Ez az a sorozat, amit a legtöbbször néztem újra, annyira különlegesnek és átélhetőnek találtam. Annak idején, 1986. április 26-án az ukrajnai (korabeli Szovjetunió) Pripjatyban lévő Lenin atomerőmű 4-es reaktorblokkja felrobbant egy tesztelési kísérlet közben. A közvetlenül a tragédiához köthető áldozatok hivatalos száma 54, a közvetett halálesetek száma 8 ezer, a későbbi évtizedekben elhunytaké pedig 800 ezer. A sorozat legelső és legutolsó (ötödik) része részletesen bemutatja és feltárja az egész eseménysort. Kiderül, hogy az egyik helyettes vezető, Anatolij Gyatlov volt a legnagyobb felelős, de mellette az RBMK reaktorok típushibája is hozzájárult a katasztrófához. Ez volt az, amit Legaszov professzor szeretett volna közzétenni, de amit nem hagytak neki. Legaszov szerepében óriási alakítást nyújt Jared Harris, miként az ügyet kivizsgálni érkező szovjet miniszterelnök-helyettest alakító Scserbinát is briliánsan tehetségesen jeleníti meg Stellan Skarsgard. Mindkettejük előtt le a kalappal! Remek Johan Renck rendezése is, így együttesen a két főszereplő, a rendező és a teljesen realista látványvilág egy 5 csillagos végeredményt hoz.
Paradés sorozat az HBO-tól, arról, hogy egy ilyen mértékű katasztrófa hogy világít rá az akkori rendszer gyengeségeire. Legasov és Shcherbina karakterei és a kapcsolatuk fejlődése a film legerősebb eleme. Mindenkinek érdemes megnézni. 10/10
Ez az a sorozat, amit többször is újranéz az ember, annyira erős hatást gyakorol rá. Teljesen hitelesen dolgozták fel ugyanis a csernobili Lenin atomerőmű 4-es reaktorának 1986-os felrobbanását és az azt követő eseményeket: az eltussolási kísérleteket és Legasov professzor nyomozását. Jared Harris hihetetlenül jó alakítása, illetve az autentikus helyszínek, a korabeli viszony megidézése, bemutatása teszik kivételessé a sorozatot. Megismerjük azt a bizonyos kritikus éjszakát 1986. április 26-án, szinte percről percre. Kiderül, hogy az aznapi kísérletet elrontja Anatolij Gyatlov, és túlterheli az eleve konstrukcióhibás RBMK reaktort, ami így mégis felrobban. A kiérkező tűzoltók közül sokan halnak meg és utána is, mert a Gorbacsov-vezetés először nem ismeri el a katasztrófát, és nem kezd evakuálást. Kivételesen jó alakítást nyújt Scserbina szerepében Stellan Skarsgard. Minden rész zseniális, leginkább az utolsó, mely összefoglalja az eseményeket és bemutatja a tárgyalást is. Az 5 epizódot az angolok készítették el Johan Renck rendezésében, és máig a legjobb valaha készült minisorozat.
Csernobilban nem spóroltak a cigikkel, gyakorlatilag non stopban tolják végig. Egyébként ez egy nagyon jól megcsinált sorozat, nem gondoltam volna, hogy ebből végig ilyen feszültséggel teli filmet lehet csinálni.
Ha lenne 100 csillag, annyit is bőven megérdemelne. Félelmetesen visszaadja azt, ami akkor volt (ugyan én még nem éltem, de anyukám elmesélte, hogy itt, Magyarország dél-nyugati részén min mentek keresztül, miket érzékeltek ebből az egészből a robba... Több
A sorozat hangulata egyből megfogott.Több oldalon is olvastam, hogy szinte teljesen visszaadta a sorozat a valóságban történteket. Lehető legjobban megismerhette a néző a történetet.
Hasonló sorozatok
Sokadik unszolásra kezdtem el nézni ezt a sorozatot, de nem bántam meg. Több dokumentumfilmet lehetett már látni erről a tragédiáról, szóval szerintem senkinek sem ismeretlen a sztori. Nekem sem. Mégis tudtak újat mutatni, láthattunk benne hétköznapi hősöket, önzetlen tudósokat, korrupt politikusokat. Bepillantást nyerhetünk abba, hogyan is mentek akkor a dolgok. Jó volt, tetszett, erősen ajánlott.
Ha nem tudnám, hogy ez igaz történet, azt gondolnám, ennyi butaságot összehordani egy filmben. Jó a sorozat dinamikája, jól építkezik.
[Összegzés az eddigi részekről] A filmes feldolgozást értékelve azt mondhatjuk, hogy a munka precíz módon elvégzésre került. Fontos. A gyanútlan néző azt gondolhatja, hogy ez nem is 18 karikás mozi. A harmadik részben kiderül, hogy DE. Konkrétan lees... Teljes kritika
Én, aki még kisiskolásként éltem meg ezt a kort, és nem sok konkrét emlékem van erről a tragédiáról, talán annyi, hogy nem lehetett szabadon termesztett zöldséget, gyümölcsöt enni, mert valami történt, majd hónapokkal később már lehetett tudni az okát... A film számomra élethűen adta a vissza a történéseket, az emberi tragédiákat, az egyéni hősiesség, önfeláldozás és bajtársiasság ellenképeként a kommunista, szovjet rendszer képmutatását, hazug voltát. Nem tudom, a film mennyire követte a valóságnak megfelelően a sztorit, ugye a fiktív szereplőkről tudtam, de a zárásként lejátszott bírósági tárgyalás nekem kicsit hamiskásnak tűnt. 1986-ban Moszkvában még nem hinném, hogy egy nyilvános tárgyaláson ki lehetett mondani, hogy a szerkezet volt a hiba eredendő oka, a hanyag személyzet csak a második, mert szerintem csak a személyzettel vitették el a balhét, hisz tudjuk a Tanú óta, hogy zajlottak a kommunista perek...
Nagyon jó minisorozat, már láttam 2 éve is, mikor kijött, de kevés maradt meg, ezért újranéztem. Talán az utolsó rész a legjobb, mikor kiderül sok minden.