2020.09.07 20:31 Filmbarbár Olvasottság: <100x
2

Hátborzongató és sokkoló dokumentumfilm arról, hogy az esetleges harmadik világháború során mekkora pusztulás érhette volna Európát, s benne Magyarországot. Évtizedekig gyakorlatilag alig tudott valaki mindarról, ami most elemi erővel tört felszínre, a lakosság – szerencsére – viszonylag békésen élte a mindennapjait, s eszébe sem jutott, hogy egy atomcsapás esetén jó eséllyel azonnali pusztulásra lenne ítélve. Ez a film összegzi mindazokat az ismereteket, amelyeket most tudunk a szovjet(–magyar) fegyverkezésről, illetve a háborús tervekről.

Megdöbbentő tervek születtek arra vonatkozóan, hogy a magyar csapatok a szovjet seregek segítségeként hogyan indítanának támadást Jugoszlávia, Ausztria, illetve Olaszország ellen, atombombákat is bevetve, illetve, ha Magyarországot atomcsapás érné, mekkora veszteség érné hazánkat úgy anyagiakban, mint infrastruktúrában és emberéletben.

A film egyik nagy hiányossága szerintem az, hogy az archív felvételeket gyakran csak úgy bevágták, azt sem közölve a többségükről, hol és mikor készültek, egyáltalán: kik láthatták őket. A másik probléma a pártatlanság bizonyos mértékű hiánya volt. Ha egy ország (akár akarva, akár akaratlanul) egy nemzetközi szövetségben köt ki, akkor kénytelen az együttműködésre. Nyilván sok mindenért meg lehet róni a korabeli magyar politikai és katonai vezetést, de azt nem lehet elfelejteni, hogy megszállt ország voltunk, a felső vezetés is csupán báb volt a szovjet politika markában.

Ebből kifolyólag eléggé demagóg a film azon sugallata, mintha a magyar vezetés bármit is tehetett volna az efféle háborús tervezgetések ellen. Magam sem vagyok az elmúlt rendszer híve, azonban ha a filmesek tisztességes megközelítésre törekedtek volna, akkor a magyar politikai és katonai elit jogos bírálata mellett felhívhatták volna a figyelmet a korlátozott mozgástérre is, esetleg akkoriban fontos szerepet játszó és még élő személyeket is megszólaltathattak volna a témában, hiszen a másik felet is illene meghallgatni, még ha nem is értenek egyet annak nézeteivel.

Vagy akár azt is vizsgálhatták volna, hogy vajon az USA európai szövetségesei készítettek-e hasonló terveket, mint amilyenekkel a magyarok álltak elő. Az alkotók ugyan elítélték a korabeli kommunista propaganda azon állításait, miszerint a szocialista államok képviselték volna a "jó oldalt", ugyanakkor viszont nem foglalkoztak azzal a kérdéssel, hogy a nyugati világ vajon jobb volt-e, egyáltalán lehet-e "jó" és "rossz" dichotómiájában gondolkodni a hidegháború tekintetében.

Számomra úgy tűnt, hogy politikai szándék (is) mozgathatta a film elkészülését, ezért is volt "leleplező" jellegű. Adatok tekintetében nem volt rossz a film, viszont a feldolgozást tekintve bennem maradt némi hiányérzet, ezért csak egy közepest tudok megszavazni.

2