2020.04.16 16:50 Kóborló Olvasottság: <100x
2

Nyugodj békében, Freddy, ha tudsz!

Ha egy horror széria 7 év leforgása alatt hat részt is képes kitermelni magából, akkor bizonyára van, vagy volt kereslet ezekre a filmekre annak idején. Nos, a Rémálom-filmek pont ilyenek voltak a 80-as években. Ehhez persze feltétlenül szükséges volt egy olyan gonoszt megteremteni, mint jelen esetben Freddy Krueger, aki elég karizmatikus figurája lett a horror műfajának. Persze ehhez nemcsak egy jól megírt, pokolian gonosz karakterre volt szükség, hanem egy olyan színészre is, akinek a neve legalább annyira egybeforrt ezzel a horrorikonnal.

A rajongók legnagyobb örömére meg is találták ezt a színész, méghozzá Robert Englund személyében. Lehet, hogy az én tudásom szegénységét bizonyítja, de hatalmas horrorrajongóként, ha meghallom Mr. Englund nevét, automatikusan Freddy karakterével azonosítom. Mindezen dolgokat azért szerettem volna megjegyezni elöljáróban, mert valószínűsíthetem, hogy csak e színész személye miatt nem értékeltem az átlagosnál rosszabbra egyik Rémálom-filmet sem, pedig azért voltak gyengébb részei a hat felvonása alatt.

Nyugodj békében, Freddy, ha tudsz!

Érdekes módon az első Rémálom-film volt az egyetlen, ahol semmi gond nem adódott a forgatókönyvvel. Viszont a második résztől kezdve a legtöbb gondot mindig a film forgatókönyve jelentette. Hol a forgalmazó stúdió nem volt megelégedve azzal, hol a producerek kaszálták el a szkripteket, hol pedig maguk a forgatókönyvírók hagyták ott az egészet. Ezáltal soha nem volt annyira jó történetük a Rémálom-filmeknek, mint a mára már klasszikusnak számító első résznek.

Mindezen negatívumok mellett mégsem mondanám egyik történetet sem rossznak, vagy akár gyengének, merthogy mindvégig megőriztek egy igencsak fontos alapanyagot e téren, méghozzá a kreativitást. Igaz, ezekből hol többet kapunk egyes részeknél, hol pedig kicsivel kevesebbet, de ahhoz általában mindig eleget, hogy a történet kisebb-nagyobb hibái felett szemet tudjunk hunyni. Nem voltam másként ezzel a résszel sem. Pedig ennél éreztem azt, hogy a készítőknek voltak még érdekes elképzeléseik az eddigi elkészített részekhez. Persze azért néhol visszanyúltak az eddigiekben megismert tényekhez, de én mindenképp értékeltem a próbálkozást az íróktól.

Költségvetésileg valahol a drágábbnak mondható részek közé tartozik a maga 11 millió dollárjával, viszont jóval kevesebb trükk található benne, mint egyes részeiben, viszont ami mégis volt benne, az egész korrekt módon valósították meg. A színészi alakítások a Freddyt alakító Robert Englundon kívül sajnos felejthetőek voltak, bár igaz, hogy pár apróbb szerepre sikerült leszerződtetni egy-két emlékezetes alakot (Johnny Deppet vagy Alice Coopert), ezek azért emeltek a film értékén e téren.

Kimondottan kreatívnak tartottam jómagam is a film végén található Freddy montázst, ami keretbe foglalta az eddigi hat részt. Azóta persze tudjuk, hogy három évvel később készült még egy hetedik rész is, de akkoriban ez kimondottan hatásos volt.

fantasy | horror

Freddy Krueger hosszú évek óta borzolja az idegeket és tartja rettegésben a környéket. Számtalan fiatalt üldözött már a halálba, s úgy tűnik, semmi sem állíthatja meg, semmi... több»

2