2019.03.15 11:32 HercegPeter Olvasottság: 436x
0

Mi a fontosabb: a hited vagy mások élete? Egyáltalán fel kell-e áldoznunk bármelyiket is a másikért?

Szeretném már az elején leszögezni, hogy tőlem a vallás igencsak távol áll, legyen az bármelyik. Ezenkívül a hittérítést kifejezetten visszataszító dolognak tartom, tegye azt bárki is, bármilyen módon. Kezdve a keresztes háborúktól a Dzsihádon keresztül egészen a hetente becsengető Jehova tanúiig. Úgy gondolom, hogy senkinek sincs beleszólása a másik vallásába, az pedig egyenesen felháborító, hogy átutazzuk a fél világot azért, hogy megmondjuk valakinek, akit még csak nem is ismerünk, hogy az isten, akiben ő és a népe (esetenként évezredek óta) hisz, nem az „igazi”. Elnézést ezért a kis kirohanásért, de szerettem volna ezt már az elején tisztázni.

Persze jogos a kérdés: Akkor miért néztem meg? A válasz a színészek és Martin Scorsese. Reméltem, hogy Liam Neeson nagyobb szerepet kap, de sajnos csak a film vége felé bukkan fel. De nem ez volt az egyetlen problémám. Néhány jelenetet kivéve számomra szinte az egész film unalmas, lapos, vontatott. Nyilván a témája miatt gondolom így. A film több, mint két és fél órás, ennek ellenére nem sok érdekes dolog történt benne. Az első fele valamivel érdekesebb, de a fogságba eséstől kezdve egyre inkább unalmassá vált. Van még valami, ami igazából nem a film hibája, inkább egy gondolat. Szerintem ezek a papok a lelkiismeretüket is a józan eszük elé helyezték és nem gondoltak bele egy pofonegyszerű dologba. Ha egy kis tettel megtagadod az istenedet azért, hogy megments tíz, húsz vagy akár még több olyan embert, aki hisz benne, akkor valószínűleg Isten szemében te nem hogy nem megtagadtad őt, hanem a legnagyobb áldozatot mutattad be. Ezért biztosan nem fogsz elkárhozni, sőt közelebb kerülsz hozzá, mint valaha. Hiszen a tanításaik szerint Isten szereti a híveit. Tehát, ha megmented őket, akkor bizonyára kedvesebbé válsz a számára, pláne, ha olyan dolgot áldozol fel, ami számodra kedves. Éppen ezért nem értem, hogy miért esett nekik ennyire nehezükre ezt megtenni. Nem tudok mást mondani, szerintem a makacsságuk és a lelkiismeretük tisztasága fontosabb volt számukra, mint mások élete. Ráadásul csak látszólag kell megtagadniuk az istent, hiszen mondhatnak bármit is, amit legbelül hisznek, azt csak ők tudják.

Mi a fontosabb: a hited vagy mások élete? Egyáltalán fel kell-e áldoznunk bármelyiket is a másikért?

Például ott van Kichijiro karaktere, aki számos alkalommal megtette, mégis mindig visszatért, mert ő hitt. Igaz, ő már eléggé átesett a ló túloldalára. Persze nem csak a negatívumokat szeretném megemlíteni, hiszen Andrew Garfield alakítása kiemelkedő volt. Emellett pedig ki kell emelni a gyönyörű tájat és hiteles díszleteket, jelmezeket. Azt azonban nem tartom igazságosnak, hogy a plakáton szinte csak Liam Neeson szerepel, akinek nem sok játékidő jutott. Nyilván vele akarták eladni a filmet, de szerintem már Adam Driver és Andrew Garfield is szereztek annyi hírnevet, hogy képesek legyenek erre.

81 Némaság  (2016)

dráma | kaland | történelmi

A 17. század derekán két portugál szerzetes érkezik a távoli és titokzatos Japánba, hogy Isten igéjét terjesszék a helyi lakosság között és megtalálják mentorukat,... több»

0