Közösség

Vélemény:

59 Lánybúcsú

(2012)

Több mint amire számítottam

Péter János   2024.09.05 00:11
0

Bár első blikkre tényleg egy szokásos Másnaposok hangulatú züllött és gátlástalan szennynek tűnik, melynek részletekben meg is felel (ezért csak a 4 pont). De összességében nézve, egy nagyon felkavaró és elgondolkodtató film azzal kapcsolatban, hogy hol is tart ma az ember, és mit tesz vele az az általa kialakított társadalmi szemlélet és „norma”, amiben él. Számos nagyon mély és sötét téma megjelenik a filmben, mint például: Bulimia, fiatalkori terhesség, abortusz, önértékelési zavar, kiégés, a társadalom által megfogalmazott ideálnak való megfelelési vágy és az ebből fakadó folytonos csalódás és bizonytalanság, függőség, melyek a mai világunk szerves részét képezik, és sajnos sok ember életére hatással vannak és formálják azt. De ezek mellett megjelennek nagyon emberi (és itt az emberi szó pozitív értelmét szeretném kiemelni) tulajdonságok is, mint hűség, megbánás, szeretet, becsületesség vagy épp a szerelem. Természetesen a film kaotikus, meglehetősen sötét humorú és végletekig szexualizált légköre nagyon jól elrejti ezeket az érzéseket és hangulatokat, de a film vége után én úgy éreztem, hogy megtapasztaltam és át is éltem ezeket valamilyen szinten.