2023.12.18 10:10 Petrus Rosidus Maximus Olvasottság: 2582x
7

Remek rendezés és nagy alakítások a Semmelweis című drámában

Nem voltunk elkényeztetve jó magyar filmekkel az utóbbi években, főleg a történelmi jellegű alkotások terén. A Hadik például nagyon gyengére sikerült mind látványban, mind pedig alakítások (és rendezés) terén. Ám az év vége helyrehozta a hiányérzetünket, mert a hazai mozikba került Koltai Lajos életrajzi drámája, a Semmelweis, mely végre egy komoly színvonalú alkotás lett. A reformkor és szabadságharc korában szülészként dolgozó magyar orvos 1847-ben felfedezte a gyermekágyi láz okát, amellyel kismamák ezreit mentette meg.

Nagyon fiatalon, alig 29 évesen ébredt rá arra, hogy a boncolásokat vezető orvosok maguk fertőzik meg a szülésre érkező anyákat azzal, hogy kezükön viszik át a kórokozókat rájuk. Bár Semmelweis idején még nem azonosították a baktériumokat (azt majd Pasteur teszi meg 30 évvel Semmelweis után), az már akkoriban világossá vált a magyar orvos számára, hogy a boncolások után végzett klórmeszes kézfertőtlenítés meggátolja a szepszis kialakulását. A többi orvos azonban nem fogadta el Semmelweis felfedezését, mert nem akarták elismerni szerepüket a sok halálesetben. A filmben Vecsei H. Miklós alakítja a szélmalomharcra készülő szülészt, aki a kórházat vezető, maradi felfogású Dr.

Remek rendezés és nagy alakítások a Semmelweis című drámában

Klein (Gálffi László) ellenében akarja kiharcolni a változásokat, melyek végre megmenthetnék a szülő nőket. A rendezés és forgatókönyv kiválóan mutatja be Semmelweis fantasztikus megszállottságát, hihetetlen munkabírását és összeférhetetlen jellemét, melyek együttesen tették őt kivételes emberré. A valóságban alig akadt barátja, és bár 10 évvel felfedezését követően megnősült (sőt gyermekei is születtek, akik közül három megélte a felnőttkort is), aligha lehetett elképzelni róla, hogy romantikus szerelembe bonyolódott volna az egyik ápolónőjével. Pedig Koltai Lajos filmje egy szerelmi szálat is belefűz a történetbe, mely egy Emma nevű nővér (Nagy Katica) és Semmelweis között bontakozik ki. Ez kétségtelenül feldobja a filmet (hiteltelenség ide vagy oda). Ami az alakításokat illeti: Vecsei H. Miklós szinte szuggesztív erővel jeleníti meg az éjjel-nappal dolgozó, gyakran goromba, nehezen elviselhető Semmelweist, aki ugyanakkor önzetlen, és gyengédségre is képes (az előbb említett Emma nővérrel). Nagy Katica méltó partnere a filmvásznon, alakítása tényleg színes és élvezetes. A harmadik nagy színészi teljesítmény Gálffi Lászlóé, aki Klein főorvost játssza el lenyűgöző átütőerővel. Az osztrák klinikavezető mindvégig mellőzi, sőt akadályozza Semmelweist, ám a szakmailag megalapozott bizonyítást követően mégis elismeri érdemeit. A Semmelweis egy remekül megrendezett, nagyszerű alakításokkal teli dráma. Egyetlen kritika talán ott érheti a végeredményt, hogy lehetett volna több emóció a Semmelweis körüli emberi kapcsolatokban, főleg az Emma nővérrel kialakított viszonyban. De ez sem igazán róható fel negatívumként, tekintve, hogy a valóságban az anyák megmentője valóban egy nehezen hozzáférhető jellemű ember volt, és a filmbeli románc valószínűleg soha nem is történt meg. A valóságban Semmelweis családalapítását követően nem sokkal elmegyógyintézetbe került, és ott is halt meg alig 47 esztendősen. Temetésén egyetlen rokona sem jelent meg. Koltai Lajos filmje azonban végre méltó emléket állít munkásságának. Értékelésem: erős 4 csillag elsősorban a rendezés és a három nagyszerű alakítás miatt.

75 Semmelweis  (2023)

dráma | romantikus | történelmi

Történetünk 1847-ben játszódik a forradalom kitörése előtt, ezt a korszakot a reformtörekvések és számos küzdelem határozza meg, nincs ez másként egy bécsi szülészeti... több»

7