Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
Ridley Scott

Ridley Scott

Producer | Rendező | Író | Színész

Szül.: 1937. november 30., South Shields, County Durham, England, Egyesült Királyság

Adatlap
160
Filmográfia
13
Díjak
92
Érdekességek
22
Képek

Érdekességek

A világ összes pénze (2017)

Kevin Spacey botrányai miatt újraforgatták a filmben azokat a jeleneteket, ahol szerepelt. Helyette Christopher Plummer játszott. Ridley Scott eredetileg is őt szánta a szerepre, de felsőbb nyomás miatt egy nagyobb sztárt kellett választani.

A világ összes pénze (2017)

Ridley Scott néhány hét alatt újraforgatta Spacey jeleneteit.

A világ összes pénze (2017)

Ez volt a második alkalom, amikor Ridley Scottnak hirtelen kellett drasztikusan megváltoztatnia a filmje koncepcióját. A Gladiátor forgatása közben ugyanis az egyik fontos szereplőt, Proximót alakító Oliver Reed váratlanul elhunyt, s végül számítógépes effektekkel oldották meg a le nem forgatott jeleneteit.

Szárnyas fejvadász 2049 (2017)

A filmet eredetileg Ridley Scott rendezte volna, azonban az Alien: Covenant és annak további folytatásai miatt lemondott a rendezésről, de producerként továbbra is a fedélzeten maradt.

Szárnyas fejvadász 2049 (2017)

Broderick Johnson és Andrew A. Kosove producerek ragaszkodtak Ridley Scott áldásához mielőtt hozzáfogtak volna a folytatás elkészítéséhez. Scott végül nemcsak támogatta a tervet, hanem közre is működött executive producerként.

Szárnyas fejvadász 2049 (2017)

A Szárnyas fejvadász folytatódik! Legalábbis a fékezhetetlenül pörgő Ridley Scott-nak, az első, legendás rész rendezőjének, a 2017-ben bemutatott, a mozirajongók által ünnepelt Szárnyas fejvadász 2049 producerének a fejében már kialakult a harmadik rész története. Már csak meg kell csinálni.
– Legalább egy rész még biztosan van a Szárnyas fejvadász világában – jelentette be Scott. – Készen áll arra, hogy nekikezdjünk a kidolgozásának. Remélem, összejön.
A rendező-producer azt is elárulta, hogy bár a kreditből más derült ki, a 2049 írásában is kulcsszerepet játszott: de mai fejével rövidebbre, pörgősebbre csinálná a filmet. Ebből talán az is megsejthető, milyen lesz a Szárnyas fejvadász harmadik része… (IC Press)

Alien: Covenant (2017)

Ridley Scottnak sikerült elérnie a 20th Century Foxnál, hogy amíg nem készül el a filmje, állítsák le Neill Blomkamp Untitled Neill Blomkamp/Alien Project című filmjének munkálatait.

Alien: Covenant (2017)

A film címe eredetileg Prometheus 2 volt, azonban Ridley Scott megváltoztatta a címet Alien: Paradise Lost-ra.

Alien: Covenant (2017)

Csakúgy, mint a rendező, Ridley Scott előző filmjét, a Mentőexpedíciót, valamint a Szárnyas fejvadász 2049-t, ezt a produkciót is hazánkban forgatják.

Alien: Covenant (2017)

Ridley Scott elmondta, hogy azért vágott bele a Prometheus-ba, mert zavarta, hogy az Alien-filmek nem adnak választ az idegenek eredetére.

Alien: Covenant (2017)

Ridley Scott Prometheus című filmjének folytatása.

Alien: Covenant (2017)

Ridley Scott még a film premierje előtt bejelentette, hogy további négy folytatást tervez készíteni.

Alien: Covenant (2017)

A Fox eredetileg azt tervezte, hogy 2017-ben mutatják be Neill Blomkamp az Alien franchise-hoz forgatott hivatalos folytatásfilmjét, de Ridley Scott kiharcolta, hogy előbb az ő projektjét támogassa a stúdió.

Alien: Covenant (2017)

2015. november 27-én Ridley Scott elmondta, hogy az Alien: Covenant valójában nem a Prometheus folytatása, hanem egy Alien-előzménytrilógia első része lesz.

Alien: Covenant (2017)

Ridley Scott 2017. márciusában elmondta, hogy a következő Alien-filmje a Prometheus és a Covenant között játszódik majd. A produkció tervezett címe: Alien: Awakening (Alien: Ébredés).

Alien: Covenant (2017)

Ridley Scott egy interjújában elmondta, hogy jövőbeli Alien-filmjeiben örömmel látná Sigourney Weavert, akit a produkció kedvéért digitálisan fiatalítana meg

Alien: Covenant (2017)

A film munkacíme Paradise Lost volt, magyarul az Elveszett paradicsom. Ez a cím utalás John Milton híres regényére, amely az emberiség bukását, bűnbeesését és az Édenkertből való kiűzetését boncolgatja. Ridley Scott sokáig kardoskodott amellett, hogy ez legyen a film végleges címe.

Alien: Covenant (2017)

Amikor az első Covenant-meghallgatások zajlottak, akkor Katherine Waterston éppen a Legendás állatok és megfigyelésüket forgatta Ezra Millerrel, akinek a filmbéli frizurája nagyon megtetszett a színésznőnek, s többször is felpróbálta a parókáját, amelyet megmutatott Ridley Scottnak is, aki ezt ép megfelelőnek tartotta Daniels frizurájához.

Phoenix Forgotten (2017)

Ridley Scott segített a produceri munkálatokban.

Morgan (2016)

A filmben producerként közreműködött Ridley Scott.

Jégkorszak: A nagy bumm (2016)

A Motkány kalandja A nyolcadik utas: a Halál, a Prometheus és a Mentőexpedíció filmeket parodizálja, melyek mindegyikét Ridley Scott rendezte.

Holtpont (2015)

A Holtpont eredetijét eredetileg Ridley Scott rendezte volna 1987-ben, azonban négy évvel később a direktori szék mégis Kathryn Bigelow-hoz került.

Sérülés (2015)

Eredetileg Ridley Scott rendezte volna a filmet az Exodus: Istenek és királyok (2014) munkálatai után.

Mentőexpedíció (2015)

Ridley Scott azért választotta a budapesti Korda Stúdiót a Mentőexpedíció forgatásának helyszínéül, mert itt található az egyik legnagyobb és legmagasabb soundstage.

Mentőexpedíció (2015)

Ahhoz, hogy Ridley Scott bemutathassa a filmben a NASA-t, tartaniuk kellett magukat a valósághoz. A forgatókönyv 50 oldalát NASA-anyag teszi ki.

Mentőexpedíció (2015)

Jessica Chastain nagyon élvezte, hogy a filmre való felkészülés során számos különleges helyre jutott el. Ridley Scott rendezőnek köszönhetően ellátogathatott a NASA kutatólaborjába is. Sőt, volt alkalma megismerkedni azzal a Tracy Caldwell Dysonnal, aki korábban 188 napot töltött az űrben.

Mentőexpedíció (2015)

Matt Damon a film londoni díszbemutatóján nagy elismerően nyilatkozott a rendezőről, Ridley Scottról. Állítása szerint a direktor mellett még a legnehezebb jelenetek is nagyon könnyűnek tűntek.

Mentőexpedíció (2015)

A film rendezője, Ridley Scott a Hollywood Film Award legnagyobb elismerésében részesült, amikor filmjéért megkapta Hollywood Producer-díjat.

Mentőexpedíció (2015)

A Mentőexpedíció űrruháihoz Ridley Scott felhasználta a Prometheus űrruháinak alapjait.

Steve Jobs (2015)

Az első Macintosh számítógép 1984-ben került a piacra. A termék reklámját, melyet maga Ridley Scott rendezett, a Super Bowl szünetében mutatták be először.

Exodus: Istenek és királyok (2014)

Ez volt Ridley Scott második bibliai témát feldolgozó filmje, az első a Gladiátor (2000) volt.

Exodus: Istenek és királyok (2014)

A rendező, Ridley Scott és a forgatókönyvíró, Steven Zaillian korábban már együtt dolgoztak a Hannibal (2001) és az Amerikai gengszter (2007) című filmeken.

Exodus: Istenek és királyok (2014)

Ridley Scott azt nyilatkozta, hogy előnyére szolgált ateizmusa a rendezés során, így ugyanis meg kellett győznie magát arról, hogy a történet jó, és nem hitből vállalkozott rá.

Exodus: Istenek és királyok (2014)

A rendező, Ridley Scott Tony Scott-nak, elhunyt testvérének ajánlotta a filmet.

Amnézia (2014)

Az eredeti könyv megfilmesítési jogai Ridley Scott még 2011. május 1-én vásárolta meg.

A jogász (2013)

A forgatást egy hétre felfüggesztették, miután Ridley Scott testvére, a szintén ismert rendező, Tony Scott öngyilkos lett.

A jogász (2013)

Ridley Scott és Michael Fassbender zsinórban második közös munkája a 2012-es Prometheus után.

Prometheus (2012)

Ridley Scott a film forgatása során minimalizálta a CGI használatát. A hollywoodi sci-fikhez képest igen kevés speciális effekt látható a Prometheusban.

Prometheus (2012)

Ridley Scott rengeteg pénzt fektetett tudósok és művészek alkalmazásába, hogy megtervezzék neki a 21. század végének külsőségeit.

Prometheus (2012)

Ridley Scott a Londoni Egyetem nyelvészeti részlegének is kikérte a segítségét az ősnyelv megalkotásához, amit a Tervezők beszéltek.

Robin Hood (2010)

Russell Crowe a film forgatásán használt karddal és íjjal lepte meg Oprah Winfrey-t. A kard egyébként Ridley Scott tulajdona volt.

Robin Hood (2010)

Ridley Scott szerint az közelmúlt egyetlen értékelhető Robin Hood filmje a Robin Hood, a fuszeklik fejedelme (1993) volt.

Robin Hood (2010)

Eredetileg Sienna Miller alakította volna Russel Crowe partnerét a filmben, ám Ridley Scott úgy vélte, hogy az akkor 27 éves színésznő túl fiatal Crowe-hoz, így jött képbe Cate Blanchett. Sokak szerint azonban a konzervatív közönség nem szívesen látta volna Millert a szűz Marion szerepében, a színésznőnek akkoriban ugyanis a családos Balthazar Gettyvel volt viszonya.

Merülések (2009)

Ez volt az egyetlen film, amiben a teljes Scott-klán együtt dolgozott. Jordan Scott volt a film rendezője, forgatókönyvírója, Ridley Scott pedig testvérével Tony-val producerként vett részt a mozi elkészítésében.

A dolgok állása (2009)

Helen Mirren megkérte Ridley Scottot, hogy olvassa el a foratókönyvet, hogy eldöntse, részt akar-e venni a forgatásban.

Hazugságok hálója (2008)

A film zenéjét Marc Streitenfeld szerezte, akinek ez volt a harmadik közös munkája Ridley Scott rendezővel.

Amerikai gengszter (2007)

Ridley Scott úgy emlékszik vissza, hogy ez a film volt eddigi karrierjének legmegterhelőbb vállalkozása. 360 jelenetet kellett leforgatniuk 180 különböző helyszínen.

Bor, mámor, Provence (2006)

A rendező, producer Ridley Scott állítása szerint a film összes jelentének forgatási helyszíne mindössze 8 percre volt provence-i otthonától, ahol 15 évig lakott.

Bor, mámor, Provence (2006)

Ridley Scott eddigi egyetlen vígjátéka.

Parfüm: Egy gyilkos története (2006)

A rendezés kapcsán Ridley Scott és Tim Burton neve is felmerült.

Mennyei királyság (2005)

Orlando Bloom épp befejezte a Trója (2004) forgatását, amikor megkapta a Mennyei királyság forgatókönyvét. Nem volt túl lelkes az újabb nagyszabású történelmi film kapcsán, végül csak Ridley Scott miatt vállalta el a szerepet.

Mennyei királyság (2005)

Ridley Scott rengeteg levelet kapott a muszlim közösségektől, amelyben megköszönték, hogy filmjében nem egyoldalúan mutatta be az eseményeket.

Mennyei királyság (2005)

A 20th Century Fox eredetileg egy akcióorientált kalandfilmet szeretett volna, azonban Ridley Scott és William Monahan inkább a vallási konfliktust feldolgozó történelmi filmet képzelt el. A stúdió úgy harangozta be a Mennyei királyságot mint a Gladiátor rendezőjének új romantikus akciófilmjét. Azonban miután Scott megmutatta nekik a 194 perces alkotását, a Fox feje, Tom Rothamn utasítására két órásra kellett megvágnia azt. A döntés nem bizonyult kifizetődőnek, a filmet a kritikusok igen vegyes fogadtatásban részesítették, és a mozipénztáraknál is jóval az elvártak alatt teljesített.

Mennyei királyság (2005)

Ridley Scott azt állitja, hogy Leprás Balduin király a valóságban is viselt maszkot a betegsége miatt, azonban ezt a korabeli források nem támasztják alá.

Hannibal (2001)

A 205 kilós emberevő disznókat a rendező, Ridley Scott maga válogatta ki, több mint 6000 állat közül. A disznókat egy kanadai farmertől, Chaloem Pasaktól vásárolta meg.

Hannibal (2001)

A disznókat maga Ridley Scott válogatta ki.

Gladiátor (2000)

Ridley Scott nem kapta a meg a legjobb rendezés Oscar-díját a filmért.

1492 - A Paradicsom meghódítása (1992)

Eredetileg Hans Zimmer szerezte volna a film zenéjét, de Ridley Scott végül Vangelist választotta.

1492 - A Paradicsom meghódítása (1992)

Izabella királynő szerepére maga Ridley Scott választotta ki Sigourney Weaver-t.

Thelma és Louise (1991)

A rendező személyével kapcsolatban 40 rendező neve is szóba került. A választás végül Ridley Scottra esett.

Thelma és Louise (1991)

Ridley Scott bevallotta, hogy az 1973-as, Terrence Malick rendezte Sivár vidék szolgált inspirációul a film elkészítése során.

Fekete eső (1989)

Ridley Scott rendezői változata 2 óra 40 perces.

Fekete eső (1989)

Ebben a filmben volt Yûsaku Matsuda utolsó filmszerepe. A színésznek hólyagrákja volt, de ezt nem mondta meg Ridley Scott rendezőnek. "Így örökké élünk" – fogalmazott. A forgatás alatt súlyosbodott az állapota, de végigcsinálta. 1989. november-6-án, hét héttel a film bemutatója után halt meg. A filmet az emlékének szentelték.

Legenda (1985)

Ridley Scott a castingon fedezte fel Mia Sarah-t, mert lenyűgözte a "jó teátrális ösztöne".

Legenda (1985)

A sziklás jelenetnél Mia Sara távolról látszódó karakterét maga a rendező, Ridley Scott személyesítette meg.

Az éhség (1983)

A filmet Tony Scott testvérének, Frank Scottnak ajánlotta. Tony idősebb testvére, Ridley Scott a Szárnyas fejvadász (1982) című filmet ajánlotta Franknek.

Szárnyas fejvadász (1982)

A rendező, Ridley Scott mindenféle próbafelvétel és meghallgatás nélkül választotta ki a replikáns szerepére Rutger Hauert.

Szárnyas fejvadász (1982)

Ridley Scott eredetileg 4 órásra vágta meg a filmet.

Szárnyas fejvadász (1982)

Ez volt Ridley Scott első Amerikában forgatott filmje. Egy interjúban meg is jegyezte, hogy az angol és az amerikai filmes mentalitás között óriási különbségek vannak.

Szárnyas fejvadász (1982)

Edward James Olmos magyar származású amerikai színész, aki Ridley Scott kérésére szólalt meg a film adott részében magyarul.

Szárnyas fejvadász (1982)

Ridley Scott a Szárnyas fejvadászt tartja legkiforrottabb filmjének.

Szárnyas fejvadász (1982)

Ridley Scott úgy nyilatkozott, hogy a nehézségek ellenére ez volt a legteljesebb és a leginkább személyes műve.

A nyolcadik utas: a Halál (1979)

Mivel gyakorlatilag az összes menő hollywoodi rendező visszautasította a munkát, Ridley Scottot a Cannes-i Filmfesztivál után keresték meg az ajánlattal, miután ott látták az első filmjét. Amikor igent mondott, 24 óra múlva már egy Los Angelesbe tartó járaton ült, ment dolgozni.

A nyolcadik utas: a Halál (1979)

A szkafanderekbe azután tettek légtartályokat, miután a gyerekek még a távoli jelenetekben is elájultak a légszomjtól. Köztük a rendező, Ridley Scott gyereke is.

A nyolcadik utas: a Halál (1979)

Gyakorlatilag az összes menő hollywoodi rendező visszautasította a munkát,Ridley Scott kivételével, aki 24 órán belül a forgatás helyszínén volt.

A nyolcadik utas: a Halál (1979)

A film községe kapásból megduplázódott, mikor látták Ridley Scott vázlatait, gyönyörű díszletterveit.

A nyolcadik utas: a Halál (1979)

Ridley Scott rendezőt kezdőnek tartották, ezért kilenc producer volt mellette a forgatásokon, és egyfolytában a nyakára jártak, hogy miért nem dolgozik gyorsabban.

A nyolcadik utas: a Halál (1979)

Ridley Scottot a Cannes-i Filmfesztivál után keresték meg az ajánlattal, mivel gyakorlatilag az összes menő hollywoodi rendező visszautasította a munkát. A választás azért esett rá ,mert a Filmfesztiválon látták az első filmjét. Amikor igent mondott, 24 óra múlva már egy Los Angelesbe tartó járaton ült, ment dolgozni.

A nyolcadik utas: a Halál (1979)

Alacsony költségvetésből hamar duplázódás lett, amikor meglátták Ridley Scott gyönyörű vázlatait a díszletekről, és megnézték a film képregényszerű, rajzolt változatát.

A nyolcadik utas: a Halál (1979)

A filmrendező Ridley Scott úgy képzelte el a filmet, hogy ez lesz az ő űrben játszódó A texasi láncfűrészes mészárlása.

A nyolcadik utas: a Halál (1979)

A film költségvetését kapásból megduplázták, amikor meglátták Ridley Scott gyönyörű vázlatait a díszletekről, és megnézték a film storyboardját (ez a film képregényszerű, rajzolt változata).

A nyolcadik utas: a Halál (1979)

A producerek csak azután adtak pénzt arra, hogy a légtartályokat beépítsék a szkafanderekbe, miután látták, hogy a távoli felvételekhez beöltöztetett gyerekek is elájultak a légszomjtól (mivel sok külső díszlet nem 1:1-es méretű volt, gyakran gyerekekkel oldották meg, hogy megfelelő méretűnek tűnjön). Köztük voltak a rendező, Ridley Scott gyerekei is.

A nyolcadik utas: a Halál (1979)

Hollywood egyik íratlan szabálya szerint a filmek rendezői változatai mindig hosszabbak, mint a moziváltozatok. Ridley Scott rendezői változata az Alienből egy perccel rövidebb a moziváltozatnál, pedig tartalmaz plusz jeleneteket.

A nyolcadik utas: a Halál (1979)

Ridley Scott 2017-ben debütáló új filmje, az Alien: Covenant kapcsán adott interjújában arról nosztalgiázott, hogy eredetileg másként ért volna véget A nyolcadik utas: a Halál. Aki látta a sci-fit, emlékezhet rá, hogy a Sigourney Weaver által alakított karakter hogyan bánt el az aliennel. Az eredeti tervek szerint azonban a szigony nem okozott volna halálos sérülést a lényen, aki előbb betörte volna Ripley maszkját, majd letépte volna a fejét.

A nyolcadik utas: a Halál (1979)

Ridley Scottra jellemző, hogy próba nélkül, és az utolsó pillanatban veszi fel a díszletek között az egyes jeleneteket, ezáltal kiváltva természetes reakciókat a színészekből. Ezt a módszert későbbi filmjeiben is alkalmazta, mint például az Alien: Covenantben.

A nyolcadik utas: a Halál (1979)

Mikor a filmben kinyílik a tojás és elkezd mocorogni a belseje, az Ridley Scott keze.

A nyolcadik utas: a Halál (1979)

A Parkert alakító Yaphet Kottot a rendező, Ridley Scott többször is kérte, hogy bosszantsa Sigourney Weavert, hogy a jeleneteik alatt érezhető legyen a két karakter közti feszültség.

A nyolcadik utas: a Halál (1979)

Ridley Scott rendező eredetileg animatronikát (távvezérelt bábokat) akart használni az Alien ábrázolásánál, de akkor ez a technika még nem volt annyira fejlett. Így történhetett az meg, hogy egy színész, név szerint Bolaji Badejo (1953–1992) testesíthette meg az Alient a filmben.

A nyolcadik utas: a Halál (1979)

Ridley Scott eredeti változata sokkal véresebb és brutálisabb volt, ezért a forgalmazó stúdió újravágatta a filmet, mert attól tartottak, hogy ha hagyják Scott véres változatát mozikba kerülni, a korosztály-besoroló bizottság NC-17 (18 éven aluliaknak tilos) besorolást ad a filmnek, amit viszont mindenképp el akartak kerülni.

A nyolcadik utas: a Halál (1979)

Mielőtt a producerek szerződtették volna Ridley Scottot a rendezői székbe, olyan nevek is felmerültek, mint Robert Aldrich (1918–1983), Peter Yates (1921–1995), Jack Clayton (1921–1995), de még a film forgatókönyvírója, Dan O'Bannon (1946–2009) vagy akár az egyik producer, Walter Hill neve is számításba jött.

A nyolcadik utas: a Halál (1979)

Az Alien jelmezben található Bolaji Badejonak (1953–1992) szinte mindig viselnie kellett a jelmezt. A forgatási szünetek alatt a film rendezője, Ridley Scott megtiltotta a színésznek, hogy a többi színésszel töltse az idejét, méghozzá azért, hogy a többiek ne szokják meg az Alien látványát.

A nyolcadik utas: a Halál (1979)

A Brett karakterét alakító Harry Dean Stanton (1926–2017) eredetileg nem akart részt venni a filmben, mert nem kedvelte sem a sci-fit, sem pedig a horrorfilmeket. Végül a rendező, Ridley Scott győzte meg arról, hogy mégis szerepeljen a filmben.