2023.09.10 09:04 Juki-onna Olvasottság: 157x
3

Retró vasárnap

Olyan gyönyörű volt a hajnal, a madarak vígan csiviteltek, a nap, ahogy felkelt, az maga a csoda, gondoltam, miért nem vigyem le az energiaszintemet a béka fenek alá a jó öreg Hetedik című filmmel. Nem láttam már vagy 10 éve. Sok jelenet már a homályba veszett, de a varázsából semmit sem veszített. A maga nemében egy kiemelkedő darab volt, és még most is az.

Megtöltötték tartalommal és ismét lenyűgözött. (Nem is tudom, hogy hova tűntek a jó forgatókönyvírók.) Az biztos, hogyha írnom kellene egy TOP 20-as listát a legjobb filmekről, biztosan benne lenne ez a remekmű. (Elnézve a 2023-as mozikínálatot, nem mondhatnám, hogy lebilincselő, így kénytelen vagyok a régebbi filmek közül mazsolázni.) David Fincher egy pompás alkotást mutat be nekünk, de gondolom, sokan látták a filmet. Vannak, akik nem szeretik a krimit, de ezt érdemes megnézni, hiszen annyi ember rajongott érte.

Retró vasárnap

Andrew Kevin Walker forgatókönyve a mai napig az egyik legérdekesebb, legtitokzatosabb, leglenyűgözőbb elbeszélés, amelyet valaha láttam a hét halálos bűnről. A legelejétől az utolsó másodpercig súlyos szorongást és hihetetlen feszültséget éreztem a film nézése közben. Ez egy rendkívül sötét, véres, véráztatta, hátborzongató film, tele holttestek borzalmas megjelenítésével. Fincher csupán egy egyszerű fényképpel, vagy egy egyenes párbeszéddel is képes lehetővé tenni, hogy a néző a képzeletére hagyatkozzon. Ez kétségtelenül legalább olyan hatásos, mintha vizuálisan mutatná be a szörnyű gyilkosságokat. Brad Pitt. Feltettem magamnak a kérdést, hogy miért rajonganak a nők Brad Pittért? Azért, mert jól néz ki, vagy mert jó színész? Azt tudom, hogy a férfiak nem igazán szeretik (legalábbis az ismerőseim közül). Itt egy kicsit túlzásba vitte néha a „nézz rám hülyén” nézését. (Így, hogy ismertem a film témáját, jobban tudtam koncentrálni a színészi játékára.) Egy nyomozó, aki tele van dühvel, tűzzel, és mindenáron el akarja kapni a rosszfiúkat, míg Morgan Freeman a kiégett, magányos nyomozót alakítja. Az biztos, hogy Amerikában nem egy nyugdíjas állás a rendőri munka, legalábbis én így hallottam. Lehet, hogy már nálunk sem lesz az. Morgan Freemant jó színésznek tartom, és jó embernek tartottam addig a pontig, amíg el nem vette feleségül a saját unokáját (ha igaz). Itt nálam le is zárult a filmes karrierje. Egy híresség irányt mutat az embereknek (legyen az politikus vagy színész), számomra ez elfogadhatatlan. A zene nagyon nyomasztó, kezdve a szereposztás feliratozásnál, de a feliratozás sem olyan, mint amit megszoktunk. A rendezői munka kiváló. Csak ajánlani tudom, ha valaki esetleg még nem látta.

92 Hetedik  (1995)

dráma | krimi | misztikus | thriller

David Mills (Brad Pitt) újonc nyomozó és társa, a nyugdíjba készülő William Sommerset (Morgan Freeman) egy elvetemült sorozatgyilkos után nyomoz, aki a bibliai hét főbűn szerint... több»

3