Játssz egy iPad-ért! · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
82

Játszd újra, Sam! (1972)

Play It Again, Sam
Filmadatlap
 
26
Szereplők
2
Vélemények
10
Képek
1
Videók
 
JonasD   2019. 07. 08.
Bevezetés a

Woody Allen a 60-as évek közepétől megállás nélkül készíti - különböző minőségű - filmjeit, ám a 70-es évek néhány alkotása erős láncot alkot (Hétalvó, Szerelem és halál, Annie Hall, Manhattan). Ennek a különleges "sorozat" első darabjának tekintem a Játszd újra, Sam!-et, ugyanis itt már megvan minden, amiért Woody Allen rajongói imádják a Mestert, valamint, amiért számtalan filmrajongó két-három filmje után letesz róla.' 72-es művében megtalálhatjuk a párkapcsolatok komplex kérdéseit (például lehet-e egy nő egyformán szerelmes két férfiba), a bizarr és kényelmetlen humort, valamint az igazi sztereotipikusan esetlen antihőst (itt Allen mint Allan, később Allen mint Alvy), akinek legjobb csajozási technikája elhivatottsága és szorgalma (érdekesség: Woody Allen filmes randipartnerei valahogy mindig jóval szebbek a Mesternél). A film színészi csúcsteljesítményét Diane Keaton hozza (a "sorozat" összesében), akinek Woody Allen pont annyit köszönhet, mint Keaton exének, sajnos utána Allen nem is talált ennyire karakteres arcot, s kiváló színészt filmjeihez. Keaton mellett a másik bravúr a metafilmes narratíva, ritkán tud ennyire működőképes lenni, hogy egy éppen zajló film egy klasszikus (jelen esetben a Casablancát) történet keretét magáévá teszi. A Játszd újra, Sam! segítségével még a 40-es évek örökzöldjét is újraélhetjük.

 
Tchiva   2016. 11. 03.

Nagyon szuper film, az egyik kedvenc Woody Allen filmem. Diane Keaton mesés benne :)

 

Ez volt Diane Keaton és Woody Allen első közös filmje. Keaton előtte a színpadi változatban játszotta már Linda szerepét.

(dulkap)
 

A film címe utalás lehet a Casablanca néger zongoristájára, Sam-re, ill., arra a (kulcs)jelenetre, amikor Ilsa/Bergman megkéri, játssza el azt a bizonyos dalt: Play it, Sam!

(dulkap)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.