2021.06.12 21:49 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 101x
1

Legalább Aya Samaha egy jó nő!

Na, letudtam az első egyiptomi misztikus filmemet. Szép, kényelmes tempóban tettem, ezzel már azt is elárultam, hogy nem szippantott annyira magába, bár a jobb és kellemesebb filmélmények közé tartozott.

A történet középpontjában a kissé esetlen, láncdohányos, pesszimista, de egyben kifejezetten realista Refaat doktor (Ahmed Amin) áll. Érdekes karakter, az biztos. Első nagy hátránya a sorozatnak, hogy szinte semmi utalás nincs a korra, amiben játszódik. Az első képsorokban az 1979-es évszám van kiírva, ebből számoljunk vissza Refaat gyermekkori évszámára. Ok, de gyorsan lépjünk ezen túl!

Legalább Aya Samaha egy jó nő!

Látszik, hogy az egyiptomi filmgyártás ebben a műfajban még nem olyan erős. A karakterek rendben vannak, az addig oké, csak valahogy a történet nem nagyon akart kibontakozni sehogyan sem. Az első rész egyik fő momentuma, amikor Dr. Refaat fiatalkori szerelme, Maggie ( Razane Jammal) megjelenik a színen, és az esetlen doktor meghívja a családjához ebédre, ahol a gyönyörű menyasszonya, Howaida (Aya Samaha) is velük étkezik.

A misztikus házon és a bújócskán kívül az első epizódban olyan sok esemény nem is történik. Ó, egy mégis, itt megtudjuk, hogy Refaat bátyja hogyan sántul meg egy életre. Sőt, hogy a gyermekkori szerelme, a kis Shiraz (Reem Abd El Kader) milyen ügyesen kúszik szellemként az ágy alatt. A második rész azért a gyönyörű képsorokért is lehet emlékezetes. Itt láthatjuk, hogy egy gonosz múmia mit is okozhat. A doktor és a szép Maggie tolvajokká válnak, és azt is megtudjuk, hogy az állandóan füstölgő doki mennyire utálja a mozit, de főleg a nyakkendőket. A rész végén nyugalomba helyezi a múmiát, annak volt kedvese mellé fekteti, ráadásul Howaida kómába esik valami szörnyű kórtól.

A harmadik epizódban elutaznak Maggie-vel a líbiai Tripoliba, ahol egy kongresszuson vesznek részt. Itt Louisszal, fiatalkori egyetemi barátjukkal együtt keresik a maszájoknál a sivatagban azt a virágot, ami Howaidát felébresztheti a zombiszerű kómából. De a sivatagi szörny, kapaszkodjatok meg, egy óriás majom. Kicsike King Kong. Hú... Na igen, az afrikai emberek máshogyan gondolkoznak. Persze lehet, ez a jó. Mindenesetre kicsit meglepődtem.

Na igen, a sivatagban kicsit nehezen terem meg a banán. Legalábbis kissé hiányos biológiai és földrajzi ismereteim alapján. A lényeg, hogy megvan a csodavirág, a szilfion, és segíthet vele a menyasszonyán. Na de nem is akarok többet elárulni a történetről, tessék időt szakítani rá, és megnézni. Számomra a negyedik epizódtól indul be igazán a történet.Ekkor már azért vannak benne kissé parásabb részek, néhol már-már horrorisztikusabb a sorozat.

Amr Salama és Majid Al Ansari, a két rendező nem rossz sorozatot dobtak össze, megvan a dramaturgiája, építkeznek a részek egymásra, ezzel nincs is gond, de valahogy halovány az egész. Az első három epizód nálam erős két csillag. Szerencsére azért feljavul a végére rendesen. A CGI viszont kissé avítt és gagyi. A szukkubusz szörny megjelenítése nekem a nyolcvanas évekbeli kis koboldokra hajazott. Ami nekem hatalmas meglepetés, hogy milyen jól játszott doktorunk végig, zseniálisan hozva a rábízott karaktert. A kísértetlakta há ,és a flashbackek jól sikerültek.

De még egyszer mondom, óriási hiányérzettel álltam fel a film elől. Nekem a vége kissé elkapkodottnak tűnt, vagy folytatásért kiáltónak. Remélem, hogy egy jobb stúdiómunkával létrehezott, keményebb folytatást ideraknak elénk hamarosan. Még a majom ellenére is ennek szurkolok. Jó, jó, persze, azért Aya Samaha és Razane Jammal szép pofiját sem utolsó dolog újból látni.

Tehát, egyiptomi barátaim, harcra fel, jöhet a folytatás! Még az sem baj, ha a dokinak marad ez a király sérója. Óriási respect!

dráma | fantasy | horror | misztikus | thriller

A két lábbal a földön álló, híres hematológus kénytelen beismerni, hogy paranormális jelenségeket tapasztal. Megpróbál utánajárni a jelenségek, amelynek okai valahol mélyen... több»

1