2017.08.27 14:37 szucszoli Olvasottság: <100x
2

Mélység

Le vagyok döbbenve az értetlenkedő és unott véleményeket olvasva... Pedig nincs ebben a sorozatban semmi patikamérlegen kimért, eltúlzott, Interstellar-szerű, eszement, hálivúdi, popcornhajhász sületlenség...

Ez a sorozat meglehetősen közérthető. Eleve nagyon beszédes, hogy miért éppen egy western környezetben játszódik, hiszen az akkori világban rengeteg az erőszak. Nincs komoly következménye annak, ha valakit agyonlőnek vagy megerőszakolnak a bandák, ha kreálnak mögé egy szerintük helyesnek vélt indokot, mert az akkori felvilágosulatlan, szinte még primitív ember számára nincs súlya az emberi létnek.

Mélység

Mindemellett persze olyan magas színvonalú színészi alakításokat és kiváló karaktereket, valamint komplexitást tud felmutatni, ami szerintem simán megüti egy Trónok Harca színvonalát, sőt... Ez a sorozat nagyon sokat mond az emberi jellemről, az emberi természetről. Arról, hogy kinek-milyen múltbéli élményei, tragédiái vannak, ami végül meghatározza a döntéseinket és a személyiségünket, mindezt persze lehengerlő hitelességgel.

Ez a sorozat olyan mélységekbe megy le az "emberi" tudat és psziché terén, ami gyakorlatilag példátlan. Vegyük mindjárt azt, hogy ez a rengeteg bestiális és kegyetlen erőszak ugyanúgy kiválthat egy tudathasadást vagy elmezavart, vagy épp ugyanilyen erőszakot az embereknél is, mint a robotoknál! A nézőnek az az élménye, hogy ez akár a valóságban is megtörténhet. Az az érzésed, hogy ami ebben a sztoriban történik, annak valódi tétje van.

És ez egészen a második évad végéig tartott, aminek a lezárásánál már éreztem, hogy problémás megoldásokkal és fordulatokkal operál... Sajnos a 3. évad után úgy érzem, hogy nagyon mélyre zuhant a színvonal. Leginkább egy átlag B kategóriás látvány-akciófilm szintjére. És még a rohadt bénán meganimált robotok jelentik a legkisebb gondot. A főbb szereplők mindent túlélnek. Nincs semminek tétje. Olyan fordulatok követik egymást, amik nem tudnak meglepetést okozni, mert rögtön érzed, hogy ki a főgonosz, akinek végül nem fog sikerülni az ördögi terve... Persze ilyenkor a főgonosz mindig úgy mutatja be az ellenségének az ördögi tervét, hogy egy percig sem fut át a máskor mellesleg hiper-agyafúrt agyán, hogy pont azok vannak jelen abban a szituációban, akik meg fogják akadályozni az ördögi tervét.

Nagy meglepetés volt Jesse felbukkanása. Sajnos azonban olyan, kőbaltával kifaragott "karaktert" kapott, hogy nem nagyon tudtam vele azonosulni. Igazából a 3. évad egy átgondolatlan, kidolgozatlan, összecsapott zagyvaság. Honnan a francból kerülnek elő olyan gazdák, akik nem jutottak ki a parkból? Most komolyan el kéne hinnem azt a sületlenséget, hogy az emberek kapnak egy üzenetet, amit egy számítógép generált nekik a profiljukról, és ettől az egész világ a feje tetejére áll? TE jó ég, ekkora baromságot hogy lehet egy percig is komolyan venni?! Azért gondolhattak volna rá az alkotók, hogy ha napi szinten kapunk mindenféle szemetet a telefonunkra és levelesládánkba, akkor lehet, hogy nem ez lesz a legmegnyerőbb sztori a filmtörténelem világában.

Térjünk rá Doloresre! Mi vele a gond azon túl, hogy mindent túlél...? Az, hogy nem kezdtek semmit a karakterével. Minden részben kell valami kurva elcsépelt filozófikus baromságot belerágnia a néző szájába. Az egyetlen valódi célja az volt a 2. évad tanulsága szerint, hogy kitörjön az újvilágba, aztán a 3. évadra már meg akarja menteni a saját fajtáját? Mást se csinált ez a csaj, mint irtott boldog-boldogtalant. Halomra gyilkolt egy rakás embert és gazdát egyaránt, és ő prédikál arról, hogy milyen erkölcstelen dolog a világbéke fenntartása érdekében néhány ezer embert lefagyasztani? Na ne már!

Kitalálom, mi lesz a 4. évadban: Dolores visszatér, és feltámasztja a lefagyasztott pszichopata embereket. Csodás! 

81 Westworld  (2016)

dráma | misztikus | sci-fi | western

2016 egyik legnagyobb meglepetése a HBO futurisztikus sorozata volt, melyet Michael Crichton azonos című filmje ihletett. Az epizódokból képet kaphatunk a mesterségesen létrehozott... több»

2