2019.10.26 21:36 Berto49 Olvasottság: 176x
2

Krimi feszültség nélkül

Ezt a filmet választottam (bár ne tettem volna!) a nyert mozijegy utalvánnyal, ezúton köszönöm.

Húúú, de megráncigálnám annak a bértollnok kritikusnak az üstökét, aki erről a filmről dicsérő véleményt írt. Egy bűnügyi film lételeme az izgalmas cselekmény, a főhősért való drukkolás, hogy sikerüljön neki a gyilkosságok elkövetőjének elfogása. Már az első feltétel is hiányzik, hát még a főhőssel való azonosulás lehetősége. A szakállas, Hüvelyk Matyi kinézetű Krisztik Csaba erre a legalkalmatlanabb. Groteszk látvány, hogy még a női szereplők is legalább fél fejjel magasabbak nála.

Krimi feszültség nélkül

A casting alkalmával valószínűleg hangpróbát is tartottak, az a színész szóba sem jöhetett, akinek minden szavát lehetett érteni. Az viszont esélyes volt, akinek – jó esetben – minden ötödik szavát érti meg a néző. Főszereplőnk valószínűleg élen járt ennek a feltételnek a teljesítésében. A szép magyar beszéd egykori művelői (Péchy Blanka, Gáti József et al.) foroghatnak a sírjukban. Motyog, az artikulációja rettenetes, elharapja a szavak végét. Csak az előnyére válna egy hosszított időtartamú logopédusi tanfolyam.

Azt írja a kezdő sorokban emlegetett kritikus, hogy milyen nagy kár, hogy eddig K. Cs. nem kapott a tehetségéhez méltó feladatot. Én ezt inkább szerencsének tartom. Hiába volt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen eltöltött öt év, az idegen nyelvi közeg (Románia, London) csak rontott a beszédje érthetőségén. Enyhítette a dolgot, hogy a dialógusok fele román nyelvű, amit szerencsére feliratoztak. Ez viszont nagy csalódást kelt azokban a nézőkben, akik egy „mb” filmre fizettek be, és köztudomású, hogy a többségnek gondot okoz a feliratok olvasása.

A cselekmény is meglehetősen kusza, összezagyvált. Nem célom Kasszandra szerepét átvenni, de a debütáló Bagota Béla filmrendezői sikerességét ilyen filmek mellett erősen megkérdőjelezem. Végezetül, hogy valami jót is írjak, nagyon szépek voltak a légi felvételek a behavazott fenyőerdőkről. Ez viszont elsősorban a természet „érdeme”.

dráma | krimi

Péter (Krisztik Csaba) életét szörnyű családi tragédia árnyékolja be; a romániai forradalom idején szülővárosában, Valanban a lázongás okozta zűrzavarban húga, Juli... több»

2