépségű Borbély Alexandra.” Ezt olvastam egy kritikában és percekig nevettem rajta. Az igen tisztelt kritikusnak nagyon furcsa elképzelései vannak az angyalokról, ha egy tüdőbaj reklámba illő nő láttán ők jutnak az eszébe. Igaz, hogy a filmbéli juszt is Marikát írok valamilyen mentális betegségben szenved (autista, vagy Asperger-szindróma), de azért lehetett volna legalább valamivel jobban kinéző színésznőt választani, bár a béna kezű, szőrmók Endréhez (Morcsányi Géza, civilben a Magvető Kiadó exigazgatója, jelenleg pedig Líra Kiadói Csoport igazgatója) nem is való különb.

Velem lenne a gond, amiért nem értek egyet a kritikákkal?

Jobban tette volna a rendezőnő, ha az eredeti tervhez tartja magát és a pszichológusnő alakítójára bízza Mária szerepét. Viszont az az igazság, hogy a felvidéki születésű Borbély Alexandra jól játszott. Teljesen hiteltelen, hogy egy olyan mentalitású ember, mint Endre, akinek minden mondata kérdőjellel végződik egy nagy vállalat vezetője. Egyébként tényleg az a módi, hogy egy vállalati vezető együtt eszik a melósokkal és vonattal jár be dolgozni! Sokan lelkendeznek, hogy milyen kiváló volt a film zenéje. Köszönettel tartozom a filmnek, hogy Laura Marling-tól többet egy taktust se akarjak meghallgatni. Még arra se sok esélyt adok, hogy a film bekerül a legjobb idegen nyelvű filmek jelöltjei közé, a díjról nem is beszélve. Közepes értékelésemet a mi kutyánk kölyke jegyében adtam, de ha lehetne háromszor aláhúznám.

dráma | fantasy | misztikus | romantikus

Mi lenne, ha egy nap találkoznál valakivel, aki éjjelente ugyanazt álmodja, mint te? Vagy pontosabban: kiderülne, hogy már régóta ugyanabban a világban találkoztok éjszakánként.... több»

2