Játssz egy PlayStation-ért ·  Fórum Login  
Filmadatlap
 
25
Szereplők
8
Vélemények
11
Képek
1
Videók

Érdekességek: Hálózat (1976)

Tudsz egy érdekességet a filmről? Ne habozz, oszd meg a közösséggel

 

William Holden pontosan 30 filmet forgatott az 1953-as A 17-es fogolytábor óta, amiért Oscar-díjat nyert. A Hálózat és A 17-es fogolytábor között még csak Oscar-jelölést sem kapott egyik szerepéért sem.

(JcWh)
 

William Holden karrierjének újabb fellendülését várta a film által behozott nagy bevételek és az Oscar-jelölés révén, de 1981-es haláláig a színész már nem kapott jelentősebb szerepeket.

(JcWh)
 

Az előrejelzések szerint a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díj kategóriában William Holden volt a legesélyesebb Peter Finch bekövetkezett haláláig, aki így (vélhetően) a szimpátia szavatok révén nyerhette el a díjat.

(JcWh)
 

William Holdent karrierje során számtalanszor válogatták be sokkal merészebb szereppel rendelkező színészek mellé, akik több esetben aztán Oscar-díjat nyertek alakításukért, míg Holden játéka elismerés nélkül maradt. A színész eldöntötte, hogy ebben a filmben nem hagyja magát háttérbe szorítani, és minden erejét beleadja alakításába, ami meg is hozta neki az Oscar-jelölést, de Peter Finch elhalászta előle a díjat.

(JcWh)
 

William Holden minden évben kitöltetlenül hagyta az Oscar-díjakra vonatkozó szavazólapját, azonban a Hálozatot (ahol csak lehetett) támogatta szavazatával.

(JcWh)
 

Miután kiderült, hogy William Holden és Peter Finch is jelölést kapott a legjobb férfi főszereplő Oscar-díjára, mindkét színész próbált minél nagyobb médiafeltűnést kelteni. Míg Finch számtalan televíziós interjút adott, addig Holden megengedte, hogy lefotózzák Palm Springs-i otthonában (amihez csak nagyon ritkán adta engedélyét).

(JcWh)
 

A stúdió eredetileg William Holdent a legjobb férfi főszereplő, míg Peter Finch-et a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában akarta indítani az Oscar-gálán, hogy növeljék a nyerési esélyüket. De miután Finch kijelentette, hogy Howard Beale szerepe nem mellékszerep, mindkét színészt a főszereplő kategóriában indították.

(JcWh)
 

Az alkoholproblémáiról elhíresült William Holden a film elejei részeges jelenetet teljesen józanul csinálta végig.

(JcWh)
 

Minden stábtag tudta, hogy a film sikere attól függ, hogy William Holden és Peter Finch hogyan jön ki egymással a forgatás alatt. Mindenki megkönnyebbülésére a két veterán színész azonnal megtalálták a közös hangot, és a forgatási szünetekben mindenféle történettel szórakoztatták a többi stábtagot (ahogy azt a filmben is teszik a karaktereik).

(JcWh)
 

William Holden különösen nem szerette az ágyjelenet forgatását, mivel elmondása szerint "a szeretkezés magánjellegű dolog". De mivel a jelenet hozzájárult a Dunaway által játszott karakter személyiségének kibontásához, nem tiltakozott a jelenet leforgatása ellen.

(JcWh)
 

William Holdennek fenntartásai voltak Faye Dunaway beválogatásával kapcsolatban, ugyanis Dunaway többórás késései igencsak felbőszítették Holdent az 1974-es Pokoli torony forgatásán. Ezúttal azonban Dunaway mindig pontosan érkezett, és a két színész jó viszonyt ápolt egymással.

(JcWh)
 

A filmben Max és Diana "nagyon ragyogó dolog"-ként jellemzik kapcsolatukat, ami utalás William Holden 1955-ös filmjére "A szerelem nagyon ragyogó dolog"-ra.

(JcWh)
 

Sidney Lumet először William Holdennek akarta Howard Beale, míg Peter Finch-nek Max Schumacher szerepét, de miután megbizonyosodott Finch tökéletes amerikai akcentusáról, megcserélte a szerepeket.

(JcWh)
 

Max Schumacher szerepére William Holden mellett Walter Matthau, Gene Hackman, Robert Mitchum és Glenn Ford neve is felmerült. Az utolsó körbe (az egyébként pályájuk kezdete óta barátságban lévő) William Holden és Glenn Ford került be, akik közül a nemrég hatalmas bevételt hozó Pokoli toronyban való részvétele miatt Holden mellett döntöttek.

(JcWh)
 

Beatrice Straight Gloria Grahame 1952-es rekordját döntötte meg, amikor a Grahaménél csaknem négy perccel rövidebb szereplésével elnyerte a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat.

(JcWh)
 

A film megtalálható Steven Schneider "1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz" című könyvében.

(JcWh)
 

Diana Christensen szerepét Kay Lenznek is felajánlották, aki 1973-ban William Holden partnere volt a Szerelem korhatár nélkül című filmben. A színész visszautasította a szerepet a Gazdag ember, szegény ember című sorozatban vállalt kötelezettségei miatt.

(JcWh)
 

A filmben öt Oscar-díjas színész (William Holden, Faye Dunaway, Peter Finch, Beatrice Straight, Robert Duvall) és egy Oscar-díjra jelölt színész (Ned Beatty) látható.

(JcWh)
 

Paddy Chayefsky végig jelen volt a forgatás alatt, és tanácsokkal látta el Sidney Lumet-t. Lumet elismerte, hogy Chayefsky-nek jobb érzéke volt a humorosabb jelenetekhez, de amikor a William Holden és Beatrice Straight közötti veszekedős jelenet következett, a négyszer nősült rendező ezt mondta: "Kérlek, Paddy, én többet tudok a válásokról, mint te."

(JcWh)
 

Sidney Lumet nyíltan beismerte, hogy nagyon dühös volt, amikor a Rocky elnyerte a film elől a legjobb filmnek járó Oscar-díjat.

(JcWh)
 

Peter Finch a forgatás alatt többször fáradékonynak mutatkozott és kifulladt a megterhelő jelenetek felvétele alatt, ami előrevetítette a színész szívének fokozatos gyengülését, majd hónapokkal későbbi szívinfarktusát.

(JcWh)
 

Sidney Lumet szkeptikus volt Peter Finch Howard Beale szerepére való alkalmasságával kapcsolatban, mivel nem hitte, hogy az ausztrál születésű Finch megfelelő amerikai akcentussal tud beszélni. Miután a színész küldött neki egy felvételt arról, ahogyan tökéletes akcentussal felolvassa a New York Times-t, azonnal megkapta Beale szerepét.

(JcWh)
 

Peter Finch, miután elolvasta a forgatókönyvet, mindenképp meg akarta szerezni Howard Beale szerepét, így saját költségén azonnal elutazott a próbafelvétel helyszínére.

(JcWh)
 

Howard Beale szerepére Henry Fonda, Cary Grant, James Stewart, Paul Newman, William Holden és Glenn Ford neve is felmerült. Sidney Lumet elsősorban Henry Fondat akarta megnyerni a szerepre, de ő visszautasította azt, állítva, hogy az ő ízlésének túl "hisztérikus".

(JcWh)
 

Sidney Lumet és Paddy Chayefsky saját elmondása szerint a filmet nem szatírának szánták, hanem a valóság ábrázolásának.

(JcWh)
 

A filmet 1976. november 14-én mutatták be a New York-i Sutton Theatre filmszínházban.

(JcWh)
 

A szerepükért Oscar-díjat kapott Faye Dunaway, Peter Finch és Beatrice Straight mindannyian szerepelnek közös jelenetben William Holdennel, de egymással közös jelenetben nem szerepelnek.

(JcWh)
 

A filmet Kanadában és New Yorkban forgatták.

(dulkap)
 

2005-ben George Clooney bejelentette, hogy remake-et tervez a tévé számára a Hálózatból, de a projekt 2008-ig nem valósult meg.

(Bogi87)
 

Dianának és Howard Beale-nek nincsen közös jelenete a filmben, bár a promóciós fotók között található olyan, amin szívélyesen beszélgetnek.

(Bogi87)
 

Az Ahmet Khant játszó Arthur Burghardt vegetáriánus volt, azonban az egyik jelenetben Kentucky Fried Chicken szendvicset kellett fogyasztania. A színész azonban nem volt hajlandó a húst a szájába venni, papír zsebkendővel tömte ki inkább a száját, és az ajkaira zsírt kent.

(Bogi87)
 

William Holden a forgatás előtti napon kapta meg hosszú monológjának a szövegét.

(Bogi87)
 

A Hálòzatban a színészek két hétig próbáltak, ami alatt Lumet beállította az operatőrrel a jeleneteket.

(Bogi87)
 

Beale híres mondása: „Pokolian dühös vagyok, és ezt egy perccel sem tűröm tovább.”, az Amerikai Filmintézet leghíresebb filmes szállóigéket tartalmazó listáján a 19. helyen szerepel.

(Bogi87)
 

Sidney Lumet egy speciális világítástechnikát dolgozott ki a filmhez. A nyitójelenethez a lehető legkevesebb fényt használta, majd a cselekmény előrehalatával egyre több fényt használt, és a kamera is mozgékonyabb lett.

(Bogi87)
 

A filmnek nincs saját kísérőzenéje, zenei háttérként reklámok és különféle tévéműsorok szignáljai hallhatók.

(Bogi87)
 

A film részben Christine Chubbuck életének eseményein alapulnak, aki depressziós volt, és 1974-ben egy élő adásban öngyilkos lett.

(Bogi87)
 

Diana Christensen szerepét az alkotók először Jane Fonda-nak szánták, de Chayefsky szerinte a színésznő ismert politikai állásfoglalása alkalmatlanná tette a szerep eljátszására. Jane Fonda mellett szóba került még Jill Clayburgh, Marsha Marson, Diane Keaton és CAndice Bergen, de ők nem vállalták a szerepet. Az alkotók végül Faye Dunaway mellett döntöttek.

(Bogi87)
 

Bár a film középpontjában egy képzeletbeli tévétársaság áll, a fontosabb szereplőket a CBS ismert kulcsfiguráiról mintázták.

(Bogi87)
 

Magyarországon először 1980-ban mutatták be, előtte a film tiltólistán szerepelt, évekig nem lehetett eladni a szocialista országoknak.

(Bogi87)
 

Lumet Diana szerepét Vanessa Redgrave-nak szánta, de mivel Redgrave palesztin-párti aktivizmusáról volt ismert ebben az időben az Izrael-barát Paddy Chayefsky ellenezte az ötletet.

(Bogi87)
 

Stanley Kubrick neve is felmerült a rendezésre, de Paddy Chayefsky elvetette az ötletet, mert félt, hogy Kubrick teljesen átdolgozza a forgatókönyvet.

(Bogi87)
 

A lakásban, amiben Max és Diana vitatkoznak, az Ének az esőben c. film plakátja látható.

(Bogi87)
 

Peter Finch volt az első olyan színész, aki posztumusz Oscar-díjat kapott az alakításáért.

(Bogi87)
 

Az 1998-as évben az Amerikai Filmintézet összeàllított egy listàt, amely tartalmazza a filmtörténet 100 legjobb amerikai alkotàsàt. 2007-ben, 10 év elteltével felülvizsgàltàk a gyűjteményt, ismét megvàlasztottàk a legjobbakat. Jelen film a 64. helyen àll ezen a listàban.

(Bogi87)
 

Ez volt Peter Finch utolsó filmje.

(ps)
 

Beatrice Straight mindössze öt perc negyven másodperc erejéig látható a filmben, ez mégis elég volt ahhoz, hogy bezsebeljen érte egy Oscart. Ezzel jelenleg (2014) ő a rekordtartó.

(ps)
 

Az A vágy villamosa (1951) című film mellett a mai napig (2014) ez az egyetlen alkotás, amit három alakításért járó Oscar díjjal jutalmaztak.

(ps)
 

A mai napig (2014) ez az egyetlen film, amit öt alakításért járó Oscar-díjra jelöltek.

(ps)
 

A Nem félünk a farkastól (1966) című film után ez volt az első alkotás, amelyik elnyerte a legjobb női főszerepért és a legjobb mellékszerepért járó Oscar-díjakat.

(ps)
 

Gene Hackman nem vállalta Howard Beale szerepét.

(ps)
 

Saját bevallása szerint ez Paul Thomas Anderson kedvenc filmje.

(ps)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.