2021.12.25 21:39 Artemisia Olvasottság: 135x
6

Amikor a karácsony gyerekcipőben járt

A Netflix a Klaus - A karácsony titkos történe után az idei ünnepi szezonra is egy fantasztikus karácsonyi eredetfilmet dobott piacra. Matt Haig regényének adaptációja azonban nem a megszokott oldaláról közelíti meg a karácsonyi mitológiát. A történet kezdetén a karácsony még szó szerint gyerekcipőben jár, ugyanis még ismeretlen fogalom az emberek számára, a Télapó pedig még csak kisfiú. Ennek ellenére az egyszerű, ám varázslatos cselekmény az összes jellegezetes karácsonyi hagyományt magába olvasztja, a piros sapkától a kéményen át a házakba csempészett ajándékokig. Történetszövése letisztult, egyszerű, ám tele van érzelmekkel: a kis Nikolas gyermeki vágyódása az édesanya meséinek csodás manóvárosa, Elfhelm után, a szinte egyetlen örökségként megmaradt sapkához való ragaszkodása, a nyílvessző által megsebzett rénszarvassal való találkozás, az apjától való elszakadás, más szegény sorú gyerekek megajándékozásának megható ötlete. Az érzelemfaktor a film legerősebb aduásza, de a látványa sem utolsó, tetőtől talpig télies, ünnepi hangulatot áraszt.

A főhős, Nikolas roppant inspiráló karakter: noha még gyerek, már túl sok rosszat látott, mégis kész megnyitni a szívét mások felé, képes jót tenni másokkal. Az őt megformáló Henry Lawfull bimbózó tehetségéről tesz bizonyságot, érzelemdús alakításával nemcsak megállja a helyét olyan sztárok gyűrűjében, mint Maggie Smith, Kristen Wiig vagy Toby Jones, hanem zömében ő viszi a vállán a filmet.

Amikor a karácsony gyerekcipőben járt

Maggie Smith, bár nagyszerű színésznő, itt sajnos nem jutott méltányos szerephez. Karaktere keretbe foglalja Nikolas történetét egy esti mese formájában, mely élesen elüt a fő cselekményszáltól, és jobbára csak megakasztja azt. A gyerekszereplők pedig, akiknek a történetet meséli, enyhén szólva is szörnyen rosszul játszanak. Bár a film végén egy viszonylag frappáns momentummal megpróbálják összekapcsolni a 2 cselekményszálat, még így is feleslegesnek mondható ez az adalék.

Kristen Wiig - mint a gonosz Carlotta - kevés jelenete mellett is karakteres gonosz, míg Sally Hawkins gonosz boszorkánya épp ellenkezőleg: kínos és erőltetett, amihez a magyar szinkron is hozzájárul.

A tanulság a szeretet fonossága, de nem a szokásos szájbarágós módon: Nikolas ugyanis nemcsak egyszerűen szeretetet adott, mivel szeretete és önfeláldozása fájdalomból, nincstelenségből és gyászból táplálkozik. Ez az örökérvényü üzenet pedig csak ritkán van ilyen gyönyörűen és őszintén tálalva.

családi

Nikolas édesapja a manók lakhelyét keresi, Elfheimet, azonban fia, Nikolas már rég nem hallott felőle, ezért a keresésére indul. Segítségére van hűséges rénszarvasa, Villám... több»

6