2016.08.08 23:32 Nánai Zsombor Olvasottság: <100x
0

Ez az eredménye, ha a stáb mindenkinek meg akar felelni

A Végjáték Orson Scott Card egyik, ha nem a legismertebb műve, amelyet megérdemelten tartanak számon a sci-fi irodalom kiemelkedő alkotásaként. A könyvből készült film, ahogy azt már megszokhattuk merőben eltér az eredeti sztoritól. Természetesen nem várhatjuk el egyetlen filmtől sem, hogy teljes mértékben hű legyen az alapjául szolgáló könyvnek, azonban ebben az esetben a sok kivágás és változtatás sajnos negatívan hatott a filmre. Véleményem szerint a Végjáték szinte megfilmesíthetetlen alkotás, és ez főként a történet filozófiai tartalma miatt van így.

De kinek is akartak megfelelni a készítők? Mindenkinek. Ez pedig tönkretette a filmet. Lehet, hogy a könyv, gyerekekről szól, de nem gyerekeknek. A film viszont inkább a fiatalabb korosztály számára készült, és ezért nem is bocsátkozik nagy filozófiai kérdések feszegetésébe, vagy ha meg is teszi, akkor csak felületesen.

Ez az eredménye, ha a stáb mindenkinek meg akar felelni

A film története alapvetően, a könyv ismerete nélkül is érdekes lehet, azonban a legnagyobb hibája a tetőpont kivitelezése, amely sajnos kiszámíthatósága miatt nem mindenki számára lesz kielégítő. Azt gondolom, hogy ebben a formában ez a film egy felejthető alkotás, amely az intelligensebb nézőben talán megmozgat valamit, de a többséget teljesen hidegen hagyja. Számomra a legnagyobb csalódást egyébként Peter karakterének kidolgozatlansága, sőt teljes figyelmen kívül hagyása, és természetesen a tetőpont okozta. De hogy ne csak rosszat mondjak a filmről: a látvány és a színészi játék végig teljesen rendben van, a gyerek színészek igazán kitesznek magukért. Itt ki is emelném a címszereplő Endert alakító Asa Butterfieldet, akire szerintem érdemes lesz odafigyelni. Végül kis kitérőt tennék a zenére is. Steve Jablonsky zenéje jól működik a képpel, azonban nem hiába szidják, mint a bokrot... Sajnos folyamatosan önmagát ismétli a Transformers óta. A filmzene album számai közül a nyitó Ender's War és a záró Commander című számokat emelném ki. A köztes számok, habár némelyikben van néhány jó ötlet, alapvetően nem tartogatnak túl nagy élményt. A könyv számomra 10/10, a film és a zene ezzel szemben azonban csupán 10/6 vagy jó szándékkal egy erős 3'.

71 Végjáték  (2013)

akció | fantasy | kaland | sci-fi

70 év telt el a kegyetlen háború óta, mely során egy idegen faj megpróbálta leigázni a Földet. Az emberek félnek a háború megismétlődésétől, ezért ők maguk terveznek... több»

0