A ma születésnapos Diane Keaton 10 legjobb filmje

Ma ünnepli hetvenhatodik születésnapját Diane Keaton, aki Hollywood egyik kiemelkedő csillagának számít. Ez alkalomból pedig össze is gyűjtöttük a tíz legjobb filmjét.

Diane Hall 1946. január 5-én született Los Angelesben. Apja, Jack Hall mérnök, anyja, Dorothy Keaton fényképész volt. 1965-től egy dráma tagozatos főiskolán, a Santa Anán tanult. Filmes karrierjének első komoly sikerét A keresztapa (1972) című filmmel érte el, melyben Kay Adams szerepében láthattuk.

Woody Allen már 1970-ben felfigyelt rá, és szerepet ajánlott neki a Játszd újra, Sam! című Broadway musicalben. 1977-ben már főszerepet kapott a rendező egyik leghíresebb filmjében, az Annie Hallban (1977), alakításért megkapta a legjobb női főszereplőnek járó Oscar- és Golden Globe-díjat.

Bár még háromszor jelölték Oscarra, korábbi sikereit azonban már nem tudta megismételni. Ennek talán egyik oka, hogy Diane Keaton a kilencvenes évektől többnyire vígjátékokban vállalt szerepeket (Örömapa – 199, Nicsak, ki beszél most! – 1993, Elvált nők klubja – 1996). 2003-ban Jack Nickolson oldalán tűnt fel a Minden végzet nehéz (2003) című komédiában, melyért újra Oscar-díjra jelölték, valamin megkapta a legjobb női alakításért (vígjáték kategóriában) járó Golden Globe-díjat. Az kétezres évek második felében olyan filmekben láthattuk, mint a Mert azt mondtam (2007), a Van az a pénz, ami megbolondít (2008), az Ébredj velünk (2010), vagy A nagy nap (2013).

Diane Keaton sosem ment férjhez. Első nagy szerelme Woody Allen volt, akivel máig jó kapcsolatot ápol. Később egy párt alkottak Jack Nickolsonnal és a nála jóval fiatalabb Keanu Reeves-szel. Két gyereket fogadott örökbe, Dexter-t és Duke-ot.

2014-ben az Öt emelet boldogság boldogság című produkcióban volt látható, majd szinronszerepet vállalt a Szenilla nyomában animációs filmben, korábban pedig a nagysikerű Ifjú pápa első című sorozat első évadában is felbukkant. 2018-ban a Könyvklub, 2019-ben pedig a Pompon klub című vígjátékban szerepelt.

#10

63 Válás előtt  (1982)

(6)

dráma

Amikor 15 éves házasságuk semmivé foszlik, a Dunlap család minden tagja, beleértve négy gyermeküket is, megsínyli a történteket.

#9

dráma | romantikus | vígjáték

Disney+

A Stone család is csak olyan, mint annyi más família: nagy, zavaros és rendetlen. Karácsonykor minden létezõ rokon összejön, hogy néhány zavaros és vég nélküli nap során... több»

#8

79 Minden végzet nehéz  (2003)

(28) (8)

dráma | romantikus | vígjáték

Harry (Jack Nicholson) igazán jól ismeri a fiatal nőket, hiszen évtizedek óta csak velük kezd ki. A korosodó playboy arról híres, hogy minden barátnője harminc alatti volt. Amikor... több»

#7

81 Örömapa  (1991)

(7) (4)

családi | romantikus | vígjáték

Disney+

George életében alighanem túl sok változás közeleg. Most például épp az ő "kicsi lánya" készül férjhez menni. több»

#6

78 Szerelem és halál  (1975)

(1) (2)

háborús | vígjáték

Napóleon csapatai Moszkva alatt állnak, ám ekkor a leggyámoltalanabb orosz ifjú, a nyápic és nyúlszívű Borisz Grusenko hősiesen a császár életére tör. Woody Allen fergeteges... több»

#5

80 Manhattan  (1979)

(5) (7)

dráma | romantikus | szatíra | vígjáték

Isaac szeretne híres regényíró lenni, ezért kilép televíziós állásából. Azonban ahelyett, hogy az írásra koncentrálhatna, kénytelen saját félresikerült élete roncsain... több»

#4

81 Elvált nők klubja  (1996)

(6) (5)

szatíra | vígjáték

TV-ben (Filmcafé, csütörtök 01:33)

Az Elvált nők klubjában három barátnőt, főiskolai csoporttársuk halála ismét összehozza. A tragédia kapcsán újragondolják életüket és elhatározzák, hogy revansot vesznek... több»

#3

85 Annie Hall  (1977)

(25) (35)

romantikus | szatíra | vígjáték

Alvy Singer (Woody Allen) nem egyszerű figura, neurotikus, zavart és folyton aggódik. A nőügyeit sem kezeli lazábban, így amikor barátnője elhagyja, kénytelen áttekinteni... több»

#2

81 Játszd újra, Sam!  (1972)

(4) (6)

romantikus | vígjáték

HBO Max

Allan Felix filmkritikus bálványa nem más, mint Humphrey Bogart. Minden komolyabb döntésnél és eseménynél felteszi magának a kérdést: hogyan reagálna erre imádott színésze?... több»

#1

95 A keresztapa  (1972)

(174) (65)

dráma | krimi

HBO Max | SkyShowtime

Az egyik legnagyobb hatású maffiafilm az amerikai alvilág aranykorába kalauzol el minket, ahol Don Vito Corleone, egy bevándorló olasz család feje higgadt és keménykezű... több»