Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
82%

A leghosszabb nap (1962)

The Longest Day
Filmadatlap
 
35
Szereplők
6
Vélemények
15
Képek
2
Videók

Galéria (15)

Henry Fonda
John Wayne
John Wayne
Henry Fonda
Richard Burton
Henry Fonda
Henry Fonda
Sean Connery
Irina Demick
Peter Lawford
Richard Todd
Frank Finlay
John Wayne
Robert Ryan
Steve Forrest
John Wayne
Robert Mitchum

Videók (2)

 
Drtudor   2021. 07. 25.

legújabb vélemény

0

A legjobb és a leghitelesebb alapmű a D-napról. Nem elég egyszer látni.

 
Filmdoki   2019. 03. 21.

0
Sztárparádé Normandiában

A normandiai partraszállás eseményei a Ryan közlegénynek hála igencsak felkeltették az érdeklődésem, így ez után olvasgatva bukkantam rá eme klasszikusra, mely korának egyik szuperprodukciója, grandiózusságából pedig mit sem veszített. Mi több, az évek múlásával, akár a jó bor, tovább nemesedett. A leghosszabb nap Cornelius Ryan azonos című dokumentumregényét veszi alapul, melyben a szerző végigjárja a D-nap előzményeit, valamint több résztvevő személyes történetét is bemutatja, így átfogó képet nyújt a második világégés egyik leghíresebb offenzívájáról. Jól emlékszem, mikor először láttam a filmet, áthatott egy kellemes izgalom érzete. Azt éreztem, amit A Halál 50 órájánál is: egy olyan háborús filmet láthatok, mely számos karaktert mozgat, akiket koruk igazi nagyágyúi jelenítenek meg, látványos és megvan az a kellemes régi háborús filmes hangulata. Az egészet tetézte, hogy több oldalról láthattuk az eseményeket, és az egyes nemzeteket a megfelelő származású rendezők készítették el. Persze a filmet érheti kritika abból a szempontból, hogy nincs igazi főszereplője, a megjelenő figurák pedig vázlatosak, ezáltal nem tudunk senkivel sem azonosulni. Viszont a dokumentarista jelleg, az, hogy berántja a nézőt és percről percre közelebb kerülünk a támadás megindulásához, azt az érzést nem lehet elvenni ettől a filmtől.

 
fcbnandi   2015. 10. 30.

0

régebben TV-ről vettem fel VHS-re mert nagyon tetszett, amikor először láttam. Annyira régi ez a film, hogy a régisége ad egy alaphangulatot az egész filmnek. A zenéje is nagyon jó lett. Háborús filmeket kedvelőknek kötelező.

 
Rajkó   2017. 04. 20.

0

Több szempontból is remek film, bár a történelmiségét fenntartásokkal fogadnám. Nem igazán kísérli meg "helyretenni" a történelmet, ami persze nem is elvárás. Aki kedveli a műfajt, annak biztosan tetszeni fog. Mivel nem csak nyers történelmi téma, hanem élménygazdag is.

 
kasztni   2016. 08. 13.

0

Te jó ég, mennyire jó ez a film. Ma már nem készülnek ilyenek, az biztos. Egyszerűen monumentális, a legapróbb részletekig kidolgozott. Henry Fonda alakítása megismételhetetlen, a díszlet lélegzetállító. Soroljam még? Egyszerűen ezt a filmet látni kell!

 
Williamgek   2015. 08. 30.

0

John Wayne sosem tartozott igazán a kedvenceim közét, de ebben a filmben remekül alakít. Bár a történet kiszámítható és talán egy kicsit patritotikus is. Ennek ellenére nagyon élvezetes.

A film összbevétele 50 100 000 dollár volt (imdb.com).

 

A film megtalálható a Steven Jay Schreider által összeállított "101 War Movies You Must See Before You Die" (Magyarul annyit tesz: 101 Háborús film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz) című könyvben. (2009)

(dulkap)
 

A 3. legnagyobb bevételt hozó film az USA-ban, 1962-ben.

(dulkap)
 

A Schindler listája megjelenéséig ez a film volt a legnagyobb költségvetésű fekete-fehér film.

(ArpiHajdu és Réci)