Közösség

Vélemény:

80 Vinny, az 1ügyű

(1992)

Szórakoztató sztori, temérdek poénnal

Argus   2025.06.20 07:58
1

Régi nagy kedvencem ez a film, melyben Joe Pesci óriási alakítást nyújt vígjáték kategóriában. Pesci a Casinóban még nem tetszett, a Halálos fegyverben viszont már jópofa volt, de igazán elemében csak ebben a filmben van szerintem. Partnere Marisa Tomei, aki egyszerre szexi és vicces. Az alaptörténet szerint két fiatalt gyilkossággal vádolnak meg, akik csak átutaznának Alabamán. A fiúk persze ártatlanok, noha minden bizonyíték ellenük szól. Egyikük, Billy (Ralph Macchio) azonban megmenti a helyzetet: elhívja nagybátyját, Vinnyt (Joe Pesci), aki elvben végzett jogász, és ügyvéd szakvizsgával is rendelkezik. A valóság azonban az, hogy Vinny, bár már 49 éves, teljesen tapasztalatlan a tárgyalások, perek világában. Az egyetemet ugyan elvégezte, de utána nem szerzett jogi gyakorlatot. Ebből az alaphelyzetből adódik a legtöbb vicces jelenet. Végül azonban párja segítségével, aki rendkívül jártas a kocsik és műszaki dolgok világában, mégis fordítani tud: kideríti és bebizonyítja, hogy védencei valóban ártatlanok. Értékelés: erős négy csillag. Én ahányszor láttam, mindig nagyon jól szórakoztam.