2019.07.22 21:01 HE7EDIK Olvasottság: <100x
1

Ezt minek?

:::A KRITIKA CSELEKMÉNYLEÍRÁST TARTALMAZHAT:::

Emlékszem, még gyerekkoromban rongyosra néztem VHS kazettán Az oroszlánkirály meséjét, annyira elkápráztatott. A zenék, a történések, a végső összecsapás újra és újra elvarázsolt. A készítők pedig karakteres szereplőket csináltak a szavanna állataiból, akiknek mozgott az arcuk, volt mimikájuk, és ez fontos. Még pedig azért fontos, mert ez nem Nat Geo Wild, itt az embert nem a fapofa állatok érdeklik, itt egy oroszlán szétkerget egy egész hiéna falkát, ami a valóságban sosem történhet meg, az állatok pedig behódolnak az oroszlánoknak, ami szintén nem egy valós állítás. Tehát, ha emberi képre formálunk egy természetfilmet, és a szereplőket emberi tulajdonságokkal látjuk el, jó, ha vannak néha érzelmeik.

Ezt minek?

Na most Favreau ezt teljesen elfelejtette. Az állatok fapofával, szinte érzelmek nélkül mondják el szövegüket, ami szinte azonos a mesebeliével, csak az a probléma, hogy ezekkel a sótlan, mimika nélküli karakterekkel nem tud azonosulni az ember, innentől pedig az egész hiteltelenné és unalmassá válik. A szereplők közel sem olyan karakteresek, mint az eredeti filmben. Zordon annyira félelmetes, mint egy bazári majom, a hiénák egyáltalán nem poénosak, ami a mesében nagyon is sajátjuk volt, Timon és Pumbáról már nem is beszélve. Siralmas volt látni, ahogy valami vicceset próbáltak a szájukba adni, talán egyszer nevettem fel Pumbán, mikor Nala kergette és kiabálta, hogy végem van. Hol van a két legendás cimbora, akik nagyobbnál nagyobb poénokat durrogtattak? Hol van Szimba játékossága, Mufasa méltósága, Zazu okoskodása? Sehol, mint ahogy egyik karakter sem közelíti meg a mesebeli megfelelőjét. Ehelyett kapunk egy sótlan, mimika és érzelem nélküli koppintást, amiben nincs meg az a szenvedély, ami a mesében megvolt.

A legjobban Szimba csapdába csalása taglózott le. Ott látszott a legjobban, mennyire elmarad ez a mesétől, nekem az volt a kedvenc részem, főleg, mikor Zordon azzal a pofával odamondja Mufasának, hogy éljen a király, majd mancsaival letaszítja. Itt azt mondja, éljen soká a király, majd pofán veri... a végső csata is elég súlytalan, Timon és Pumba árnyéka önmagának, a mesében ez volt a legviccesebb részük, itt csak fájdalmasan vergődnek. Szimba és Zordon végső összecsapásáról már nem is beszélek.

Egyszer meg lehet nézni, látványos, igen, de 260 millió dollár eltapsolása mellett ez nem szempont. Ennyi pénzből pedig illet volna érzelmeket varázsolni a szereplők arcára...

animáció | családi | dráma | kaland | musical

Az afrikai szavannák királyának, Mufasának fia születik, akinek az a sorsa, hogy átvegye apja helyét a trónon. Csakhogy a király testvére, a korábbi örökösnek számító Zordon... több»

1