Közösség

Vélemény:

81 Dave

(1993)

Remek elnökös vígjáték

The Ursus   2025.03.30 10:32
0

Most, hogy Donald Trump megválasztásával és ámokfutó politikájával sok figyelem vetül az amerikai elnöki hivatalra, kedvet kaptam elnökös filmeket nézni. Ezek közül szerintem az egyik legjobb a Dave. A rendező Ivan Reitman, aki a Szellemirtók, Ikrek, Ovizsaru, Hat nap, hét éjszaka rendezője is. A főszerepben Kevin Kline és Sigourney Weaver, akik nagyszerű párost alkotnak a filmben. A történet szerint az elnök agyvérzés miatt kómába kerül, ám két törtető Fehér Házbeli figura kerít egy hasonmást (Kevin Kline), aki beugrik a helyére. Tervük szerint a hivatalban lévő alelnököt besározzák, majd új alelnököt neveztetnek ki az álelnökkel, így később a haláleset bejelentésekor (amikor az igazi ténylegesen elhalálozik, a hamis elnököt meg hazaküldik) kezükbe tudják kaparintani a hatalmat. Ám Dave kitűnő elnöknek bizonyul, és összefogva a First Ladyvel (Sigourney Weaver) megakadályozzák a puccsot. Az egész vicces, szórakoztató, és kicsit még romantikus is. Nekem tetszett, nálam 4,5 csillagos vígjátéki kategóriában.