2017.06.10 16:34 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
0

Elszabadult a bolhacirkusz

A mese, ahol szó szerint kell értelmezni azt, hogy elszabadult a bolhacirkusz.

A Pixar az 1995-ös Toy Story sikere után a második egész estés filmjével sem vallott szégyent. Az Egy bogár élete, akárcsak a stúdió többi animációja, igazi családbarát alkotás, amely kicsiket és nagyokat egyaránt elszórakoztat. Nekem a Toy Story volt annak idején gyermekkorom meghatározó meséje, az Egy bogár életét max 2-szer ha láttam annak idején, ám tegnap mégis úgy döntöttem, hogy újranézem.

Elszabadult a bolhacirkusz

Mint mese, teljesen rendben van, találunk a társadalomba nehezen beilleszkedő különcöt (Fürge), vicces (a cirkuszi bogarak) és cuki (Pötty) karaktert, illetve ott a velejéig romlott és gonosz oldal is (a sáskák, élükön Szökkennel). Én negatívumként azért felrónám, hogy már az elején kijelöli a jó és rossz oldalt, amely ráadásul szinte átjárhatatlan. A történetvezetésben sem annyira újító, bár az kétségtelen, hogy a kicsik számára szépen és érthetően beszél olyan fogalmakról, mint a szorgalom, a kitartás és a leleményesség, valamint a csapatmunka, sőt, még a megbocsátásról is. A sztori humorban bővelkedik (ebben szerintem még napjainkban is erős a stúdió) és még a sztereotípiákra is ügyesen reflektál (pl. miért csak lányok lehetnek a katicabogarak?) sőt még a látvány tekintetében sem lehet okunk panaszra, közel húsz év távlatában is szép az animáció.

A főhős, Fürge figurája szerintem nem lett olyan erőteljes, mint amennyire a történet ezt megkövetelné, hiszen még az aprócska Pötty is (számomra) fajsúlyosabb karakterré válik a film végére, mint ő.

Az azonban előnyére válik a filmnek, hogy nem próbál szépíteni, megmutatja, hogy igenis van a bogáruniverzumnak egy ronda része (nem véletlen, hogy annyian undorodnak/undorodunk a rovaroktól, s jó, hogy nem próbáltak rondaságokat cuki karakterként beállítani), ez a hasonlat pedig, hogy a hatalmas csótányok és csúszómászók uralják a bogáralvilágot nagyon találó.

Bár nálam nem fogja felülmúlni a Toy Story első részét, az Agymanókat vagy a Némó nyomábant, de egy családi délutáni mozizáshoz ideális választás a film, amelyet inkább a kisebbek fognak élvezni, igaz, ők nagyon.

animáció | családi | kaland | vígjáték

Egy szorgos hangyákból álló boly rettegésben él: a rendre visszatérő sáskahad letarolja és elszedi mindenüket. Szökken és csapata azonban felajánlja segítségét és védelmi... több»

0