2019.02.26 17:36 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: 165x
0

Nem az Időcsavar fogja megállítani az egeres stúdió élőszereplős remake áradatát

Nagyot akart markolni a Disney az Időcsavarral, aztán nem lett más, mint egy kihagyott ziccer. Ami már csak azért is szomorú, mert itt lett volna a lehetőség, hogy az „egeres stúdió” végre visszatérjen kicsit az eredeti történetekhez, mert szeretjük az élőszereplős remake-eket (többé-kevésbé), de azért én a magam részemről örülnék, ha új sztorikat is kapnánk, nemcsak egy jól bevált klasszikussal igyekeznének ismét a szívünkhöz férkőzni.

Hát egy dolog biztos, nem az Időcsavar lesz az a film, amellyel a Disney visszatér a gyökereihez. Pedig a potenciál megvolt benne, költségvetésből nem volt hiány, szerződtettek egy olyan rendezőnőt, aki korábban már bizonyított (Ava DuVernay nagy sikereket ért el a Selma című alkotásával, amit ugyan még nem láttunk, de ami késik, nem múlik), a színészi gárda sem mindennapi, s hát a látvány: szemkápráztató. Már-már olyannyira ragyogó, hogy át is esik a ló túloldalára. Bevallom, nekem fájdalmasan színes-szagos volt minden, elég csak a vakítóan zöldellő mezőkre gondolni, na meg Reese Witherspoonra, aki „repülő virágszőnyeggé” változva repteti körbe fiatal hőseinket. Ha már itt tartunk, a Witherspoon-Winfrey-Kaling alkotta trió is nemhogy dobott volna az összképen…mérhetetlenül idegesítettek. Élő díszletként működtek, amelyre rá is erősítettek a húsz percenként változó öltözékükkel (persze ehhez extravagáns hajkorona és smink is jár), na meg a bölcsességekkel, amelyeket időről-időre az arcukba nyomtak. Oprah-t még méretben is monumentálisnak álmodtak meg, nehogy elfelejtsük, hogy ő a mindent tudó, bölcs asszony, aki az univerzum (létezzen akárhány) minden kérdésére tud válasszal szolgálni. Witherspoon-tól a nyávogása miatt mentem a falnak, Mindy Kalling Mrs. Ki figurája pedig maga a sablonosság, éppen úgy, ahogy a nagykönyvben meg van írva (ha valaki magyarázatot követel, elég ha csak annyit mondok, hogy a nő csak és kizárólag bölcsességek idézésével képes kommunikálni). Jaaajjj…

Nem az Időcsavar fogja megállítani az egeres stúdió élőszereplős remake áradatát

Ha túllépünk a nagyasszonyokon és tovább boncolgatjuk a karaktereket…sajnos akkor sem lelünk túl sok pozitívumra. Meg személyében ismét egy olyan karaktert kapunk, aki a saját világában teljesen átlagos, magának való, nem találja a helyét mióta édesapja rejtélyes körülmények között eltűnik. A mesebeli világban pedig ő az, akire mindenki várt (persze eleinte ebben még azok sem hisznek, akiket a felkutatására küldtek). S Meg furcsa kisöccse, Charles Wallace, akiben már az elejétől fogva van némi para, a történet folyamán pedig be is igazolódik, hogy nincs vele minden rendben. Főleg, hogy hat éves kora ellenére azt állítják, hogy ő a jelenkor egyik legkiemelkedőbb elméje, egy igazi géniusz. Oké, a zsenik is így kezdik, de szegény Charles Wallace számomra mégsem más, csak egy tenyérbemászó kisfiú. Aki talán a legszimpatikusabb lenne, az Calvin, de belőle azért nem kapunk túl sokat (na és erősen kétlem, hogy egy tizenéves fiú szó nélkül vetné bele magát ilyen dimenziókon átívelő kalandokba, csak azért mert tetszik neki egy lány, bár ki tudja).

Aki esetleg nem ismerné Madeleine L’Engle regénysorozatának első darabját, az a filmváltozatban kap egy „apamegtaláló” és egyben világmegváltó történetet, amelyben egy kívülálló tiniről derül ki, hogy az univerzum egyetlen reménye. A nagy küldetését pedig egy szuperlátványos, színes, CGI-túlbúrjánzott kivitelben követhetjük végig. A látvány abszolút rendben van, nagyobb a baj a többi összetevővel van: a karakterek gyakorlatilag egytől egyig idegesítőek, s az egész sztori nagyon le van butítva: van a fény, ami jó, s van a sötétség, ami rossz, átmenet nincs, de a szeretet, valamint önmagunk hibáinak beismerése és elfogadása megold mindent.

Azt nem tudom, hogy mindez miként jelenítődött meg az eredeti regényben, de az Időcsavar csúfos anyagi buktája után két dolog borítékolható: egyrészt lett még egy young adult-könyvszéria, mely már az első filmes etapjával befejeződött, továbbá a Disney így még inkább maradni fog a jól bevált receptnél, s az eredeti sztorik száma még inkább a nullához fog közelíteni.

50 Időcsavar  (2018)

családi | fantasy | kaland | sci-fi

Miután tudós édesapjuk nyomtalanul eltűnik, három különös lény jelenik meg a testvérpárnál, és egy barátjukkal együtt az űrbe küldik a fiatalokat, hogy rátaláljanak az... több»

0