Játssz egy Samsung Galaxy A41 okostelefonért! Login  
96%

Persona (1966)

Persona
Filmadatlap
 
11
Szereplők
7
Vélemények
6
Képek
2
Videók
 
László Wátz   2019. 09. 03.

legújabb vélemény

1
Persona az opus magnum.

A Persona igazából egy vizuális költemény egy utazás a lélek legmélyebb, legsötétebb bugyraiba, mindenképp Ingmar Bergman legfontosabb munkája, már a saját korában a megfejthetetlen, kifejezhetetlen jelzökkel illették, pedig a Persona a művészfilmek opus magnumja, Bergman lassú sodrású, sokkoló képekkel illusztrált rendezése és Sven Nykvist visszalassult, precíz kameramozgásai, valamint a két főszereplő, Liv Ullmann és Bibi Andersson csodás játéka együtt teremtik meg a film félelmetes atmoszféráját, amelynek a története valójában egy kamaradarab, két nő ( egy ápolónő és egy némává lett szinésznő ) harca, küzdelmes szembesülése önmagával, majd végezetül személyiségük vészjósló összeolvadása. Bergman megteremtette a művészfilm új és utánozhatatlan variánsát, kihagyhatatlan darab, minden idők egyik legjobb alkotása.

 
Deku   2017. 08. 30.

0

Ritka jó lett a film nekem igazán tetszett. Átadta amit én vártam tőle, a lezárás is megfelelő. A színészek eszméletlen jók voltak és szívesen néznék még hasonlót. Ez nagyszerű.


 
dailyfilmsan   2019. 01. 04.

0

Nagyon művészi a film. Majdnemhogy túlságosan a mai szemnek. Számomra csak a történetet megszakító színpadi jelenetek voltak zavarók. Túl gyorsan és értelmetlenül lettek bevágva. Viszont ami tetszett az a mind két szemszög bemutatása ami nagyon nehéz... több»

 
citizenfour99   2016. 03. 07.

0

Sokszor láthatunk két zseniális színésznőt egy filmben, na de ennyire ? Liv Ullman és Bibi Anderson elképesztő színésznők voltak, szinte sugároztak a kamerák előtt, ez a film pedig valami tökéletes fényjáték, amely általábban természetes fényekkel ol... több»

 
hackerjulcsi   2018. 03. 13.

0

Ehhez a filmhez még fel kell nőnöm, mert sok kérdőjel maradt bennem. Az elején nagyon féltem - lehet nem egy sötét lakásban, egyedül kellett volna elkezdenem megnézni. Érdekes, hogy olykor a hallgatás a legjobb beszéd.

 
NorbiP   2017. 03. 11.

0

Nem tudom, hogy én voltam-e az egyetlen, de nekem nagyon-nagyon lehangoló, és mentálisan durva élmények hatott a film, és pont ettől volt számomra zseniális.

 
Cptn_Cold   2015. 11. 03.

0

Nagy hatást gyakorolt rám ez a film. Természetesen pozitív értelemben értem. Nagyon könnyen beleélem magam mások helyzetébe ezért is volt annyira nagyon kedvelhető ez az alkotás. Szépen megformált jelenetek és könnyed történet.

Galéria (6)

Videók (2)

 

Az 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című írásban fellelhető ez a film is.

(Norbi)
 

Bergman a Farkasok órája című svéd filmdráma forgatását tervezte épp, mikor kórházba került. Itt született meg a fejében a Persona végleges története, így miután kikerült a kórházból úgy döntött, előbb ezt a filmet forgatja le.

(Bogi87)
 

A film elején megjelenő fiú megegyezik A Csend című film főszereplőjével, ráadásul a könyv, amit olvas szintén ugyanaz (Lermontov Korunk hőse című regénye).

(Bogi87)
 

Bergman egy promóciós fényképen látta Bibi Andersson és Liv Ullmann színésznőket egymás mellett. Arcuk hasonlósága az első pillanatban feltűnt neki. Ez ihlette meg a filmet alapötletét.

(Bogi87)
 

Az amerikai DVD-ről a cenzúra kivágott a film elejéről egy merev péniszt ábrázoló filmkockát. (ne ijedjetek meg, a film közel sem perverzió)

(citizenfour99)
 

Az alkotás nagy valószínűséggel hatással volt Woody Allen filmjére.

(citizenfour99)
 

A The New York Times-nak van olyan listája, melyen a valaha készült 1000 legjobb filmet tüntetik fel. A listán szerepel a Persona is .

(citizenfour99)
 

Egy 1968-as filmdíjátadón az amerikai Filmkritikusok Országos Társasága megszavazta a legjobb színésznő díjat Liv Ullmann-nak. Ingmar Bergman a legjobb rendező és a legjobb film kategóriában győzedelmeskedett.

(citizenfour99)