Közösség

Vélemény:

 

91 A Názáreti Jézus

(1977)

A Názáreti Jézus

 
dps   2015.05.01 14:48
0

A Bibliához hasonlóan, Franco Zeffirelli epikus, nagyszabású tv-filmjére is gyakran csak kisebb darabokban emlékezünk, egy-egy elkülönült részre, semmint teljes egészére.
Ha egészként vesszük a filmet, akkor akár a legjobb valaha is elkészített Jézus-filmnek tekintjük, akár nem, de mindenképpen mérték marad, amellyel a többi Jézus-filmet megítéljük. Pasolini Máté evangéliuma és Gibson Passiója lehet, hogy jobb filmek, de egyik Jézus-film sem nyújtja az evangéliumi történetnek olyan átfogó és körülírt előadását, mint a Názáreti Jézus.
A legfőbb erőssége, a nyugodt drámavezetés mellett, a szentírásilag és történelmileg hű forgatókönyv, a kulcsfontosságú evangéliumi történetek tiszteletteljes, nem-revizionista bemutatása, a kiemelkedő és általánosan találó szereposztás, és a csodák lefestésének tárgyilagos realizmusa. Emellett azonban meglehetősen zavaró Júdás alakja, aki inkább egy szerencsétlen flótás, semmint egy áruló, valamint a feltámadás és az azutáni jelenések rövid és kapkodó bemutatása is eléggé kiábrándító, hiszen alig foglalkozik velük.