Közösség

Vélemény:

63 Egyik csata a másik után

(2025)

Provokáló, logikai bukfencekkel teli akciófilm

Will Salas   2026.08.01 20:16
0

Paul Thomas Anderson filmjét felkapta az amerikai közönség és a filmszakma is tavaly, így elhalmozták díjakkal és dicséretekkel egyaránt. Én már akkor is értetlenül álltam az egész előtt, mert a film teljes hatásvadászat népszerű témák provokatív felhozásával. Ilyen a fekete nő és a fehér férfi kapcsolata (mely Amerikában ma is nagyon megosztó felállás), a kábszerező (füvező) forradalmár alakja (lásd DiCaprio karakterét), a szélsőjobbos, neonáci katonatiszt (Sean Penn) vagy épp a mexikói barát, aki segíti a fürdőköpenyes hőst. Közben rengeteg a logikai bukfenc, mint például az, hogy miért fekszik le egy fekete nő egy fajgyűlölő katonával, aki ráadásul el is akarja fogni, hogy börtönbe dugja. Nekem erős volt az is, hogy a cselekmény egy olyan konfliktus köré fonódik, melynek lényege, hogy az említett náci katonatiszt meg akarja ölni saját lányát, aki fekete anyától született, és így terhelő a katona náci barátai előtt (akiknek szervezetébe nagyon szeretne bekerülni). Értékelésem, még DiCaprio iránti tiszteletem mellett is, nem lehet több három csillagnál.