Játssz egy Nintendo Switch Lite-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
83%
Filmadatlap
 
25
Szereplők
8
Vélemények
11
Képek
1
Videók
Hálózat
 
pacific22   2019. 12. 08.

legújabb vélemény

ez kell neked ha Te vagy a NÉZŐ!

Super film, 9est adok rá! Szinte hihetetlen hogy 1976ban ugyanúgy működött a világ mint most, de a legmegdöbbentőbb hogy az emberek valóban elfogadják. De mit is? Igen elfogadjuk hogy a TV vagy ma már az FB a mi világunk. A mai mozifilmek megtalálják a megfelelő célcsoportot és hihetetlen, de mégis képesek akár 20 évig fenntartani egy történet hőseinek sorozatát (lásd Harry Potter). De mi ebben a hiba? Howard utolsó nagy monológjában többször is kimondja: "az egyénnek van vége. És ha belegondolunk ma már a fejlett társadalmaknak nevezett országokban ezek a mondatok teljesen igaz állítások: "Az egyes egyedi embernek van vége ... Mert ez már nem az önálló, független emberek nemzete .... mint emberekre már nincs szükség, és bármelyik pótolható bármelyikkel." Azután mi történik még a filmben? Hát amit a néző vár, hiszen erről szól végig. Nekem még Max monológja is nagyon tetszik, amint próbálja elmagyarázni a fiatal, csinos és karrierista Dianának hogy ő miért nem marad vele. Csak azért nem 10es, mert a film befejezése nekem kicsit lehúzza! De joggal kérdezzed meg: hát nem erről szól végig, hogy MÉG MÉG és MÉG többet a NÉZŐNEK!

 
hsanya182   2016. 02. 29.

A médiáról szóló film, amely szépen visszadja hogy a nézettségért bármilyen hazugságot eldjanak a nézőnek. Az Éjjeli féreg c. film is ezt viszi vászonra csak más megvilágításban. Itt még belebonyolódik egy szerelmi dráma is, elég hiteles, az élet tan... több»


 
ArpiHajdu és Réci   2016. 07. 09.

Egy nagyszerű film a '70-es évekből. Még egy kicsit hátborzongató is, ahogy ekkora időbeli távolság viszonylatában is ilyen pontosan megjósolta, mivé fog válni a média és a nyugati társadalom. Frappánsan megfogalmazott médiakritika, emellett nagyon j... több»

 
JcWh   2018. 12. 06.

Zseniális alakítások egy intelligens drámában

Az eddigi pozitív hozzászólásokhoz csak egy dolgot tennék még hozzá: Ezt a filmet erősen ajánlott eredeti nyelven megnézni, habár a film nem éppen könnyed mondanivalója átjön a magyar szinkronnal, de a színészi alakítások zsenialitása közel sem. Ez főleg William Holden kiváló alakítására vonatkozik, akinek olyan egyedi hangszíne van és olyan jól képes a hangjával is érzelmeket átadni, hogy azt egy magyar szinkronhang sem tudja megközelíteni. Több helyen olvastam, hogy Holden volt a legnagyobb esélyes az Oscar-díjra, amibe Finch halála szólt közbe. És valóban Holden alakítása bravúros, filmvégi monológja pedig lélegzetelállító. Peter Finch és Faye Dunaway mellett Beatrice Straight-et emelném még ki, akinek csak pár perc játékidő jutott, de a film egyik legemlékezetesebb pillanatát okozta vele. Mindenkinek a figyelmébe ajánlom ezt a zseniális és ma is aktuális mondanivalóval rendelkező alkotást.

 
Laci000   2015. 06. 01.

Elgondolkodtató nagyon ez a film. Megvallom, nekem nem volt könnyű falat. Nem is csak a média manipulatív erejéről, de a világ megváltozásáról, a demokrácia, a nemzetállamok, nemzettudat pusztulásáról, az egyének teljes lezüllesztéséről és szolgasorb... több»

 
ghalleck   2015. 03. 25.

A legjobb film, amelyet a kereskedelmi televízióról forgattak - a '70-es évek Amerikájának hideglelős lenyomata káprázatos forgatókönyvvel, remek színészi játékkal, és zseniális rendezéssel. Úgy ültem le megnézni, hogy a két órás műsoridő a felének tűnt, mire a mozi a végére ért - ilyen egy vérbeli filmélmény!

 
nero   2015. 11. 28.

Szerintem ez minden idők egyik legjobb filmje. Cseppet sem könnyed alkotás, de izgalmas és az üzenete örök érvényű. A filmben vázolt társadalom kritika soha sem volt annyira aktuális, mint manapság. Peter Finch alakítása meghatározó, felejthetetlen. ... több»

Peter Finch
William Holden
Peter Finch
Peter Finch
Faye Dunaway
 

William Holden pontosan 30 filmet forgatott az 1953-as A 17-es fogolytábor óta, amiért Oscar-díjat nyert. A Hálózat és A 17-es fogolytábor között még csak Oscar-jelölést sem kapott egyik szerepéért sem.

(JcWh)
 

William Holden karrierjének újabb fellendülését várta a film által behozott nagy bevételek és az Oscar-jelölés révén, de 1981-es haláláig a színész már nem kapott jelentősebb szerepeket.

(JcWh)
 

Az előrejelzések szerint a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díj kategóriában William Holden volt a legesélyesebb Peter Finch bekövetkezett haláláig, aki így (vélhetően) a szimpátia szavatok révén nyerhette el a díjat.

(JcWh)
 

William Holdent karrierje során számtalanszor válogatták be sokkal merészebb szereppel rendelkező színészek mellé, akik több esetben aztán Oscar-díjat nyertek alakításukért, míg Holden játéka elismerés nélkül maradt. A színész eldöntötte, hogy ebben a filmben nem hagyja magát háttérbe szorítani, és minden erejét beleadja alakításába, ami meg is hozta neki az Oscar-jelölést, de Peter Finch elhalászta előle a díjat.

(JcWh)
 

William Holden minden évben kitöltetlenül hagyta az Oscar-díjakra vonatkozó szavazólapját, azonban a Hálozatot (ahol csak lehetett) támogatta szavazatával.

(JcWh)
 

Miután kiderült, hogy William Holden és Peter Finch is jelölést kapott a legjobb férfi főszereplő Oscar-díjára, mindkét színész próbált minél nagyobb médiafeltűnést kelteni. Míg Finch számtalan televíziós interjút adott, addig Holden megengedte, hogy lefotózzák Palm Springs-i otthonában (amihez csak nagyon ritkán adta engedélyét).

(JcWh)
 

A stúdió eredetileg William Holdent a legjobb férfi főszereplő, míg Peter Finch-et a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában akarta indítani az Oscar-gálán, hogy növeljék a nyerési esélyüket. De miután Finch kijelentette, hogy Howard Beale szerepe nem mellékszerep, mindkét színészt a főszereplő kategóriában indították.

(JcWh)
 

Az alkoholproblémáiról elhíresült William Holden a film elejei részeges jelenetet teljesen józanul csinálta végig.

(JcWh)
 

Minden stábtag tudta, hogy a film sikere attól függ, hogy William Holden és Peter Finch hogyan jön ki egymással a forgatás alatt. Mindenki megkönnyebbülésére a két veterán színész azonnal megtalálták a közös hangot, és a forgatási szünetekben mindenféle történettel szórakoztatták a többi stábtagot (ahogy azt a filmben is teszik a karaktereik).

(JcWh)
 

William Holden különösen nem szerette az ágyjelenet forgatását, mivel elmondása szerint "a szeretkezés magánjellegű dolog". De mivel a jelenet hozzájárult a Dunaway által játszott karakter személyiségének kibontásához, nem tiltakozott a jelenet leforgatása ellen.

(JcWh)
 
A szépen szerteágaztatott, rétegzett kritikai hangvétel, illetve a Lumet által ezekhez külön-külön rendelt ütem eleganciával, Chayefsky kiváló szövegei tartalommal, míg az alakításaikkal díjakat halmozó színészek valódi élettel töltötték meg a film perceit. S, mivel ezeknek a töredékéből is születtek már maradandó társadalom- és/vagy médiakritikák, így kétség kívül kijelenthető, hogy a Hálózat mestermű. Nem olyan, amit hétről hétre megnéznénk, hanem olyan, aminek van valódi mondanivalója, nem csak a levegőben lógó költői kérdései, tehát olyan, amit vitán felül legalább egyszer látni kell. 10/10 több»