Nem ez lesz a kedvenc filmem Scorsese-től, de...
Igen, egyértelműen elnyújtott (néha feleslegesen is), néha már unalomba hajló, de felvet sok-sok kérdést, és én szeretem az olyan filmeket, ami után lehet egy kicsit töprengeni. Megvannak a konkrét kérdések is közvetlenül a filmmel kapcsolatban (pl.: Ernest egy bugyuta, kihasználható ember, aki – egyébként – rajongásig szereti a feleségét?), ugyanakkor ezen jócskán túlmutató kérdések is felmerülhetnek az emberben, pl. hogy mi lenne a helyes megoldás az őslakosokkal kapcsolatban (akár Észak-Amerikában, ahol már nincs jelentős mozgástér, akár Dél-Amerikában, ahol még ma is élnek a civilizációtól elzárt törzsek). Szükséges-e az állami támogatás, vagy integrálódjanak, ahogy tudnak? Mi történne, ha elengednék a kezüket? Élnének izoláltan és 200 év társadalmi hátránnyal? Jó megoldás-e, hogy a támogatásból kaszinókat üzemeltetnek adókedvezményekkel, és hatalmas az alkoholizmus a közösségeikben? Jó-e, hogy felvetődik a filmben is elhangzó kérdés, hogy látott-e már oszázs/indián embert dolgozni? Sok kérdés, nyilván egzakt válasz nélkül, de igen, valójában nem lehet rossz a film, ha hirtelen ennyi kérdés felmerül. 7/10.
Nem ez lesz a kedvenc filmem Scorsese-től, de... Igen, egyértelműen elnyújtott (néha feleslegesen is), néha már unalomba hajló, de felvet sok-sok kérdést, és én szeretem az olyan filmeket, ami után lehet egy kicsit töprengeni. Megvannak a konkrét kérdések is közvetlenül a filmmel kapcsolatban (pl.: Ernest egy bugyuta, kihasználható ember, aki – egyébként – rajongásig szereti a feleségét?), ugyanakkor ezen jócskán túlmutató kérdések is felmerülhetnek az emberben, pl. hogy mi lenne a helyes megoldás az őslakosokkal kapcsolatban (akár Észak-Amerikában, ahol már nincs jelentős mozgástér, akár Dél-Amerikában, ahol még ma is élnek a civilizációtól elzárt törzsek). Szükséges-e az állami támogatás, vagy integrálódjanak, ahogy tudnak? Mi történne, ha elengednék a kezüket? Élnének izoláltan és 200 év társadalmi hátránnyal? Jó megoldás-e, hogy a támogatásból kaszinókat üzemeltetnek adókedvezményekkel, és hatalmas az alkoholizmus a közösségeikben? Jó-e, hogy felvetődik a filmben is elhangzó kérdés, hogy látott-e már oszázs/indián embert dolgozni? Sok kérdés, nyilván egzakt válasz nélkül, de igen, valójában nem lehet rossz a film, ha hirtelen ennyi kérdés felmerül. 7/10.