Csernobil

Chernobyl

2019.05.09 MP170506

Az első rész alapján nagyon jó kis rövidke sorozatnak ígérkezik. Szörnyű képek tárultak az ember szeme elé, megrázó, feszült alkotás. Szörnyű belegondolni, hogy milyen döntések születtek, akkor abban a helyzetben és miért...

2025.08.02 Leslie77

Az év legjobb sorozata

Az 1986-os nukleáris katasztrófa hiteles és részletgazdag megidézése, mely egyben mély társadalomkritika is a kommunista rendszer működéséről. Johan Renck rendezésében, Craig Mazin forgatókönyvével az öt epizód feszültséggel teli atmoszférája és alapossága kiemeli a tragédia emberi és politikai dimenzióit. A cselekmény az események láncolatát követi, bemutatva a főszereplőket, akik a katasztrófa elhárításán dolgoznak, miközben a karakterek hitelesek és árnyaltak. A színészi játék – köztük Jared Harris és Emily Watson – meggyőző, támogatva a drámai hatást. A forgatókönyv feszes, ügyesen épít a feszültségre, a rendezés pedig nyomasztó, egyedi hangulatot teremt. Objektív és szubjektív elemek egyensúlyát jól megtartja, informatív és ugyanakkor érzelmileg is megérintő. Ajánlott mindazoknak, akik érdeklődnek a történelmi dramatizálás, a társadalmi problémák és a felnőtt dráma iránt. Személyes véleményem szerint ez a sorozat kiemelkedő alkotás, bár helyenként a nyomasztó hangulat lehet megterhelő, de emiatt is hiteles az élmény.

2020.10.19 Ildikó Bacskai

Csernobil

Na ha létezik sorozat, amin végig be vagy zsongva az eseményektől, akkor ez az a sorozat. Hogy is lehetne ez másképp, mikor ezt a történetet mindenki szó szerint a bőrén érzi, a zsigereiben. Felkavaró, felháborító. Dokumentumfilm vagy szórakoztatás? Itt ezek a határok teljesen elmosódnak. Felejthetetlen.

2019.08.17 Ms. Akárki

Zseniális és rendkívül nyomasztó, lehangoló sorozat. Nem ismertem részletekbe menően a történteket, csak nagy vonalakban, és kifejezetten tetszett, ahogy az egyszerű nézőknek befogadhatóvá és feldolgozhatóvá tették a történteket. Drámai és megható, elgondolkodtató sorozat.

2023.12.07 Harper

A legjobb minisorozat, amit valaha csináltak

Szinte hibátlan ez a brit minisorozat, még harmadik megtekintésre is. A rendező, Johan Renck nem készített hasonló formátumú filmeket, ám 2019-ben berobbantotta a filmvilágot mégis. A főszereplők közül: Jared Harris és Stellan Skarsgard ismert színészek voltak már akkoriban i,s de a többiek is nagyszerű teljesítményt nyújtanak. Számomra a film két nagy különlegessége: az 1986-os Szovjetunió történelemhű ábrázolása (a belső pártrendszer működésével), illetve a tökéletesen valósághű helyszínek (főleg a Lenin atomerőmű és Pripjaty) elénk tárása. A legelső rész a katasztrófát mutatja be, a második az eset felderítőivel foglalkozik, a harmadik az áldozatokkal, a negyedik a kármentőkkel (a környező erdők vadállományának és kutyáinak likvidálásával), az ötödik pedig az egész katasztrófa rekonstruálásával és a végső perrel. Teljes képet kapunk az 1986 április 26-án éjjel történt tragédiáról, annak minden percéről. Legaszov professzor szerepében Jared Harris egyszerűen zseniális, miként Skarsgard is mint Shcherbina. Ez a film egyszerre megdöbbentő, izgalmas és lenyűgöző. A legjobb minisorozat, amit valaha láttam.

2019.08.14 Szilonka

Megrázó sorozat, amely valós eseményeken alapul, amely nem is olyan rég rázta meg a világot. Hideg futkos az ember hátán amikor nézi.

2025.04.28 Kittikee

Emlékszem, 6 évvel ezelőtt láttam legelőször még online, nem a legjobb minőségben, de nem érdekelt, mert olyan szinten profin lett megcsinálva ez a minisorozat (5 epizód), hogy nem lehetett abbahagyni. Évente egyszer biztosan újranézem (ahogyan ma is... Több

2025.04.25 The Wolf

Tucatszor újranézve

Ez az a sorozat, amit a legtöbbször néztem újra, annyira különlegesnek és átélhetőnek találtam. Annak idején, 1986. április 26-án az ukrajnai (korabeli Szovjetunió) Pripjatyban lévő Lenin atomerőmű 4-es reaktorblokkja felrobbant egy tesztelési kísérlet közben. A közvetlenül a tragédiához köthető áldozatok hivatalos száma 54, a közvetett halálesetek száma 8 ezer, a későbbi évtizedekben elhunytaké pedig 800 ezer. A sorozat legelső és legutolsó (ötödik) része részletesen bemutatja és feltárja az egész eseménysort. Kiderül, hogy az egyik helyettes vezető, Anatolij Gyatlov volt a legnagyobb felelős, de mellette az RBMK reaktorok típushibája is hozzájárult a katasztrófához. Ez volt az, amit Legaszov professzor szeretett volna közzétenni, de amit nem hagytak neki. Legaszov szerepében óriási alakítást nyújt Jared Harris, miként az ügyet kivizsgálni érkező szovjet miniszterelnök-helyettest alakító Scserbinát is briliánsan tehetségesen jeleníti meg Stellan Skarsgard. Mindkettejük előtt le a kalappal! Remek Johan Renck rendezése is, így együttesen a két főszereplő, a rendező és a teljesen realista látványvilág egy 5 csillagos végeredményt hoz.

2019.10.26 VvV

A nagy hájpolás hatására megnéztem, de untam. Minden rész vagy 3-szor kellett újraindítani, mert mindig belealudtam.

2019.06.11 harnas1207

Már a megnézése előtt sejtettem, hogy a sorozat azért olyan népszerű, mert az emberek nagy része semmit nem tud Csernobilról. Pont ez az, amit a Bohém Rapszódia mintájára meglovagolt a sorozat. A szörnyű eseményeket túldramatizálták, itt-ott elferdít... Több

2024.07.21 SaSa

Szülinapomon robbant...

...és ott laktam közel... mégis mindenki hamarabb tudta, mint mi... Bár a feledés homályába vész, mai napig velünk van. Brutál jó sorozat. Kétszer néztem végig egymás után, annyira tetszett. Szomorú, hogy a politikai érdekek mennyire előrébb valók az emberi életnél, az egészségnél, a természetnél. Sokan kígyót-békát kiáltanak a szocializmusra. Manapság annyi változott, hogy hagynak szót az ellenzéknek – mindaddig, míg valós fenyegetést nem jelent a status quo-ra. Semmi nem változott, ugyanúgy vannak a nagykutyák, ugyanúgy kapja a csontokat a plebs, amin rágódhat, s az ellenlábasok eltűnnek, vagy megvásárolják őket kilóra. Fájdalmas dolog birkaként, amikor szembesülünk vele, hogy mennyire nem számítunk. Csak a felsőbbrendűség éreztetése, az elnyomás, a hatalomgyakorlás a lényeg. Minden más sokadlagos.

2020.12.02 Robinson76

86.04.26. - Az elhallgatás napja

Valós eseményeken alapuló, velőig hatoló, megrázó és elgondolkodtató sorozat. További pikantériája, hogy máig vannak gyermekként szerzett emlékképeim azokról a hetekről, hónapokról. Bár tragikus, mégis szenzációs a történet, rengeteg érdekes, ám szomorú adattal, információval és képsorral. Erre mondják azt, hogy az élet a legjobb forgatókönyvíró... A katasztrófáról korábban ismerteket remekül egészíti ki a széria, és sötét, nyomasztó hangulatával és képi világával más dimenzióba emeli a többi katasztrófasorozat közül ezt a művet.

2019.06.06 Anti007

A hazugság ára...

Szerintem kevés ehhez fogható sorozat van a televíziózás történetében. Olyan, mint egy mozgóképes emlékmű, amelyhez foghatót nem is tudnék talán említeni.Ha megnézed a sorozatot, pár napig biztos veled lesz a film hangulata, de ami biztos, elfelejten... Teljes kritika

2019.10.17 TomÁcs

Katasztrófasorozat, amely beindított a helyi katasztrófaturizmust. Borzalmas, hogy ilyen dolog megtörténhetett.