2018.07.27 22:18 Pisti801227 Olvasottság: 334x
2

Batman és Robin: a film, amire nincs bocsánat

Joel Schumacher aktívabb éveiben meglehetősen érdekes figurája volt Hollywoodnak. Nem ült a babérjain, ennek megfelelően filmjei elég komoly ütemben követték egymást, és lehet, hogy ennek is köszönhető, de elég komoly, legalábbis alsó hangon jó filmeket tett le ez az úriember az asztalra, mint Az elveszett fiúk, Egyenesen át, Összeomlás, 8 milliméter, Hibátlanok, ami miatt megérdemelne egy hatalmas csillagot a Hírességek sétányán, ha még nem kapott esetleg. A gond az, hogy rossz pillanataiban olyan filmeket is készített, hogy azt jobb napjain még Uwe Boll is jobban megoldaná.

Ilyen ez a Batmant szerepeltető, de csakis emiatt Batman filmnek nevezhető filmipari hulladék, amit sokan nehezen tudtak megbocsátani a készítőknek. Pedig a mozirajongók annyi jó előjelet kaptak: ott volt egy feltörekvő George Clooney, egy stagnáló, de még reménykedő Chris O'Donnell, egy mindig szép és tehetséges Uma Thurman és az örök akcióikon Arnold Schwarzenegger. Nem mellesleg a rendező előző filmje a Ha ölni kell volt, ami szintén jó karriermomentumra utalt. Csakhogy ez egy istenverte mélypont volt, nemcsak a rendező, a színészek, a DC, de szerintem még a legutolsó díszletmunkások életében is. Hiába volt pénz, meg tehetség, ha egyszer vidámpark jellegűre vették a figurát, és ennek, meg a merchandising-nek alárendelve ripacskodásra kényszerítettek mindenkit, aki elkövette azt a hibát, hogy aláírt erre a – jobb szót nem tudok rá – gyöngyvászonra nem való szellemi végtermékre.

Batman és Robin: a film, amire nincs bocsánat

Az alkotók azóta – mint mások is írták előttem – bocsánatot kértek párszor, de vannak dolgok az életben, amire nincs bocsánat, ez majdnem abba tartozik. Enyhítő körülmény ugyanis, hogy legalább nem rosszabb, mint az Adam Westes sorozat, amit konkrétan börtönökbe, vallatásként bevethetnének; lenne olyan is, aki meggyónná, hogy ő lőtte le Kennedy-t még ez előző életében. Clooney sármja még itt is jól jött, pedig nem rossz arcú színészek nyomdokaiba lépett, Silverstone–Thurman–McPherson is jó formában voltak, Schwarzenegger pedig elég kedvelhetőn ripacskodott; szerintem tudta, mi lesz a végeredmény, de akkor már profiként belevetette magát a munkába, ennek köszönhetően még csak nem is rajta ment el ez a film. Hanem úgy nagy általánosságban mindenkin, de főleg a fő-fő döntéshozókon.

Szerencsére a színészek karrierje annyira nem sínylette meg, Clooney azóta begyűjtött egy Oscart, O'Donnell sorozatozik, ami legalábbis kiszámítható meló, Schwarzenegger túl van mára a zenitjén, de azért még összehozott két, anyagilag nem csúcsteljesítményű, de nem vészes Terminator mozit. Még Schumacher is letett utána is pár jobb filmet az asztalra, úgyhogy legalább nem lett karriertemető ez a film. Az is valami.

akció | sci-fi

Gotham City soha nem látott veszéllyel néz szembe, amikor feltűnik a színen Mr. Jégcsap és Méregcsók. Azonban Batman, Robin és Batgirl félelmet nem ismerve szállnak szembe a... több»

2