Közösség

Vélemény:

 

77 Mentés Másképp

(2021)

Mentés Másképp

 
KoltaiBence   2021.08.27 11:04
3

A "film" egyetlen filmnyelvi eszközt sem használ, olyan, mintha egy könyvet olvasnának fel 1 kameraállásból. Valahol ott kellett volna megállnia, amikor leírták a forgatókönyvét, és kiadni könyvként. Az operatőri munka felszínes, hiányzik a kompozíciók értése, és a kameramozgások sem tudatosan vannak használva, nem jól mutatja be a képi világot és az erőviszonyokat, rosszkor és rossz helyen használ kompozíciókat. A vágás pedig nagyon messze áll a valódi vágástól, inkább darabolásnak nevezném, leginkább ott nem kapja el az ütemet és a dramaturgiát, ahol vágópont van, és ezáltal elveszett rengeteg dramaturgiai pont a filmben, néhol kizökkent, néhol csak untat, helytelen a dinamika a szerkesztésben. A cselekmény szerkezete nagyon instabil, nincs összetartva, egy felkapott jelenséget (depresszió) vesz elő a "film", és várja, hogy történjen a csoda, és tanulságos legyen a film, de ez a történet valóban leírva működik csak, így, filmen sajnos nem, a filmnyelvi eszközök használata nélkül.

 
Azazello 2021.08.28 08:19
2

Bence kommented szerint tán a szakmához tartozol, mégis úgy látszik keveset tudsz a filmről, a csapatról, a körülményekről ahogy keletkezett, stb. ...
Igen, szegényes és néha kínos volt a kameramozgás (csak egy kamerájuk volt és lehet hogy az sem igazán profi), én úgy tudom a vágás is \"home made\" volt. Le a kalappal az összes szponzoráló helyszín előtt, hogy segítették ezt a nagyon lelkes csapatot és kívánok nekik sok sikert és egy tisztességes, őket megillető anyagi és műszaki hátteret a közeljövőben!!!

 
KoltaiBence 2021.08.28 12:31
1

Kedves Azazello, minden film készítése őrületesen nehéz és embertpróbáló teljesítmény ez tény. Viszont ebben a filmben pont olyan hiányosságok vannak amik nem pénzfüggőek, hanem szakmai tudásbéli hiányosságok. Vannak olyan hiányosságok is benne amit egyszerűen pénzzel megelehet oldani, de nem ez fogja a filmet jóvá tenni, és nem is ezek a legnagyobb hibái, épp ezért nem is említettem meg őket. Ez olyan, hogy ha rossz volt a termés és aztán a kevésbé hozzáértő ember főz belőlle lekvárt ami nagyon rossz lesz, arra nem mondja az ember hogy finom csak azért mert rossz termésből és kevés hozzáértéssel csinálta valaki. Nyílván jó, hogy megpróbált lekvárt főzni, de tanulni kell és nem szabad semmit a rossz termésre fogni, mert abból is lehet jó lekvárt főzni megfelelő tudással. És a végén senkit nem fog érdekelni, hogy mi a háttere, csak az hogy a lekvár finom vagy nem. Ez a lekvár nem volt finom.

 
Azazello 2021.09.06 12:03
0

HÁT ... ?!? Igen....
Nevezzük kézműves lekvárnak, amelyik neked speciel nem ízlett. Nekem finom volt. Ugyanúgy mint ahogy szeretem a finom, kémiától mentes natúr házibort és a kicsit karcos házipálinkát is. Főleg ha tudom hogy aki készítette a szívét is belerakta. :-)

 
Patyi 2021.08.27 15:03
0

Kívánom, hogy gyógyuljon meg a lelked mihamarabb!

 
King Leonidas 2021.08.27 15:58
3

A lelkének meg ehhez mi köze?!
Egy filmet értékelt,tartok tőle objektívebben mint az előtte hozzászóló rokon és ismerős sereg

 
Patyi 2021.08.28 15:23
3

Nagyon is sok, de nem meglepő, ha ezt nem érted/értitek (az anyagba ragadva)...
Egy adott érzelmi intelligencia és spirituális fejlettségi szint függvénye... Nyilvánvalóan nem is ti vagy a hozzátok hasonlók a film célközönsége. Ez az alkotás szív-embereknek szól, ugyanolyanoktól.

Ha ennyire nem jött be és ilyen sértettek vagytok, akkor írjátok meg privátban a bankszámlaszámaitokat, és átutalom a mozijegyek árát, hogy helyreálljon a lelki békétek... − Mert nekem viszont ennyire tetszett, hiába nem rokonom és/vagy ismerősöm a projektben résztvevő emberek egyike sem. Ilyen is van, ha ez meglepő is a klisékben/előítéletekben/szemellenzőkben/fiókokban gondolkozóknak.

Objektivitás, mint olyan nem létezik, ha szeretnénk is, hogy legyen. A szakmában sem, amit emberek alkotnak, döntnöki felosztásokban is. Az ember érzelmi lény, még ha racionálisan (is) mérlegelünk dolgokat, de érzelmi alapon hozunk döntéseket végső soron, akár tetszik ez, akár nem. Még te/ti is. Lásd: \'KoltaiBence\' regisztrált, hogy jól megírja a magáét felháborodásában, majd visszatért, mert \"nyúzták és nyúzták\", hogy az igazát bizonygassa, ide keverve már a lekvárkészítést is rendkívül erőltetetten, csak mert egyéni preferenciáinak/elvárásainak nem felel(t) meg, de böki a csőrét, hogy sikere van és azt látja, amit nem ért, de majd ő tájékoztatja az embereket az \"igazságról\"...

Önmagában édeskevés lenne az is, hogy buzdítva vannak az emberek értékelésre. Nem tette volna meg az a sok ember, ha ténylegesen nem hatott volna rájuk a film, egészében. Rengeteg a förtelmes magyar és agyon sztárolt külföldi film, amelyekben hemzsegnek a sztárok, hatalmas pénzek vannak bennük, mégsem hatnak, hiába kifogástalanok a \"filmnyelvi eszközök\".
Pontosan a kifogásolt forgatókönyv az, ami bevonzotta a színészeket, hogy eljátsszák a szerepeiket, pedig sokuk nem akkor kezdte, mégis láttak benne valamit, annak ellenére, hogy nem árultak zsákbamacskát. Nagyon helyesen, hiszen eredeti a történet, ami sokaknak bizony átjön és üdítő kivétel, a stáb emberközeliségével és rendíthetetlenségével együtt. Ez utóbbi egy külön sztori.

Egyáltalán nem rosszabb ez egy profik által letett produktumnál, még a kameramozgások és a vágások \"furcsasága\" sem idegen más filmektől, sorozatoktól, simán becsúsznak ott is szokatlanabb megoldások; akár mert úgy sikerült, akár azért, mert ott az volt az elgondolás, még \"szakértőkkel\" együtt is.
Méltatlan felróni ezeket a \"hibákat\" ebben a kategóriában a kákán is csomót keresve és a sárba döngölve, a háttérismeretek birtokában meg főleg.

 
F79 2021.08.28 19:08
2

Én már csak egy kávét kérek...
Viccet félretéve, érdeklődéssel olvastam a hozzászólás körül kialakult kis eszmecserét. A gerillamarketing, a felpontozás, a pozitív vélemény-cunami (függetlenül a háttértől) végeredményben elérte a célját, most már tényleg kíváncsi vagyok a filmre. Az ezoterikus maszlagot leszámítva a marketing 5 pontos ;)
Sosem álltak távol tőlem a lelkes amatőrök \"low budget/no budget\" filmjei. A dunaújvárosi Cruel World Team a VHS kamerás, videotékás horroroktól eljutott a moziban bemutatott és fesztiválokat megjárt \"Sherlock Holmes nevében\" című ifjúsági filmig, nem kis utat bejárva. A Saturn Video \"Az Egyórás üzlet\" című kisfilmje szintén tetszett. Egy erős történet, kreatív forgatóköny, precíz dramaturgia valóban nem pénzkérdés, és a független (nevezzük inkább így az amatőr helyett) filmek e területen sokszor felveszik a versenyt a nagy költségvetésű, látványos produkciókkal. Én pedig vevő vagyok ezekre az alternatív alkotásokra.
Szóval a lényeg, hogy most már várakozással és - a maga szintjén - nagy elvárásokkal fogom megtekinteni a filmet.

 
King Leonidas 2021.08.28 19:07
1

Még próbálom kihamozni ebből a halom betűből az objektivitást,vagy a racionalitást. Mindenesetre addig ne beszéljünk sikerről,amíg fizető néző alig látta a filmet. Visszatérhetünk a témára pár hét múlva,mikor már olyan emberek is értékelték a filmet,akik semmi kapcsolatot nem ápolnak a film készítőivel...

 
Patyi 2021.08.27 14:54
0
A felhasználó kitörölte a hozzászólását.