Játssz egy Nintendo Switch-ért ·  Fórum Login  
80

Eső előtt (1994)

Before the Rain
Filmadatlap
 
28
Szereplők
6
Vélemények
4
Képek
Videók
Eső előtt
 
Berto49   2018. 10. 02.

legújabb vélemény

Nincs szerencsém a délszláv filmekkel. Nemrégiben „A bűn szépsége” akasztott ki, most meg ez az agyondicsért három mese. Macedónia* első önálló államként készített filmje sokak szemében életük filmje, nálam meg erős jóindulattal is a futottak még kategória legalja. Pedig a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára is jelölve volt. Ami tetszett benne az a táj szépsége. Az egyik főszereplő, Kiril erősen emlékeztetett a legifjabb Karamazov fivérre, Aljosára, meg „A félkegyelmű” olykor egyenesen pipogya alaknak beállított Miskin hercegére. Milčo Mančevski divatos módon játszott a történetek idősíkjainak összekeverésével, az eleje a vége, hogy igaz(?) legyen a mottó: „…az idő nem hal meg, a kör nem gömbölyű.” Nagyon művészinek hat ez a mondat, de szerinten se eleje se veleje, viszont nagyon jól hangzik. *Elnézést! Újabban Észak-Macedónia, ez is megér egy külön megjegyzést: kiírnak egy teljesen érdektelen népszavazást, amelyen a választásra jogosultak alig egyharmada vett részt, ettől függetlenül Zoran Zaev macedón miniszterelnök úgy dönt, hogy az érvénytelen népszavazás ellenére mindent megtesz a névváltoztatásért. Minek kellett akkor a drága népszavazás?! Az egyébként is „szupergazdag” ország nem tudja mire költeni a felesleges millióit? A legkiagyaltabb kabarétréfa sem tud ilyen nevetséges ötletbombát felmutatni.

 
erare   2015. 02. 18.

Vannak filmek, melyeket egyszer megnézel és filmkockái beleégnek az emlékezetedbe. Nekem ez a film ilyen volt. Ma is tisztán látom és emlékszem a néma csendre és figyelemre, mellyel néztem. Tisztelettel és megbabonázva. Sorsok, életek találkozásai; kulturális, vallási, nyelvi és nembeli különbségek koccanásai az idő különböző, mégis egyvonalú folyásában.


 
Deku   2017. 10. 22.

Én több pörgést és erőt el tudtam volna képzelni benne mint amit belepakoltak. Számomra nem érte el azt a hatást amire én vállalkoztam. Emiatt pedig nem volt remek a film.

 
Mulds   2016. 06. 11.

Csodálatos film. Igazán érzelemdús film tele mindenféle jóval. Nekem ha igazán kikapcsolódni van kedvem hasonlóakra lenne szükségem mint ez is. Imádtam

 
pqrs   2016. 02. 02.

Lehet, hogy az amerikai filmek uralják a piacot, de tény, hogy ilyet csak itt, Európában lehet csinálni. Végig izgalmas, szívszorító, elgondolkodtató, úgy, hogy egy robbanás sincs. Egy érdekes és nyomasztó történet kultúrák keveredéséről, emberi sorsokról. Fantasztikus!

A film összbevétele 763 847 dollár volt (imdb.com).

 

A velencei filmfesztiválon, 1994-ben Arany Oroszlán-díjat nyert.

(Berto49)
 

Ez az első macedón film, melyet Oscar-díjra jelöltek.

(Menyét Ibolya)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.