Közösség

Vélemény:

85 Szekérrel Bécsbe

(1966)

Szekérrel Bécsbe

Berto49   2017.08.14 21:37
0

Annyira tetszett Karel Kachyňa előző látott filmje (A fül), hogy filmográfiájából kiválasztottam ezt a munkáját. Érdemes volt! Zseniális második világháborús történet, a szokásos kliséktől hemzsegő filmektől merőben eltérő dráma. Valóságos érzelmi hullámvasút ez a igazából csak kétszereplős film, amely minden percében feszültséget hordoz. Az európai világégés utolsó napjaiban játszódik. Egy nemrég a németek által megözvegyített asszonyt két német (osztrák) katona arra kényszerít, hogy két lovát befogva szállítsa őket szekérrel Bécsbe. A végig erdőben vezető út során a két főszereplő valódi tulajdonságait ismerhetjük meg, lehámlik róluk a borzalmas háború miatt rájuk rakódott embertelen réteg. A számomra eddig ismeretlen rendező, Kachyňa munkásságával tüzetesebben meg kell ismerkednem! (Végezetül egy nagyon szubjektív, a filmhez csak lazán kapcsolódó megjegyzés: városban nőttem fel, így lovakkal sem találkoztam, de elkápráztatott a két ló intelligenciája. Ahogy a hajtójuk minden mozdulatára, hangjára reagáltak, félelmetes volt. Örök időre megtanultam, hogy a „brrrr!” számukra „megállj”-t jelent.)