N/A
VII. Olivér

VII. Olivér

VII. Olivér
Filmadatlap
1
Vélemények (1)
9
Szereplők (9)
Képek
Videók
2
Érdekességek (2)
Díjak
Filmkritika
Cikkek
Fórum

FILMINFÓ

VII. Olivér király megunja az állandó protokolláris kötelezettségeket, az uralkodás terhe fárasztja, elhatározza hát, hogy összeesküvést sző saját maga megbuktatására. Ráadásul így megúszhatja azt is, hogy elvegyen feleségül egy hercegnőt, akit csak az esküvő előtti napon láthat, akkor is sűrű fátyolban. A megbuktatott király külföldre távozik, hogy végre hobbijának éljen, a festészetnek. Ám a menyasszonynak megtetszik a csinos király, és utánna megy, hogy meghódítsa. Nem ő az egyetlen, aki kiveti hálóját az álruhában élő uralkodóra.

Rendező: Rényi Tamás
Író: Szerb Antal
Forgatókönyvíró: Palásthy György
Ország: Magyarország
Premier: 1968.11.30.
 
2018.12.23 Berto49

legújabb vélemény

Olivérből Oszkár

A tragikus sorsú Szerb Antal kisregénye alapján készített TV-film alapötlete is briliáns; egy képzelt ország királya saját maga ellen tervez puccsot, mert nem akar király lenni, de aztán mégis… Darvas Iván Olivér/Oszkár szerepében a megszokott módon nagyon jó volt, bár 24 évesnél egy kicsivel többnek nézett ki. A szereplők között van Saint-Germain gróf (Major Tamás alakította), a 18. század leghíresebb rózsakeresztes kalandorának ükunokája, aki neves ősének nyomdokain haladva szintén szélhámossággal, hamis festmények eladásával csapja be a műgyűjtő amerikai milliomosokat. Meglepődve olvastam, hogy néhányan az őst II. Rákóczi Ferenc első házasságából (Thököly-lány) született gyereknek tartják, bár ezt a házasságot nem ismeri a történettudomány. Természetesen a viszonylagosan rövid (97’) játékidő megkövetelte az irodalmi alapanyag erős átdolgozását, de a bámulatosan humoros és mégis tartalmas mondanivalójú írás lényegét sikerült egy másik műfajba átmenteni. A számomra legnevetségesebb alak az állandó aluszékonyságából felriadó Gervaisis (Bánhidi László), aki egy mondatos bölcsességeket (közmondásokat) közölve újra mély álomba szenderedik nem maradt ki a feldolgozásból.

0
 

2000-ben készült egy újabb változata a műnek, Pacskovszky József rendezésében.Szerző: Berto49

#1
 

A TV-játék alapjául szolgáló Szerb Antal regény előszőr 1942-ben jelent meg. Az akkori törvények miatt kénytelen volt az A. H. Redcliff álnevet használni.Szerző: Berto49

#2