2018.02.17 23:23 HE7EDIK Olvasottság: <100x
4

Felkavarja az állóvizet

Mi történik, ha állóvízbe követ dobunk? Felkavarodik az egész....ez jutott eszembe a film nézése közben. Ritkán jön ki ilyen gyöngyszem az álomgyár kapuja mögül, ami ennyire nyíltan mer mesélni a rendőrségről, rasszizmusról, az USA problémáiról, vagy egyének rossz tulajdonságairól. Mert jól tudjuk, az amcsiknál a mai napig milyen feketegyűlölet van, főleg a filmben is szerepet kapó déli részen, hogy a rendőrök sokszor szarnak rá mindenre egy jó nagyot és ilyen-olyan ürüggyel embereket kloffolnak, ha éppen úgy tartja kedvük, vagy hogy mi emberek mit művelünk egymással. Adott egy szörnyű bűncselekmény, amit McDormand karaktere nem tud feldolgozni, ezért elhatározza, az ezer éve nem használt városka előtti lepusztult táblákat hasznosítja, felkavarva az állóvizet.

Ezzel pedig elindítja számos ember hihetetlen drámáját vagy jellemfejlődését, legfőképp Rockwell karakterére hatnak ki iszonyat erősen a dolgok, miképpen a film végére valahol egymásra talál az ugyanolyan zűrös és különc McDormand karakterével. És akkor álljunk meg eme két szereplő mellett. McDormand annó Oscart nyert a Fargoval, mai napig nem értem miért. Ott semmi olyat nem nyújtott, amiért meg kellett volna kapnia, de amit itt leművel, az egész egyszerűen zseniális.

Felkavarja az állóvizet

A kőkemény, számos jellemhibával rendelkező anya, aki tűzön vízen át küzd az igazáért, egy másodpercig sem meghátrálva, még akkor sem, mikor mindenki ellene fordul. És miért is fordul mindenki ellene? Egyszerű az oka. Az igazat mondó embernél nincs gyűlöltebb....mert sokaknak fáj az igazság, nem akarják hallani, kényelmesebb eléldegélni egy álomvilágban vagy ami társadalmunkra különösen jellemző, képmutatónak és álszentnek lenni. Sose felejtem el ,mikor kiosztja a pádrét, adva egy gyomrost az egyháznak is. A másik zseniális alakítás pedig Sam Rockwell-é, aki hosszú idő után végre lubickolhat abban a szerepben, amiben igazán jó: a tahó, életunt proli, aki hihetetlen fordulaton megy keresztül. Emlékezzünk csak vissza, anno a Halálsoron-ban mennyire hasonló szerepe volt, és ott is mit alakított....minden rezdülése fantasztikus, ahogy játsza a kretén idiótát, amikor pedig kihajítja szerencsétlen srácot az ablakon, a film egyik legemlékezetesebb jelenete. Tipikusan az a film, ami az emberre hatást gyakorol, elgondolkodtat és még a stáblista lepörgésénél is csak bámulja a képernyőt. Szívfájdító dráma, zseniális alakításokkal, remek rendezéssel és csodálatos zenével. Remélem tarolni fog az Oscar gálán is!

dráma | krimi

Több hónapja már annak, hogy Mildred Hayes lányát brutálisan meggyilkolták, a rendőrség mégsem haladt előrébb a nyomozással. Megelégelve mindezt, az asszony merész... több»

4