2015.05.01 14:44 dps Olvasottság: <100x
0

Elia Kazan klasszikus és vitatott filmjét nevezhetnénk úgy is, mint "A magam útját járom gondolatokkal telve". Megfigyelhető, hogy milyen sok világi tabu végződik ott, hogy puszta eszközzé válik egy romlott status quo védelmére. Ne szólj bele a nagyok dolgába, csak magaddal törődj, az Egyház maradjon a lelkek megmentésénél. Leo McCarey szentimentális filmje, A magam útját járom! Bing Crosby nyájas, zongorázgató papjával a vallásos Hollywood egy egész korszakát idézi fel, amikor is papok és apácák mind bájosak, nemes lelkűek voltak, akik egyaránt törődnek a lelki dolgokkal és olyan világi ügyekkel, mint megmenteni vagy felépíteni egy templomot, egy iskolát vagy egy kórházat, vagy helyes útra téríteni néhány fiatalt, vagy ilyesmiket. A lényeg, hogy ne származzon belőle vita, ne sértsen meg senkit, ne keveredjenek konfliktusokba.

A rakparton, a New York-i rakpart bűnözővilágának leírásán és a jezsuita John M. Corridan atya igaz történetén alapul, amelyben végre találkozott Holywoodban is a vallás és egy társadalmi megmozdulás. A cigarettázó, italozgató atya nem csak a dolgos kikötőmunkások felett uralkodó maffiavezérek aljasságával és erőszakos taktikáival száll szembe, hanem nagyjából azt tette, amit II. János Pál is tett később a szovjet gépezettel a kommunista Lengyelországban: felhasználva a hitet és a társadalmi struktúrákat, szolidaritást épített ki a munkások között, és felhatalmazta őket az ellenállásra elnyomóikkal szemben.

A nagy "kikötői beszédében" Barry atya a rakpart erkölcsi problémáit krisztológiai fénybe helyezi: "Egyesek azt hiszik, hogy a keresztrefeszítés csak a Kálvárián volt. Lássunk világosan! ... Valahányszor a maffia nyomást gyakorol egy jó emberre... az keresztrefeszítés... Amíg nem hiszitek, hogy Krisztus a kikötőben is veletek van, ki vagytok téve az újabb kísértésnek! ... De Krisztus mindig veletek van... és veletek mondja: "Ha a gyengébbet bántjátok, engem bántatok.""

87 A rakparton  (1954)

dráma | krimi | thriller

Terry Malloy (Marlon Brando) egykor pénzért szállt a ringbe, manapság pedig dokkmunkásként tengeti életét, miközben a nagy visszatérésről álmodozik. Főnöke Johnny Friendly... több»

0