Közösség

Vélemény:

 

76 A rettegés háza

(1979)

A rettegés háza

 
Gyorvik   2023.08.23 21:24
0

Az elátkozott, rovott múltú házak zsánerfilmet alkotnak már az amerikai filmes kultúrtörténetben. Mindez azonban roppant érdekes, ha jobban belegondol a néző. A vallási hiedelmekből kiindulva – ugyanis jól elfogadható integráns magyarázata a filmben leírt jelenségeknek nincs – csak arra hagyatkozhat a megfigyelő, amelyet összehasonlító módszertani eszközökkel hiányos ismeretei alapján tudhat. Ezt nagyrészt átszövi a jó megismerést elhomályosító félelem és a félremagyarázott tudás. Ezeknek inkább foszlányai, darabkái vonulnak fel a kétségbeesett egyén lelki szemei előtt.
Éppen az újvilágban azért nem volt és a mai napig sem általános nézet egy otthonként szolgáló ház spirituális mibenlétének a felkutatása. Mikre célszerű figyelni annak, aki akár több generáció otthonának szán egy helyet, amely elsősorban a lelki hátteret biztosítja az ember számára? A legegyszerűbbek, hogy egyáltalán a helyszín, a történet, az emberek, amelyekhez kötődik, hogyan éltek, és hogyan haltak meg.
A konkrét esetben nem hogy mindezeket hagyják figyelmen kívül, hanem a gőg magáról minden kötelességet lerázó erejével néznek keresztül a hely metsző hidegségével, negatív aurájával. Az önbeteljesítő jóslat jól láthatóan a férjet babonázza meg, aki sokszor apátiával, durva közönnyel viseltetik. Ez a magatartásmód nem ritka, a szóbeszéddel ellentétben a negatív lelki közeg, hogyhogy nem az ártó szándék gyakran nem jól láthatóan és nem azonnal, hanem lassan és körmönfontan keríti hatalmába az óvatlant. Egyébként ez a jelenség a Ragyogás c. filmben is jól látható – ezért is volt meghökkentő Kubrick filmje, aki a meglehetősen durva történésekkel tarkított regény történetvezetését esztétikailag is átalakította. S emellett azért a valósághoz nagyon közel állnak bizonyos mozzanatok, nevezetesen a szagok, leírhatatlan zajok és más manifesztációk. Ezek a nem túl harsány, de annál nyilvánvalóbb fenomének sokkal reálisabbak, mint számos horrorfilmben ábrázolt, inkább nevetséges jelenségek.
A megszokott klisék kezdeti kudarcaira valószínűleg gyógyírt jelentett volna egy ház szertartás a beköltözés előtt. Rendszerint érdemes a természetes, sok ezer éves hagyományokhoz visszanyúlni ilyenkor.