2018.07.18 11:24 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
2

A drámaisággal való próbálkozás

Kevin Smith ezen filmjének többször futottam neki, s bár jól indul, a végére a felesleges érzelgősség ront az összképen, így az író-rendező esetében először beszélhetek csalódásról. Pedig az alap nem lenne rossz: Smith megpróbál a párkapcsolatokról, s a szexről a maga kendőzetlen, helyenként komoly, s helyenként humoros (és persze: trágár) módján beszélni, s ezzel önmagában nem is lenne gond. A dumák most is vagányak, emellett nagyon jópofa, ahogy megidéz klasszikus jeleneteket a maga kis univerzumában (lásd: Banky és Alyssa a szexbaleseteiket fitogtatják, mint Robert Shaw és Richard Dreyfuss a Cápában), de mintha a történetre nem tudott volna kellő hangsúlyt fektetni. Mert az oké, hogy van egy leszbikus csaj, aki úgy tesz, mint aki kitart az elvei mellett, de az első szerelmi vallomás után szinte önként és dalolva ugrik a hősszerelmes nyakába? Valahogy nehezen hihető, hogy valaki ilyen hirtelen fordul 180 fokot. Persze ha megtaláltuk az igazit, olykor nem törődünk az elvekkel, de a film nem igazán tudott meggyőzni arról, hogy Alyssanak Holden az igazi…

A drámaisággal való próbálkozás valóban elismerésre méltó a direktortól (főképp az Shop-stop és a Shop-show hasonló vonalvezetéséhez és humorához viszonyítva), de mintha nem lenne elég ügyes ahhoz, hogy karaktereit és a dialógusait egy olyan romantikus drámává gyúrja össze, amely nem a közhelyek kavalkádjába fullad (gondolok itt Alyssa kiborulására a hokimeccs közben, amely eredeti nyelven talán jobban üt, magyar szinkronnal élvezhetetlen hisztinek tűnik; vagy Holden megoldási javaslata a három szereplő kapcsolatát illetően). Sajnos Smith sem tudja elkerülni, hogy mellőzze a nyálas jeleneteket, viszont nagy öröm, hogy saját karakterének végre mert egy mondatnál többet írni, sőt ő az, aki végül megmondja a frankót, s a helyére tesz mindent. (s itt végre érezhető, hogy Jay és néma Bob karakterei közül utóbbi a hangsúlyos). Na és ha valaki a film nézése közben arra gondol, mi a fenét is jelenthet a Chasing Amy…itt végre megkapja a választ! S bár az eredi cím sem tökéletes, még így is sokkal találóbb, mint a magyar fordítás, amely alapján azt hihetnénk, hogy kapunk némi betekintést a képregény készítők világába…ez azonban nagyon messze áll az igazságtól.

A drámaisággal való próbálkozás

Elismerem, hogy vannak nagyon jó pillanatai a filmnek, de egyes jelenetei feleslegesen túlnyújtottak, s van, amely egyszerűen nem tart semerre. Hiába a frappáns dialógusok, a történet időnként az unalomba csap át. Lehet, hogy az eddig látott filmjei után kicsit magasra tettem a mércét Kevin Smith előtt, de a Chasing Amy nem fog bekerülni a kedvenc darabjaink közé.

dráma | romantikus | vígjáték

Filmünk főhőse két képregény rajzoló, Holden McNeil (Ben Affleck) és Banky Edwards (Jason Lee), akik New Jersey-ben laknak, s már több mint 20 éve barátok. Nappal a stúdióban... több»

2